Pogačar je v končnici etape premagal vso konkurenco in odlično krstil nove čevlje in fundacijo. Foto: EPA
Pogačar je v končnici etape premagal vso konkurenco in odlično krstil nove čevlje in fundacijo. Foto: EPA

Tadej Pogačar na Dirki po Franciji ni navdušil le s petkovo kolesarsko predstavo, ko je mojstrsko osvojil etapo s finišem na Planches des Belles Filles, ampak tudi s svojim novim dobrodelnim projektom. Fundacija Tadeja Pogačarja za boj proti raku je v kolesarski javnosti požela veliko pozornosti, podprli pa so jo nekateri njegovi najslavnejši kolesarski kolegi.

Med njimi je tudi sloviti slovaški sprinter Peter Sagan, ki je objavil povezave na spletno stran fundacije in dodal pripis: "Če mislite, da bo Pogačar dobil Tour, kliknite tukaj. Če pa mislite, da ne bo zmagal na Touru, pa kliknite tukaj." V obeh primerih je povezava vodila do spletne strani fundacije.

Barva za vsako obliko bolezni

Odločitev, da ustanovita fundacijo, je v kolesarskem podkastu Vala 202 komentirala tudi Urška Žigart, vrhunska kolesarka in Tadejeva zaročenka. "Vidi se, da se je celotna ekipa zares potrudila, še posebno za to današnjo zmago. Motiv in barva čevljev sta bila izbrana s to pentljo v mislih, ki si jo pripenjamo v podporo vsem žrtvam raka in njihovim družinam. To je pentlja v barvi sivke, ki predstavlja vse tipe raka in je osnovna barva čevljev, potem pa ima vsak tip raka svojo barvo, ki jo predstavljajo piksli različnih barv na čevljih."

Kot je povedala Žigart, bo cilj fundacije predvsem podpirati raziskave na področju boja proti raku, da bi bila razvita zdravila čim bolj dostopna vsem, ne zgolj najbogatejšim Zemljanom.

"Fundacija bo imela sedež v ZDA, ker je tam največ znanstvenikov in raziskav na tem področju. Fundacija ne bo neposredno pomagala družinam ali bolnikom, ampak se bo osredotočala na zbiranje denarja za nove raziskave na tem področju – da bi to bolezen izkoreninili oziroma poskušali najti nova zdravila za lajšanje te bolezni."

Tour 202 S01E09: Nov dan, nova zmaga

Gotovo pa je par k odločitvi, da se dejavno vključita v boj proti raku, spodbudila tudi smrt Urškine mame, ki je letos umrla za rakom. Pogačar se je tedaj nemudoma podal domov, da bi bil ob njej, čeprav je zato izpustil eno najpomembnejših dirk v sezoni – klasiko Liege-Bastonge-Liege.

"Življenje ni pravično. Z veliko žalostjo in težkim srcem sporočam to novico. Moja mama je bila moja najboljša prijateljica in najpomembnejša oseba v življenju," je takrat Urška zapisala ob njenem slovesu in v pogovoru za Sportal poudarila, kako pomembna opora je bil zanjo Tadej, saj ni niti za trenutek okleval in se z njo vrnil v Slovenijo.

"Menjava čevljev je norost"

Lance Armstrong v svojem podkastu The Move ni mogel verjeti, da je Pogačar na sredini največje dirke na svetu zamenjal čevlje. Foto: EPA
Lance Armstrong v svojem podkastu The Move ni mogel verjeti, da je Pogačar na sredini največje dirke na svetu zamenjal čevlje. Foto: EPA

Na ustanovitev Tadejeve fundacije se je v svojem podkastu, v katerem spremlja potek Dirke po Franciji, odzval tudi najslavnejši kolesar vseh časov Lance Armstrong, ki je svoje življenje po kolesarstvu prav tako posvetil boju proti raku s fundacijo Livestrong.

"To, da je Pogačar na sredini Dirke po Franciji zamenjal čevlje, je norost. Poslušalci se morajo zavedati, kako pomembni so čevlji za profesionalne kolesarje. Ko dobiš nov par, ga moraš dolgo uvajati in uležavati. Tudi rezervni čevlji, ki jih imajo kolesarji s seboj na dirki, so stari pari čevljev, na katere so navajeni, pa še te sovražijo obuti," je bil nad Tadejevim podvigom skorajda ogorčen Armstrong. "Če bi sam menjal takole čevlje na sredini dirke, bi me to telesno uničilo. On pa to stori in dobi etapo. Neverjetno!"