Aleksander Sekulić je Slovenijo vodil na tretjem velikem tekmovanju. Foto: Reuters
Aleksander Sekulić je Slovenijo vodil na tretjem velikem tekmovanju. Foto: Reuters

Košarkarji so četrtič zaigrali na svetovnem prvenstvu, prvič pod vodstvom Sekulića, ki jih je predtem že vodil na EuroBasketu in olimpijskih igrah. Na turnirju, ki so ga gostile tri azijske otoške države, igrali pa so na Okinavi in izločilne boje v Manili, so po petih zmagah in treh porazih zasedli sedmo mesto. Zaradi težav s poškodbami, ki so selektorju povzročale preglavice pri sestavi moštva, letos pričakovanja niso bila tako visoka. Neprepričljiva je bila igra na pripravljalnih tekmah, toda prvenstvo je reprezentanca začela dobro in s štirimi zaporednimi zmagami izpolnila cilj, ko se je prebila v četrtfinale. Kanadska ovira je bila previsoka, le dan zatem je sledil še poraz z Litvo, v obračunu za sedmo mesto pa je Slovenija na kolena spravila Italijo in s pozitivnimi mislimi zapušča Filipine.

Neverjetno, da je imela Slovenija tako podporo v Manili

Nikoli nisem bežal pred odgovornostjo. Nismo imeli rezultatskih presežkov. Sprejemam odgovornost in stojim za tem. Nismo se pa osramotili. Smo dostojno zastopali Slovenijo na tako velikem tekmovanju, kot je svetovno prvenstvo. Fantom sem rekel, da noben rezultat in nobena zmaga nista samoumevna. Vse si je treba izboriti. Ne nazadnje poglejmo ZDA, ki imajo recimo zvezdniško zasedbo, pa niso v finalu. Nič ni samoumevno. Če hočem biti v prihodnje še v svetovnem vrhu, bo moral vsak v kvalifikacijah in na velikem tekmovanju vedno dati vse od sebe na vsaki tekmi in proti vsakemu nasprotniku.

Aleksander Sekulić

"Primarni cilj je bil četrtfinale. Ko smo prišli v izločilne boje, pa v Manilo nismo prišli na turistični izlet, ampak po zmago. Preprosto se nam ni izšlo. Četrtfinale smo si sami priborili. Nič nam ni bilo podarjeno. Prišli smo v situacijo, v kateri smo želeli biti. Najbolj me pa veseli ta podpora s tribun, ki smo jo imeli. Neverjetno. Seveda je to zaradi Luke, ampak ne glede na vse, da ima majhna Slovenija tako podporo sredi Manile, celo v tekmah, ki so manj pomembne, je velika stvar. Ne le za Slovenijo, ampak tudi za vse nas, ki smo bili dva meseca od doma in svojih družin," je dejal Sekulić.

"Težave so se začele že pred pripravami. Najprej smo ostali brez Murića, med pripravami še Čančarja. Tudi tu smo imeli težave s poškodbami. Tobey se je priključil pozno, takrat priznal, da ni prišel najbolj pripravljen. Veliko stvari, ki so mogoče vplivale na našo kakovost. Kar je najbolj pomembno, da nismo iskali izgovorov in jamrali, ampak smo vedno znova skušali najti rešitve, kako prikazati Slovenijo v najboljši možni izvedbi. Mislim, da ta rezultat ni slab, zagotovo pa bi si vsi želeli medaljo. Včasih pač moramo biti tudi realni. Kapa dol igralcem. Sem jim že povedal, da glede na vse okoliščine, kako so se borili in kaj se je dogajalo zunaj in na igrišču, so zame svetovni prvaki," je dodal.

