Primož Roglič je na cilju na glavnem trgu v Santiagu de Compostela visoko dvignil rdeče kolo in se veselil z moštvenimi kolegi. Privoščil si je tudi brezalkoholno pivo. Foto: EPA
Primož Roglič je na cilju na glavnem trgu v Santiagu de Compostela visoko dvignil rdeče kolo in se veselil z moštvenimi kolegi. Privoščil si je tudi brezalkoholno pivo. Foto: EPA

To je že peta slovenska zmaga na največjih treh etapnih dirkah sveta. Rogliču so pripadle tri Dirke po Španiji, Tadeju Pogačarju pa zadnja dva Toura. Slovenska prevlada na tritedenskih dirkah se nadaljuje. Poleg obeh Slovencev je v zadnjih treh letih le Kolumbijec Egan Bernal (Ineos Grenadiers) slavil dvakrat, ko je dobil Tour 2019 in letošnji Giro.

Zdravljica, zaigrana na dude, v čast Primožu Rogliču

Slovencem v zbirki manjka le še skupna zmaga na Dirki po Italiji, na kateri pa je v zadnjih treh letih nastopil le Roglič leta 2019, ko je bil skupno tretji. Kisovčan je na zadnjih sedmih tritedenskih dirkah trikrat zmagal, bil enkrat drugi ter po enkrat tretji in četrti. Le letošnji Tour je zaradi padcev končal predčasno.

"Se vidimo naslednje leto, mar ne?"
"To so bili izjemni trije tedni zame in za našo ekipo. Zadnji dan je vedno naporen, poznajo se trije tedni. Užival sem podporo navijačev ob progi. Bil sem popolnoma osredotočen, niso me zanimali vmesni časi tekmecev. Tretja skupna zmaga je res nekaj neverjetnega. Vsako leto je bilo nekaj posebnega. Statistika me sicer ne zanima, vsak dan na dirki jemljem posebej. Včasih zmagaš za res veliko, včasih pa za malenkost. Dokler lahko zmagaš, je vedno lepo," je povedal Kisovčan.

Izjemni Roglič je švignil mimo Enrica Masa tik pred ciljem kronometra. Španec je zaostal več kot dve minuti, skupaj pa kar štiri minute in 42 sekund, kar je največja razlika po letu 1997. Foto: EPA
Izjemni Roglič je švignil mimo Enrica Masa tik pred ciljem kronometra. Španec je zaostal več kot dve minuti, skupaj pa kar štiri minute in 42 sekund, kar je največja razlika po letu 1997. Foto: EPA

"Pred tremi tedni smo začeli pred katedralo, danes pa končali. Neverjetno je vse skupaj, še enkrat smo končali kot najboljši na dirki. Ob tem bi se rad zahvalil vsem, moji ekipi, osebju, ki vse to omogoča, ter seveda družini in vsem navijačem. Užival sem v vsaki etapi, od prve do zadnje. Se vidimo naslednje leto, mar ne?"

Ponovil izjemna dosežka Romingerja in Herasa
Zadnji dan se je v vožnji na čas od Padrona do Santiaga de Compostela (33,8 km) veselil še četrte etapne zmage v zadnjih treh tednih in zasluženo še tretjič zapored stal na najvišji stopnički Vuelte. 31-letni kapetan ekipe Jumbo-Visma se je tako vpisal v zgodovino kot tretji kolesar, ki mu je uspelo v treh zaporednih letih osvojiti špansko pentljo. Prvemu je to uspelo Švicarju Tonyju Romingerju (1992‒94), nato pa le še Špancu Herasu (2003‒05).

Roglič je bil najboljši leta 2019, ko je ob premiernem nastopu na Vuelti ugnal Španca Alejandra Valverdeja in rojaka Tadeja Pogačarja. Leto kasneje je v tesnem zaključku ugnal Ekvadorca Richarda Carapaza in Britanca Hugha Carthyja.

Letos je imel na cilju kar štiri minute in 42 sekund naskoka pred domačinom Enricom Masom (Movistar) ter 7:40 pred Jackom Haigom (Bahrain Victorious). Na mesta, ki prinašajo stopničke, je Avstralec napredoval po sobotnem odstopu Masovega moštvenega kolega Miguela Angela Lopeza.

Vse majice letošnje Vuelte: Najboljši hribolazec Michael Storer, skupni zmagovalec Primož Roglič, najboljši šprinter Fabio Jakobsen in najboljši mladi kolesar Gino Mäder. Foto: EPA
Vse majice letošnje Vuelte: Najboljši hribolazec Michael Storer, skupni zmagovalec Primož Roglič, najboljši šprinter Fabio Jakobsen in najboljši mladi kolesar Gino Mäder. Foto: EPA

Cort Nielsen zaostal 14 sekund
Olimpijski zmagovalec v kronometru je zadnjo etapo začel z zlato obarvanim kolesom in kot nesporni favorit za etapno zmago upravičil napovedi stavnic. Najhitrejši je bil na obeh vmesnih časih in slavil s časom 44:02. Za 14 sekund je ugnal Danca Magnusa Corta Nielsena (EF Education-Nippo). Tretje mesto je pripadlo Nizozemcu Thymenu Arensmanu (Team DSM), ki je zaostal 52 sekund.

