Debi na svetovnem prvenstvu je bil nov korak v karieri Luke Dončića. Foto: Fiba
Debi na svetovnem prvenstvu je bil nov korak v karieri Luke Dončića. Foto: Fiba

Štirje Slovenci so pod zastavo nekdanje skupne države postali svetovni prvaki, Ivo Daneu pa je bil na prvenstvu v Montevideu, preden je v Ljubljani osvojil naslov, celo najkoristnejši posameznik turnirja. V Manili je Slovenija neuspešno lovila medaljo, po izpadu proti Kanadi v četrtfinalu je bila na koncu v razigravanju za razvrstitev od petega do osmega mesta sedma, Dončić pa je (znova) poskrbel za individualne presežke.

"Vse smo dali od sebe in se borili do zadnjega. Upali smo seveda na več, ampak lahko pa bi ostali tudi brez izločilnih bojev. Premagali smo Avstralijo, ki je zelo dobra reprezentanca. Včasih ti uspe, drugič ne. Z dvignjeno glavo lahko zapustimo prvenstvo. Ponosen sem na soigralce. Rad igram za Slovenijo in sploh ni bilo vprašanje, ali bom igral na zadnjih dveh tekmah. Ta zadnja zmaga je bila pomembna za samozavest, da smo pokazali, kako igramo," je povedal Dončić in potrdil, da bo, če bo le zdrav, zaigral tudi prihodnje leto v olimpijskih kvalifikacijah. Ne ve se še, kdo bo gostil turnirje, enega morda celo Slovenija, toda organizacija tega tekmovanja je kar pošten finančni zalogaj.

Filipinci veliki navijači slovenske reprezentance

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Luka je bil brez konkurence prvi zvezdnik turnirja. Že na Okinavi, kjer je Slovenija igrala skupinski del, je bila prava evforija. Japonski navijači so oblečeni v njegove drese napolnili dvorano in navdušeno spremljali vsako njegovo potezo. Dončićeva popularnost v Aziji je izjemna, "Lukamanija" pa se je še stopnjevala na Filipinih, kjer je košarka šport številka ena, gledalci pa veliki privrženci Lige NBA. Na tekmah Slovenije se jih je dvakrat zbralo več kot 11.000, na zadnji proti Italiji, ko sta mu le dve podaji zmanjkali do trojnega dvojčka, ki ga na svetovnem prvenstvu ni dosegel še nihče, pa le nekaj manj od te številke. Samo še na polfinalu med ZDA in Nemčijo je bilo v Mall of Asia Areni več kot 11.000 gledalcev.

Dončić je bil že ob prihodu v dvorano vsakič deležen velikega aplavza, navdušenje pa se je samo še stopnjevalo, ko je bil predstavljen pred tekmo in potem na parketu vsakič, ko je v roko dobil žogo. Na vsakem koraku je bila Slovenija zaradi njega deležna izjemne podpore, od dvorane do hotela, ki je tik ob njej, so imeli košarkarji praktično špalir navijačev, ki so med tekmami pripravili zelo dobro vzdušje. Slovenci so se počutili skoraj tako, kot bi igrali v Stožicah. "Neverjetno, toda tako je, če igraš s superzvezdnikom, kot je Luka. Prepoznavni smo bolj kot kadar koli prej. Ne bom rekel, da je to moja najljubša stvar, saj sem raje bolj 'inkognito', je pa res nekaj posebnega," je dejal Mike Tobey.

"Luka je fenomenalen igralec. Zdaj smo že nekaj let skupaj in približno vemo, kaj moramo delati okoli njega in kako mu slediti," je dodal Zoran Dragić. Slovenska igra se je vrtela okoli superzvezdnika Dallasa, prek katerega je šel praktično vsak napad, če je le bil na parketu. Za sabo ima individualno zelo učinkovit debi na svetovnem prvenstvu, je pa, tako kot vsi v reprezentanci, pričakoval boljši rezultat. Tokrat bolj potihoma, saj je Slovenija v Azijo odšla oslabljena, težave je imela predvsem na položaju krilnega centra, kjer sta se poškodovala Vlatko Čančar in Edo Murić, tako da je glede na vse okoliščine uvrstitev v četrtfinale in končno sedmo mesto popolnoma dostojen izid.

