Luka Dončić v povprečju dosega 16,7 točke, sedem skokov in 8,3 podaje. Foto: Reuters
Luka Dončić v povprečju dosega 16,7 točke, sedem skokov in 8,3 podaje. Foto: Reuters

23-letni Ljubljančan, ki blesti in navdušuje v dresu Dallasa, je prvi zvezdnik skupine v Kölnu. Na vsakem koraku je deležen velike pozornosti. Pred hotelom ga vsak trenutke čaka množica oboževalcev, ki si želijo fotografijo z njim in avtogram. Prav tako je njegova izjava najbolj zaželena med predstavniki sedme sile vseh držav v porenski skupini.

V petih letih igranja je v dresu reprezentance pokazal ogromno in dosegel veliko. Bil je ključen kamenček v zlatem carigrajskem mozaiku, lani pa je bil glavni akter uspešne zgodbe, ki so jo evropski prvaki spisali pod petimi krogi. Letos je prišel na EuroBasket v vlogi glavnega zvezdnika skupaj z MVP-jema zadnjih štirih sezona NBA-ja Gianisom Antetokounmpom (Janisom Andetokumbom) in Nikolo Jokićem, njegova ekipa pa spada med glavne kandidate za končno slavje. Predvsem zaradi njega.

Košarkarji po bolečem porazu napovedujejo pravi predstavi proti Nemcem in Francozom

Toda Slovenci so po dveh zanesljivih zmagah pristali na trdnih tleh, ko so ji premagali košarkarji Bosne in Hercegovine. "Bosanci so bili boljši. Naš pristop in uvod v tekmo je bil slab. Nismo bili osredotočeni in moramo priznati, da je zmagal boljši. Na koncu gre le za en poraz. Še vedno je vse odvisno od nas samih in od tega, kaj bomo naredili na naslednjih dveh tekmah. Vsake tekme ne moreš dobro odigrati. Treba je pozabiti ta poraz in igrati naprej," je dejal Dončić.

Velika preizkušnja slovenske moči in veličine ekipe bo torkov večerni dvoboj z neporaženimi Nemci. Na tej tekmi lahko potrdijo, da je bil nedeljski spodrsljaj le slab dan, tako kot je bil tudi prejšnji teden, ko so gostitelji kölnske skupine in izločilnih bojev v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo spravili evropske prvake na kolena: "Nemci so res neugodni, kar smo videli že v Münchnu. Moramo bolje zapirati, saj je skok ključen. Čaka nas težka tekma, upamo pa, da se nam bo uspelo oddolžiti za tisti poraz. Nemci imajo dobro ekipo in veliko orožij in domačo dvorano. Če želimo zmagati, bomo morali odigrati res dobro tekmo."

Na prvih dveh tekmah pokazali, da so lahko favoriti

Ni težko, včasih si sicer želiš biti sam, a to je del tega, kar sem sanjal kot majhen otrok, Kamor koli grem, podelim kakšen podpis ali pristanem na fotografijo. Meni to res ni težko, to je del tega in sem zelo vesel, da lahko ustrežem navijačem.

O pozornosti, ki je je deležen na vsakem koraku

Košarkarski virtuoz iz Ljubljane, ki je letos dopolnil 23 let, je bil pred dobrim tednom dni praktično edini razpoloženi igralec slovenske izbrane vrste na Bavarskem. Tudi v Kölnu je njen najučinkovitejši posamezni, najboljši strelec, skakalec in podajalec. Čeprav je proti Litvi in Madžarski odigral odlično in osupnil z nekaj mojstrskimi potezami, pa se zdi, da še ni popolnoma zasijal v vsej svoji veličini. Toda večkrat je že dokazal, da je najboljši takrat, ko je to najbolj potrebno. Zato so slovenski košarkarski navdušenci lahko optimistični, da bo odziv po porazu pravi in da Slovenija potrdi, kar pravijo strokovnjaki in napovedi pred turnirjem.

"Po porazu smo se pogovorili. To je le ena tekma, kot pravim. Gremo naprej, moramo se nekaj naučiti in se osredotočiti na tekmi, ki sta pred nami. Bilo bi lepo, če bi premagali Nemce. Igramo v Nemčiji in je vse skupaj velik izziv. To je košarka. Jaz uživam v njej, če navijači navijajo zame ali pa so proti meni. Vedno uživam. Skupina je res "nora". Vsak lahko premaga vsakogar. Tekme so zelo zanimive za gledalce. Mi zadnje nismo odigrali, kot bi jo morali, smo pa na prvih dveh pokazali, da smo lahko med favoriti," je še povedal Luka, ki je imel nekaj težav z desnim zapestjem, a dodaja, da ni nič resnega.

Dončić o neverjetni pozornosti: Ni mi težko