Tadej Pogačar je bil po dveh etapnih zmagah tokrat tretji. Foto: EPA
Tadej Pogačar je bil po dveh etapnih zmagah tokrat tretji. Foto: EPA

Že pred začetkom osme etape so iz Pogačarjeve ekipe sporočili, da je moral dirko zaradi okužbe z novim koronavirusom zapustiti Norvežan Vegard Stake Laengen. Enaka usoda je doletela Geoffreyja Boucharda (AG2R Citroën), Giannija Moscona (Astana) in nekaj članov ekip. Koronavirus je torej prišel v karavano Toura in je, kot kaže zdaj, novi prežeči tekmec za zdaj tako rekoč brezhibnega Pogačarja.

V njegovi ekipi so uvedli vse mogoče ukrepe, da okužb ne bi bilo. "Vsak kolesar spi v svoji sobi. Osem maserjev imamo, vsak kolesar ima svojega. Pomaga nam podjetje, ki razkužuje hotelske sobe in prostore, kjer jemo. Kupili smo tudi kamere, ki zaznavajo ultravijolično sevanje, da bi preprečili prisotnost virusov v avtobusu, na tovornjaku in območjih, kjer jemo," je za TV SLO povedal vodja UAE Emiratesa Mauro Gianetti.

"Virus lahko uniči dirko, tudi navijači povečujejo možnost okužbe"

Analiza osme etape Dirke po Franciji

Dvakratni branilec naslova ne gleda na virus kot na največjega nasprotnika. "Covid ni tekmec, je samo virus, ki lahko spremeni stvari in uniči dirko. Moji tekmeci so še vedno iz Jumba, Ineosa in drugih ekip," je na krajšem druženju z novinarji povedal Pogačar.

Pomoč Norvežana bo Slovenec v nadaljevanju dirke še kako pogrešal. "Bil je zelo pomemben člen ekipe. Res je bil močen in v dobri formi, vlekel je na ravnini, po hribih, povsod. Težko bo brez njega, toda menim, da lahko pridemo do Pariza tudi s sedmimi možmi."

Pogačar rad vidi podporo navijačev ob cesti, toda od tod tudi preti nevarnost. "Vsak dan ob cesti in na vzponih vidiš toliko ljudi, ki kričijo, kar mi je všeč, toda to tudi poveča možnost okužbe. Upam, da je bilo to z Vegardom zadnje in da bomo od zdaj pa do konca varni," je povedal Pogačar.

Etapna zmaga ni bila v načrtih

Zadnja dva km 8. etape Toura

Tako Pogačar kot športni direktor Joxean Fernández Matxin sta dejala, da napad na sobotno etapno zmago ni bil v ekipnih načrtih. "Ne, danes nisem razmišljal o etapni zmagi. Malce smo se želeli sprostiti, počakati, a nato so narekovali ritem v ekipah BikeExchangea in Jumba Visme. Imeli so interes za etapno zmago, sami pa smo mislili, da bodo slavili ubežniki. Na koncu smo se spopadli za etapno zmago," je povedal Pogačar. "Malce razočaran sem, saj zmaga ni bila tako daleč. Ampak vseeno je bila to zabavna igra. Zadnji vzpon mi je bil všeč. V sprintu pa sem mogoče malce okleval, van Aert pa me je posledično prehitel s trojno hitrostjo. Seveda čutim malce razočaranja, ampak tudi tretje mesto je super."

Nagrada za tretje mesto je bil bonus štirih sekund, zaradi katerih je v skupnem seštevku pobegnil drugouvrščenemu Jonasu Vingegaardu na 39 sekund.

"Ideja je bila nadzorovati vse pobege, ostati miren in se ne potegovati za etapno zmago. Toda druga moštva so nas prisilila v zapletenih in živčnih nekaj zadnjih kilometrov. Mi smo želeli le nadzor in da rumena majica ne izgubi dodatnega časa," je povedal Matxin.

Van Aerta malce zagrabila panika, a se je vseeno odlično znašel v sprintu

V soboto odstopilo toliko kolesarjev kot vse dni prej

Danes so sicer odstopili štirje kolesarji, poleg covidne trojice še Kevin Vermaerke, ki jo je skupil pri padcu. Tam je bil na tleh tudi Pogačar. "Bil sem sredi nesreče, tudi pristal sem na tla, a ne prehudo. To je bil eden mehkejših padcev, ki sem jih doživel," je povedal Pogi.

Skupaj je do zdaj Tour ostal brez osmih kolesarjev. Že prej so dirko zapustili Alex Kirsch (Trek Segafredo), Daniel Oss (TotalEnergies), Jack Haig (Bahrain Victorious) in Michael Gogl (Alpecin Deceuninck).

Pogačar ostal brez pomočnik Laengena