Raheem Sterling je popeljal Anglijo v vodstvo. Foto: EPA
Raheem Sterling je popeljal Anglijo v vodstvo. Foto: EPA

Srečanje pred 41.000 gledalci so bolje začeli Nemci, ki so v 8. minuti prišli do prostega strela z roba kazenskega prostora, potem ko je Declan Rice napravil prekršek nad Leonom Goretzko. K žogi je pristopil Kai Havertz, sprožil, a je žoga končala v zidu. Na drugi strani je v 16. minuti z okoli 20 metrov udaril Sterling, a se je s parado izkazal Manuel Neuer. V 27. minuti je Harry Maguire prišel do strela z glavo v kazenskem prostoru, vendar meril čez vrata.

Jordan Pickford je v 32. minuti takole ubranil poskus Tima Wernerja. Foto: EPA
Jordan Pickford je v 32. minuti takole ubranil poskus Tima Wernerja. Foto: EPA

Pickford ustavil Wernerja
V 32. minuti se je Timo Werner po podaji Havertza na levi strani sam prebil pred Jordana Pickforda, ki pa je dobil dvoboj na štiri oči. Tudi nadaljevanje je postreglo z dinamično igro na obeh straneh. Igra je večinoma potekala med obema kazenskima prostoroma.

Hummels preprečil zadetek Kanu
V sodnikovem podaljšku je Sterling prodrl v kazenski prostor, žoga je prišla do Harryja Kana, ki bi jo moral le potisniti v mrežo, a mu jo je v zadnjem trenutku mojstrsko izbil Mats Hummels. Polčas se je tako končal brez golov. Statistika: posest žoge 53:47, streli 4:3 – oboje za Anglijo. V okvir vrat 2:2.

Pickford odbil žogo čez prečko
Tudi v drugem delu so prvi zapretili Nemci. V 48. minuti je Havertz silovito sprožil z roba kazenskega prostora, a je Pickfordu uspelo žogo izbiti čez prečko. Sledilo je obdobje dinamične igre na obeh straneh brez večjih priložnosti.

Harry Kane je potrdil napredovanje Anglije. Foto: EPA
Harry Kane je potrdil napredovanje Anglije. Foto: EPA

Sterling popeljal Anglijo v vodstvo
V 75. minuti so Angleži povedli. Luke Shaw je z leve strani poslal predložek v kazenski prostor, kjer je Sterling žogo potisnil za hrbet Neuerja. Sterling je s prodorom tudi začel akcijo. Wembley je bil na nogah.

Müller imel na nogi izenačenje
Nemci so v 80. minuti imeli izjemno priložnost za izenačenje. Po osvojeni žogi je Thomas Müller potegnil v protinapad in se odločil za strel z roba kazenskega prostora, a je njegov poskus zletel mimo desne vratnice Pickforda.

Euro: Angleži v osmini finala izločili Nemce

Kane postavil piko na i
Usoda Nemčije je bila zapečatena v 86. minuti. Angleži so ponovili vajo. Jack Grealish je z leve strani poslal predložek v kazenski prostor, kjer je Harry Kane žogo z glavo poslal v mrežo. Nemčija ni imela več moči za preobrat, tako da se je slavje več kot 40.000 gledalcev na Wembleyju lahko začelo. Končna statistika: posest žoge 53:47, streli 9:5 – oboje za Nemčijo. V okvir vrat pa 4:3 za Anglijo.

Angleži se bodo v četrtfinalu pomerili z zmagovalcem dvoboja med Švedsko in Ukrajino.


NOGOMET

16. EVROPSKO PRVENSTVO

OSMINA FINALA, London


ANGLIJA - Nemčija 2:0 (0:0)
41.973; Sterling 75., Kane 86.

Anglija: Pickford; Walker, Stones, Maguire; Shaw, Rice (88./Henderson), Phillips, Trippier, Saka (69./Grealish), Sterling, Kane.

Nemčija: Neuer; Ginter (87./Can), Hummels, Rüdiger; Kimmich, Goretzka, Kroos, Gosens (88./Sane); Havertz, Müller (92./Musiala), Werner (68./Gnabry).

Sodnik: Danny Makkelie (Nizozemska)


Frank de Boer odstopil s položaja

Nizozemski nogometni strokovnjak Frank de Boer je dva dni po porazu proti Češki z 0:2 v osmini finala evropskega prvenstva odstopil z mesta selektorja nizozemske reprezentance. Nizozemska nogometna zveza (KNVB) je novico o tem sporočila po medsebojnem sestanku na sedežu zveze v Zeistu. KNVB bo novega selektorja izbral pred nadaljevanjem jesenskih kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu v Katarju 2022.