Ni dobro videl traku na ovinku
Roglič je skoraj zapeljal s ceste, a mu je v zadnjem trenutku uspelo odviti. "Trpel sem danes, ta teden je bil namreč super težek in tudi ta kronometer je šel bolj gor kot dol. Poznalo se mi je. Šel sem na polno s štarta, ob sončnem zahodu nisem dobro videl traku na ovinku, iz avta so me opozorili, da je pravi drugi izhod. Užival sem, preprosto. Užival bom tudi ob vseh trenutkih zdaj."

Roglič je bil najboljši tudi v vožnji na čas zadnji dan Vuelte. Vodil je od štarta do cilja. Foto: EPA
Roglič je bil najboljši tudi v vožnji na čas zadnji dan Vuelte. Vodil je od štarta do cilja. Foto: EPA

"Vedno je treba prilagajati taktiko, način dirkanja se kot vse stvari spreminja. Letos smo kot ekipa delovali super, v čast mi je bilo dirkati s temi fanti. Iskreno se lahko poveselimo ob koncu. Rdeča majica ima stvari, ki pridejo zraven. Nisem se osredotočal, ali jo imam ali izgubim. Ves čas je bil glavni cilj, da jo imam ali oblečem danes. Najbolj sem vesel, da jo imam zdaj. Neverjetno. Še enkrat bi se zahvalil vsem, ki so k temu pripomogli, tudi moji družini in podpornikom, ki jih je bilo ob cesti ogromno. Težko kar koli rečem vnaprej. Najprej bi rad užival ob uspehu, potem pa pametno začrtal, kako nadaljevati sezono," je v pogovoru za Val 202 še dodal nekdanji skakalec.

Polanc kronometer končal na 14. mestu
Od preostalih Slovencev je dobra vožnja uspela Janu Polancu (UAE Team Emirates). 29-letni Kranjčan je zasedel 14. mesto (+2:24). S tem je bil boljši tudi od državnega prvaka v kronometru Jana Tratnika (Bahrain Victorious), ki je za zmagovalcem na 34. mestu zaostal 3:21 minute. Luka Mezgec (BikeExchange) je z zaostankom skoraj sedmih minut končal med zadnjimi na 122. mestu.

Roglič v velikem slogu še tretjič zapored osvojil Vuelto
Padron-Santiago de Compostela,         
kronometer, 33,8 km:                   
  1. P. ROGLIČ         SLO       44:02 
  2. M. CORT NIELSEN   DAN       +0:14 
  3. T. ARENSMAN       NIZ        0:52 
  4. J. ČERNY          ČEŠ        1:16 
  5. C. HAGA           ZDA        1:43 
  6. E. BERNAL         KOL        1:49 
  7. F. GROßSCHARTNER  AVT        1:52 
  8. S. KRUIJSWIJK     NIZ        1:52 
  9. E. MAS            ŠPA        2:04 
 10. I. IZAGIRRE       ŠPA        2:06 
 ...                                   
 14. J. POLANC         SLO        2:24 
 17. J. HAIG           AVS        2:52 
 29. A. YATES           VB        3:18 
 34. J. TRATNIK        SLO        3:21 
122. L. MEZGEC         SLO        6:57 
Končni vrstni red po 21. etapi:        
  1. P. ROGLIČ         SLO    83:55:29 
  2. E. MAS            ŠPA       +4:42 
  3. J. HAIG           AVS        7:40 
  4. A. YATES           VB        9:06 
  5. G. MÄDER          ŠVI       11:33 
  6. E. BERNAL         KOL       13:27 
  7. D. DE LA CRUZ     ŠPA       18:33 
  8. S. KUSS           ZDA       18:55 
  9. G. MARTIN         FRA       20:27 
 10. F. GROßSCHARTNER  AVT       22:22 
 ...                                   
 41. J. POLANC         SLO     2:22:55 
 94. J. TRATNIK        SLO     4:07:22 
109. L. MEZGEC         SLO     4:30:30 
Po točkah (zelena majica):             
  1. F. JAKOBSEN       NIZ         250 
  2. P. ROGLIČ         SLO         199 
  3. M. CORT NIELSEN   DAN         161 
                                       
Gorski cilji (pikčasta majica):        
  1. M. STORER         AVS          80 
  2. R. BARDET         FRA          61 
  3. P. ROGLIČ         SLO          51 
                                       
Mladi kolesarji (bela majica):         
  1. G. MÄDER          ŠVI    84:07:02 
  2. E. BERNAL         KOL       +1:54 
  3. J. P. LOPEZ       ŠPA       19:48 
                                       
Ekipe:                                 
  1. BAHRAIN VICTORIUS       252:19:35 
  2. JUMBO VISMA                 +7:26 
Profil zaključnega kronometra. Foto: La Vuelta
Profil zaključnega kronometra. Foto: La Vuelta