Mathieu van der Poel je imel v zahtevnem finišu največ moči. Foto: EPA
Mathieu van der Poel je imel v zahtevnem finišu največ moči. Foto: EPA

14 km pred ciljem je glavnina na ravninski etapi (195 km) ujela neutrudna ubežnika (to sta bila Mattia Bias in Filippo Tagliani iz ekipe Drone Hopper), ki sta bila v akciji kar 180 kilometrov, in ob Donavi se je začela priprava na napet finiš, saj je šla cesta zadnjih pet kilometrov navkreber. Lennard Kämna si je priboril nekaj metrov prednosti, vendar ni zdržal v hudem tempu. Ciljni sprint manjše skupine kolesarjev je bil kaotičen, skupil jo je Caleb Ewan, ki je zadel ob kolo Biniama Girmaya in padel. Girmay je bil tako edini, ki bi lahko še ogrozil etapno zmago van der Poela, toda Nizozemec, ki je veljal za favorita današnje etape, je bil premočan in je zmagal s prednostjo dolžine kolesa.

Karavana je na tritedenski maraton krenila iz Budimpešte. Na Madžarskem sledita še dve etapi, v soboto kronometer v Budimpešti (9,5 km), v nedeljo pa 201 km dolga etapa od Kaposvara do Balatonfüreda. Foto: EPA
Karavana je na tritedenski maraton krenila iz Budimpešte. Na Madžarskem sledita še dve etapi, v soboto kronometer v Budimpešti (9,5 km), v nedeljo pa 201 km dolga etapa od Kaposvara do Balatonfüreda. Foto: EPA

Noge so na koncu zelo pekle
Van der Poel je priznal, da je bil zaključni sprint težji od pričakovanj: "Vedel sem, da bo ključno, kako bom pozicioniran. Nekajkrat so me že zaprli in veliko energije sem potrošil, da sem ujel fante pred menoj. Na koncu sem pritisnil na polno, komajda mi je uspelo, saj je bilo v nogah že veliko laktata," je povedal van der Poel, ki se je pred etapo bal, da se bo težko znebil sprinterjev, a se je izkazalo, da je bil zaključek za klasične sprinterje bolj kot ne pretežek. Van der Poel je lani blestel na uvodu Dirke po Franciji, na 2. etapi je na Bretonskem zidu oblekel rumeno majico.

Smola Jana Tratnika, med favoriti že nekaj sekund razlike
Le prva osmerica, v kateri sta bil tudi favorita za skupno zmago Pelle Bilbao in Richard Carapaz, je v cilj prišla v času zmagovalca, glavnina pa je zaostal štiri sekunde. Jan Tratnik je bil dobrih šest kilometrov pred ciljem udeležen v padec treh kolesarjev. Pristal je na tleh in nato po eni nogi odskakal do travnate površine ob cestišču. Ali se je resneje poškodoval, še ni znano. V cilj je prišel z devetimi minutami zaostanka. Tratnik sicer tudi letos računa na kakšno etapno zmago. Na dirki nastopa še en Slovenec, Domen Novak, uvodno etapo je končal na 158. mestu z dobrimi petimi minutami zaostanka.

Sorodna novica Rožnata dirka z madžarskim startom, slovenskim priokusom in odprtim bojem za zmago
Profil uvodne etape od Budimpešte do Višegrada. Foto: Organizator
Profil uvodne etape od Budimpešte do Višegrada. Foto: Organizator

Številni ugledni vzponi, tudi na vznožje Marmolade
V soboto sledi drugi del madžarske trilogije in prvi od dveh kronometrov 105. Gira. Zadnji bo prav zadnji dan dirke v Veroni. Vmes se bodo kolesarji podali na Etno v 4. etapi po prvem prostem dnevu. Po dveh razgibanih etapah 13. in 14. maja v 9. etapi sledi zahteven vzpon na Blockhaus, po nekaj dneh za ubežnike pa sledi brutalen zaključek Gira. Med 14. etapo in zaključnim kronometrom bo le ena ravninska etapa, vmes pa si bodo vzponi sledili kot po tekočem traku. Odločilen utegne biti vzpon na vznožje Marmolade predzadnji dan Gira.

Med favoriti Carapaz, Bilbao, Almeida ...
Izrazitih favoritov za končno zmago na letošnji Dirki po Italiji ni, ob odsotnosti v zadnjih letih najboljših kolesarjev na tritedenskih dirkah Tadeja Pogačarja, Primoža Rogliča in lanskega zmagovalca Gira Egana Bernala je dirka odprta, krog favorit je širok, naštejmo jih le nekaj: Richard Carapaz, Pelle Bilbao, Mikel Landa, Alejandro Valverde, Joao Almeida, Tom Dumoulin, Hugh Carthy in Simon Yates.

Tratnik med trojico, ki je padla