Anglija je še opita od torkove velike zmage. Foto: Reuters
Anglija je še opita od torkove velike zmage. Foto: Reuters

"Zdaj lahko verjamemo", "Prinesite pokal domov", "Levi rjovijo", "Prekletstva je konec", "Čas za sanje", je le nekaj naslovov iz angleških medijev, ki veličajo zmago svojih nogometašev (2:0) nad tekmecem, ki jim je tolikokrat zagrenil življenje. Nazadnje so Angleži premagali Nemce na velikih tekmovanjih na svetovnem prvenstvu leta 1966 v Angliji.

"Velikokrat sem igral na Wembleyju, toda še nikoli ni bilo tako glasno, pa čeprav je bilo na njem zgolj 40.000 gledalcev," je na BBC-ju odlično vzdušje na stadionu opisal nekdanji kapetan Alan Shearer.

Sorodna novica Na Wembleyju padla Nemčija: Angleži v četrtfinalu

Tako kot proti Češki in Hrvaški je zmagoviti gol dosegel Raheem Sterling, uspeh je ob koncu potrdil še kapetan Harry Kane. Sterling je na zadnjih 20 tekmah za reprezentanco dosegel 15 golov. Pred tem niti enega na 27 dvobojih. Eden od junakov je bil tudi angleški vratar Jordan Pickford, ki je še edini brez prejetega gola na turnirju.

Še posebej je bil uspeha vesel selektor Gareth Southgate, ki je leta 1996 v polfinalu EP-ja v Angliji edini zgrešil enajstmetrovko prav proti Nemčiji.

Angleže zajela nogometna vročica

"Res sem srečen. Gledal sem na veliki ekran na stadionu in videl Davida Seamana. Za takratne soigralce ne morem spremeniti ničesar, to me bo vedno bolelo, toda lepo je bilo danes pričarati tem ljudem nekaj, kar bo ostalo za vedno v spominu. Zdaj moramo to ponoviti v Rimu," je povedal Southgate, tragična angleška figura evropskega prvenstva 1996. Zdaj so ga preimenovali v SouthGREATA.

Anglijo zdaj v soboto v četrtfinalu v Rimu čaka Ukrajina, ob uspehu pa boljši iz dvoboja Češka – Danska. Polfinala in finale bodo na Wembleyju.

To je bila zadnja tekma selektorja Joachima Löwa na klopi elfa. Zamenjal ga bo Hansi Flick, ki bo najverjetneje popolnoma pomladil ekipo in se zahvalil za sodelovanje Matsu Hummelsu, Toniju Kroosu in Thomasu Müllerju. Prav Müller je zapravil priložnost tekme za izenačenje, ko je v dvoboju na štiri oči s Pickfordom za las zgrešil vrata.