V letošnji sezoni svetovnega pokala smučarskih skakalk so predvidene še tekme v Nižnem Tagilu in Čajkovskem. Foto: EPA
V letošnji sezoni svetovnega pokala smučarskih skakalk so predvidene še tekme v Nižnem Tagilu in Čajkovskem. Foto: EPA

Odločitev je sprejel izvršni odbor SZS-ja, ki je v "luči dogajanja v Ukrajini odpovedal udeležbo športnikov in drugega organizacijskega osebja – članov SZS-ja, na vseh tekmovanjih na ozemlju Rusije in Ukrajine za čas trajanja konflikta v Ukrajini".

V tej sezoni je med drugim v Rusiji predviden zaključek sezone svetovnega pokala za smučarske skakalke, v tej državi pa naj bi se odvijal tudi finale sezone svetovnega pokala za smučarske tekače v Tjumnu.

FIS odpovedal tekme v Rusiji
A že nekaj trenutkov pozneje je odjeknila vest, da je Mednarodna smučarska zveza (FIS) zavoljo ruskega napada na Ukrajino tako ali tako odpovedala vse tekme za svetovni pokal v smučarskem krosu, akrobatskih skokih, smučarskih skokih in smučarskem teku, ki so bile ob koncu sezone 2021/22 predvidene v Rusiji.

Že pred tem je več nacionalnih smučarskih zvez po Evropi odpovedalo udeležbo na mednarodnih tekmah v Rusiji.

FIS ne bo omejeval nastopov Rusov
Iz Oberhofna, kjer je sedež FIS-a, so tudi sporočili, da bodo poskušali poiskati nadomestna prizorišča za odpovedane tekme v Rusiji, možno pa je, da nekaterih tekmovanj sploh ne bodo priredili.

V večernih urah pa je v novi izjavi za javnost komisija športnikov FIS-a sporočila še, da ne bo omejevala nastopov ruskih športnikov. Ti bodo lahko tako še naprej predstavljali svoje ime in državo, le da bo ob slovesnostih iz zvočnikov namesto ruske donela himna FIS-a.