Vsako leto je boljši

Prihodnje leto bo Slovenija lovila drugi nastop na olimpijskih igrah. Pred dvema letoma je bila v Tokiu četrta. Foto: Fiba
Prihodnje leto bo Slovenija lovila drugi nastop na olimpijskih igrah. Pred dvema letoma je bila v Tokiu četrta. Foto: Fiba

Dončić je pri vrhu oziroma na njem v številnih statističnih parametrih. Med vsemi na prvenstvu je recimo ukradel največ žog – 20 –, hkrati pa dosegel največ točk – 216. V več kot 30 letih, kar se tako podrobno spremlja statistika, je edini, ki je na svetovnem prvenstvu zbral več kot 200 točk, 50 skokov in 40 podaj. Na osmih tekmah ali manj so mejo 200 točk na posameznem turnirju presegli le še Korejec Shin Dong Pa, Grk Nikos Galis in Hrvat Dražen Petrović. "Je v družbi samih velikih imen. In to pri 24 letih. Lahko le rečem, da je privilegij zame, da sem njegov trener. Pa ne le njegov, ampak vseh teh fantov, ki so se srčno borili drug za drugega. Privilegij je bil njihov selektor in selektor reprezentance svoje države," je povedal Aleksander Sekulić.

Slovenski košarkarski virtuoz je prvič na velikem tekmovanju izbrano vrsto vodil kot kapetan. Leta 2017 je debitiral v reprezentanci in z njo osvojil zlato medaljo na EuroBasketu. V zadnjih treh letih, ko je nastopila na olimpijskih igrah – takrat tudi igrala najboljši košarko –, evropskem in še svetovnem prvenstvu, je njen najboljši igralec, zdaj pa tudi vodja tako na parketu kot v garderobi. "Luka raste iz leta v leto tako v NBA-ju kot na teh velikih tekmovanjih. Vsako leto je boljši in verjamem, da naslednjič, ko se vidimo, bo prav tako. Nedvomno se posveča tudi temu, da postaja vse boljši vodja. Verjamem, da bo v tej vlogi še lažje v prihodnosti," je o Dončiću spregovoril Aleksej Nikolić.

Raste kot oseba in igralec

Pri 24 letih ima za sabo že zavidljivo in tudi zelo dolgo kariero igranja na najvišji evropski ravni in Ligi NBA. Razvil se je v kompletnega košarkarja, na Okinavi in Manili pa je še enkrat pokazal, kako rad ima košarko in kako motiviran je vsakič, ko stopi na parket. Tudi takrat, ko ne gre, da vse od sebe – ves čas ob tem sicer komunicira s sodniki in se pritožuje nad njihovimi odločitvami – in poskuša do zadnjega. Letos je bil bistveno dejavnejši v vlogi vodje. Ko je postal kapetan, se je tega lotil resno in se zavedal, kakšno odgovornost to prinaša, so poudarili v slovenskem taboru. Bil je glasnejši kot po navadi, njegov glas, ki ima seveda veliko težo, je bil slišan v garderobi in ves čas na parketu ter klopi, kjer je spodbujal soigralce. "Luka raste kot oseba in igralec. Pokazal je, da si zasluži biti kapetan in da je pravi vodja ekipe, ne le na igrišču, ampak tudi zunaj njega," je pojasnil Sekulić.

"Zadnji dve tekmi, če smo čisto iskreni, nista bili najpomembnejši na prvenstvu, toda Luka je s svojim pristopom pokazal, da sta zelo. Vsi ste videli, da je dal vse od sebe. Rekel mi je, da je pripravljen igrati celo tekmo, samo da zmagamo. S tem je za sabo potegnil celo ekipo, čeprav smo tudi tokrat imeli težave s poškodbami in turnirja nismo končali z vsemi igralci. Za sabo je potegnil voz in s soigralci izboril pomembno zmago za nas. Ne zato, da smo sedmi, ampak da smo prvenstvo končali z zmago, premagali sosede … S svojim odnosom je pokazal, da je velik igralec, mogoče trenutno celo največji na svetu, hkrati pa tudi izjemna oseba. To ga postavlja med nesmrtne," je še pristavil selektor.