Samo enotni, povezani, srčni in borbeni konkurenčni najboljšim

Pod njegovim vodstvom je Slovenija pred dvema letoma navdušila najprej v olimpijskih kvalifikacijah, ko je v Kaunasu premagala Litvo in si izborila debi pod petimi krogi, nato pa tudi v Tokiu, kjer je za las ostala brez kolajne. Z visokimi cilji in v najožjem krogu favoritov za kolajne je odšla lani na evropsko prvenstvo, toda v Kölnu in pozneje v Berlinu se ni predstavila v najboljši luči. Na parketu se je videlo, da ni povezanosti, ki je ekipo krasila predtem. Po zelo slabi igri je potem izpadla v četrtfinalu, kjer jo je ugnala na papirju bistveno skromnejša Poljska.

Slovenija je tretjič zaigrala v četrtfinalu svetovnega prvenstva, s sedmim mestom pa izenačila najboljšo uvrstitev. Foto: Reuters
Slovenija je tretjič zaigrala v četrtfinalu svetovnega prvenstva, s sedmim mestom pa izenačila najboljšo uvrstitev. Foto: Reuters

Letos se je v slačilnici znova vzpostavilo pravo vzdušje in je bila kemija enaka kot v Tokiu, so poudarjali vsi reprezentanti: "Eden izmed ciljev je bil, da pridemo na prvenstvo enotni. Ta povezanost potem tudi izvleče maksimum iz vsakega, mogoče nekdo tudi da več, kot je sposoben. Posebej, ko ima ob sebi Luko. Temu smo se posvetili. Samo enotni, povezani, srčni in borbeni lahko konkuriramo najboljšim reprezentancam na svetu, ker nimamo pa na pretek kakovostnih igralcev, kot jih imajo nekatere reprezentance."

Izbrana vrsta se bo naslednjič zbrala februarja, ko se začnejo kvalifikacije za evropsko prvenstvo, glavni izziv prihodnjega leta pa predstavljajo kvalifikacije za olimpijske igre. V zdajšnji sestavi je nekaj izkušenih fantov, ki bodo zagotovo lovili tudi nov olimpijski nastop: "Igre so velik izziv za vsakogar. Mislim, da bo prihodnje leto užitek sestavljati reprezentanco za kvalifikacije in verjamem, da tudi za olimpijske igre. Ker če bodo vsi zdravi, bomo imeli na voljo kar nekaj kakovostnih igralcev oziroma zelo kakovostno reprezentanco."

Odločitev v rokah KZS-ja

Ni pa še potrjeno, kdo jo bo vodil. Sekulićev mandat je namreč s koncem prvenstva potekel: "Želja voditi reprezentanco pri meni nikoli ni bila vprašanje, je pa res, da se mi izteče mandat, kako bo naprej, pa ni odvisno samo od mene. Če bi potegnil oceno mandata, ne morem reči, da smo imeli rezultatske presežke. Nismo osvojili medalje, ki smo si jo močno želeli. Predvsem lani na evropskem prvenstvu. Blizu smo bili na olimpijskih igrah. Letos pa splet okoliščin, kot je bil, tako da mislim, da smo izvlekli maksimum. Zdaj je na vrsti KZS, da se odloči, kaj je najboljše za slovensko košarko in reprezentanco."

Odločitev je v rokah KZS-ja in predsednika Mateja Erjavca, ki je bil do zdaj zagovornik Sekulića, ta pa je še dodal: "Košarka je moje življenje, moja služba in hkrati konjiček. Vselej mi je bilo v veselje in ponos delati v reprezentanci. Leta 2006 me je povabil Aleš Pipan in mi odprl pot v reprezentanco. Od takrat sem bil z izjemo treh let vedno zraven. Nikoli nisem odklonil klica katerega koli trenerja. Ko sem dobil priložnost v kvalifikacijah in potem na velikem tekmovanju, nisem pomislil niti za trenutek. Če bo prišlo do take želje tudi v prihodnje, bom vedno pripravljen. V tem trenutku v klubu nimam težav, če se bodo pa pojavile, bom moral pa temeljito razmisliti. V tem trenutku, če me vprašate in dobim nov mandat, bom rekel da. Sem pa realen in vem, da ni bilo rezultatskih presežkov. Kot pravim, KZS se mora odločiti, kako in kaj naprej."

Sekulić po zmagi nad Italijo zadovoljen, da na Manilo niso prišli le na izlet