Trenutno najboljša slovenska skakalca Anže Lanišek in Peter Prevc v izteku Bergisla. Foto: EPA
Trenutno najboljša slovenska skakalca Anže Lanišek in Peter Prevc v izteku Bergisla. Foto: EPA

Pred začetkom tradicionalnega vrhunca sezone – v letošnji po svetovnem prvenstvu v poletih že drugega – je novi glavni trener slovenske reprezentance Robert Hrgota dejal, da je cilj za skupno razvrstitev turneje preboj enega skakalca med deset. Lanišek, ki je pred turnejo v Engelbergu priskakal prve slovenske stopničke v predolimpijski zimi, je po dobrih nastopih na treh četrtinah prestižnega popotovanja od Oberstdorfa do Bischofshofna v zelo dobrem položaju, saj je trenutno šesti, navdušil pa je z drugim mestom v nedeljo v Innsbrucku.

V Bischofshofnu bodo v torek ob 16.30 kvalifikacije, v sredo ob 16.45 pa zadnja preizkušnja 69. novoletne turneje. Neposredni prenos bo na TV SLO 2 in MMC-ju.

Hrgota: Zelo dobro poznamo specifično skakalnico v Bischofshofnu

"Malce sem bil deležen kritik, da so cilji prenizko zastavljeni. Seveda so želje zmage, zadovoljni pa smo že z napredkom in ravnjo, ki jo kažeta vsaj dva tekmovalca. Prva želja je, da delamo dober doskok, saj se mi zdi, da smo letos zaradi telemarka izgubili že kar nekaj točk. Za Bischofshofen je želja, da Anže in Peter ohranita raven skokov oziroma da Peter to pokaže v obeh serijah. Realno lahko na koncu v seštevku turneje pričakujemo dva skakalca med deset, enega celo med šest. Kaj več je mogoče nesmiselno debatirati. Želimo ohraniti to raven. Sicer je tudi Cene Prevc visoko na lestvici in bi se lahko prebil med 15. Če bi zaključili s tremi med 15, bi bil to kar lep dosežek. Verjamem, da tudi Žiga Jelar in Domen Prevc lahko še kaj pokažeta, tudi Tilen Bartol je dobro pripravljen. Apetiti so visoki. Cilji bodo izpolnjeni, želje pa so seveda še višje," je pred Bischofshofnom, kjer se bo na skakalnici Paula Ausserleitnerja turneja končala v sredo, povedal Hrgota.

Lanišku se je odvalil kamen od srca

Lanišek trenutno skače v vrhunski formi, kar je dokazal na vseh treh skakalnicah, a so se mu vmes prikradle napake, ki so ga stale še boljše rezultate, kot na primer na novega leta dan v Garmisch-Partenkirchnu, ko je po zmagi v kvalifikacijah v prvi seriji pri zelo dolgem skoku podrsal: "Zelo uživam, ne glede na napake, ki se zgodijo ob strani. Še vedno največ pomeni, ko daleč skočiš. Na tem se gradi in potem tudi pride do rezultata, kot je v Innsbrucku. Po Garmischu nisem bil več jezen. V Oberstdorfu sem bil, pa sem videl, kaj se je potem zgodilo v Garmischu. Potem sem si rekel, da ne bom več ničesar govoril in raje pokazal na skakalnici."

V Innsbrucku je Laniška premagal le Kamil Stoch, ki je na dobri poti, da tretjič v karieri osvoji zlatega orla. Foto: Reuters
V Innsbrucku je Laniška premagal le Kamil Stoch, ki je na dobri poti, da tretjič v karieri osvoji zlatega orla. Foto: Reuters

"Po prvi seriji Innsbrucka nisem bil živčen. Dobro sem se počutil. Vedel sem, kje sem dan prej v kvalifikacijah naredil napako. Osredotočen sem bil le na izvedbo skoka in tudi razmere me nismo mogle vreči s tira. Drugo mesto je seveda pomenilo olajšanje. Nisem več čutil strahu pred uspehom, kot se mi je zgodilo v Garmischu. Vem, da znam zelo dobro delati telemark, tudi pri zelo dolgih skokih, toda zgodila se je napaka, zato pa se je v Innsbrucku nekako odvalil kamen od srca," je še dodal Žaba, ki poudarja, da je kljub drugemu mestu, četudi se zdi kratka, pot do vrha še dolga, ob tem pa dodaja, da je samozavesten in se zaveda, da je s pravimi skoki lahko ves čas konkurenčen za najvišja mesta.

Finalni nastopi Petra dokaz, da si lahko zaupa

11. je bil na Bergislu Peter Prevc, ki enako mesto zaseda tudi v skupnem seštevku turneje. Nekaj skokov je bilo v zadnjem času vrhunskih, kar nakazuje na dvig forme pri zmagovalcu turneje leta 2016. "Napredek je, da naredi en vrhunski skok na tekmo. Problem bi bil, če bi enega na vsake štiri tekme. Zdaj so mu na treh postajah uspeli trije dobri skoki. Če bo tako nadaljeval, mu bosta slej ko prej uspela tudi dva na isti tekmi," je prepričan Hrgota, najstarejši Prevc pa je pristavil: "Predvsem druge serije so dokaz, da lahko zaupam sam vase. Torej, da kdaj lahko tvegam in se obrne v dobro smer, saj na začetku sezone, ko sem poskušal tvegati, sem bil potem slabši, kot če ne bi. V zadnjem času se je izkazalo, da sem po tveganju pridobil."

Lanišek na znamenitem Bergislu le za Stochom

Ekipi se je pridružil Bartol

Poleg njiju ima po treh uvrstitvah v finale vseh šest skokov "na svojem računu" še Cene Prevc, ki je na turneji 18. Domen Prevc zaseda 25. mesto, Žiga Jelar pa je 30. Po Innsbrucku je domov odpotoval Bor Pavlovčič, ki je sicer še vedno drugi najboljši Slovenec v svetovnem pokalu, a se na turneji ni znašel. Tako bo dobil malce premora, saj bo v Bischofshofnu namesto njega skakal Tilen Bartol, ki bo nato odpotoval tudi v Titisee-Neustadt, kjer bosta tekmi že konec tedna. Zatem sledi z Zakopanami, Lahtijem in Willingenom nova perioda, za katero je Bartol v celinskem pokalu priboril dodatno sedmo kvoto. Pavlovčič bo tako znova skakal že na Poljskem.

Zajc najprej v celinski pokal

Na naslednji tekmi celinskega pokala se bo preizkusil tudi Timi Zajc, ki trenutno trenira s klubskim trenerjem. "Po zadnjih informacijah raven njegovih skokov še ni takšna, da bi lahko tekmoval v svetovnem pokalu. Pozorno bom spremljal, kako se bo forma dvigala. Če bo v celinskem pokalu skakal na ustrezni ravni in bo najboljši od naših fantov, ki bodo tam nastopili, bo dobrodošel v ekipi za svetovni pokal. Potrebujemo vse dobre skakalce, zanj pa vemo, da je sposoben posegati po vrhunskih rezultatih," je sklenil Hrgota.

Novoletna turneja, vrstni red (3/4):               
 1. K. STOCH          POL        809,9 
 2. D. KUBACKI        POL        794,7 
 3. H. GRANERUD       NOR        789,3 
 4. K. GEIGER         NEM        785,2 
 5. M. EISENBICHLER   NEM        776,5 
 6. A. LANIŠEK        SLO        770,4 
 7. R. KOBAJAŠI       JAP        766,7 
 8. P. ŽYLA           POL        763,3 
 9. P. ASCHENWALD     AVT        761,7 
10. A. STEKALA        POL        760,3 
11. P. PREVC          SLO        749,9 
...                                    
18. C. PREVC          SLO        711,7 
25. D. PREVC          SLO        594,4 
30. Ž. JELAR          SLO        486,6 
48. B. PAVLOVČIČ      SLO        214,5 
Lanišek ima lepe spomine na skakalnico v Bischofshofnu