Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

"Sedmo mesto ocenjujem kot uspeh. Če samo naštejem, katerih reprezentanc ni tukaj. Hrvaška, Turčija in Poljska, ki nas je lani izločila na EuroBasketu, se sploh niso uvrstile na prvenstvo. Francija, Španija, Grčija in Avstralija, ki so več kot korektne ekipe in nosilke medalj s prejšnjih velikih tekmovanj, so računale na uspeh, a niso prišle v izločilne boje. Potem je tu Slovenija konstantno zraven. Enkrat ocenimo izpad v četrtfinalu kot neuspeh, na naslednjem prvenstvu pa zaradi vseh okoliščin, ki so nas spremljale, predvsem zdesetkanost ekipe, kot odličen rezultat," je črto pod četrti nastop na SP-ju, kjer je po zmagi nad Italijo, Slovenija zasedla sedmo mesto, potegnil prvi mož zveze.

Sorodna novica "Nikoli nisem bežal pred odgovornostjo - rezultatskega presežka ni bilo"

Že v soboto je po zadnji tekmi prvenstva Sekulić dejal, da še vedno želi voditi izbrano vrsto. Odvisno je seveda tudi od kluba. Ljubljančan uspešno deluje v Rusiji pri Lokomitvu iz Krasnodarja, ki mu za zdaj glede selektorskega mesta ne postavlja omejitev, ne ve pa, kako bo v prihodnje. Na potezi je tako KZS, Erjavec, ki ga je odločno podprl že lani dan po razočaranju in nepričakovanem izpadu z evropskega prvenstva, pa je potrdil, da Sekulić ostaja njegov prvi kandidat: "Zadovoljen sem z delom strokovnega štaba na čelu s selektorjem. Potekel mu je mandat, zagotovo se bom z njimi pogovoril glede nadaljnjega sodelovanja. Najprej o načrtih, kakšne možnosti vidijo, o viziji in tako dalje."

Košarkarji želijo olimpijske kvalifikacije igrati doma

Februarja se bo znova zbrala reprezentanca in začela kvalifikacije za EuroBasket 2025, glavni izziv prihodnjega leta pa bodo olimpijske kvalifikacije, na katere se je Slovenija uvrstila z rezultatom tega prvenstva. Odigrani bodo štirje turnirji, kot so bili tudi pred dvema letoma, ko je Sekulićeva vrsta z zmago v Kaunasu dvignila vozovnico za Tokio in tam s četrtim mestom debitirala pod petimi krog. KZS že razmišlja o morebitni pripravi enega turnirja, kar pa predstavlja konkreten finančni zalogaj: "Obstaja možnost, da ga organiziramo. Moram reči, da so najprej na mizo to vprašanje dali košarkarji. S Fibo smo se začeli pogovarjati, je pa dejstvo, da govorimo o treh ali celo 3,5 milijona evrov investicije, česar pa KZS ne zmore sam. Mogoče je le ob pomoči države."

Ne le, da je z Luko Dončićem reprezentanca vedno kandidat za visoka mesta, popolnoma jasno je, da je treba njegovo kakovost in izjemno popularnost oziroma kar evforijo, ki je zajela navijače, izkoristiti in poskušati neki dogodek organizirati v Stožicah. "Vedeti je treba, da vse ne gre. Ne moremo imeti ženskega EP-ja, olimpijskih kvalifikacij in moškega EP-ja. To je tako, kot bi imeli medalje na vseh teh tekmovanjih. Mogoče malce preveč pričakujemo na rezultatskem in tudi organizacijskem področju. Preprosto je to velik zalogaj, pa ne le finančni, tudi organizacijski. Seveda pa razmišljamo o vsem tem. Glede na časovnico so najprej na vrsti olimpijske kvalifikacije, potem pa bo čas za prijavo organizacije EuroBasketa 2029," je dodal Erjavec, ki je podpredsednik Fibe Europe, od avgusta dalje pa tudi član izvršnega odbora Fibe.

Fiba se zaveda težav z ravnjo sojenja

Kar se tiče popularnosti Slovenije in Luke Dončića, je res neverjetno. Sicer pa nisem presenečen, saj sem bil tu že aprila in sem videl, kako so reagirali, ko so videli, da smo iz Slovenije. Pa nas tukaj nobeden ne pozna. Vsi so spraševali, ali bo Luka prišel in igral. Zdaj, ko se je pojavil, pa smo vsi videli, kakšna je norišnica.

Matej Erjavec

Dotaknil se je tudi ravni sojenja, ki je bila na prvenstvu – podobno je bilo že lani na EP-ju – pereča tema: "Raven košarke je na tem prvenstvu vrhunska, res pa je, da sojenje ni na tej ravni. Dejstvo je, da ne sodijo najboljši na svetu. Ne želijo oškodovati Slovenije, ampak preprosto ne znajo oziroma se odločijo za neki kriterij. Veliko se pogovarjamo o tem na odboru. Tudi v soboto je bila debata. Pogovarjamo se, da je treba na neki način zaščititi te najboljše igralce. Zvezdniki pritegnejo sponzorsko, medijsko in navijaško pozornost. Ko se Luka pojavi na zaslonu v dvorani, začnejo gledalci vpiti, kot da so Beatlesi."

"V interesu Fibe je, da se popravi sojenje, vendar tudi sodniki so samo ljudje. Moramo biti odkriti glede Lukovega obnašanja. Če bi vas petkrat nadrl, bi me zagotovo enkrat nazaj. Iskali bi priložnost za neko maščevanje. Tako je bilo proti Italiji. Nič ni naredil, ni zavpil, ampak je samo gestikuliral in dobil tehnično. Dejstvo je, da ima podobne težave, če lahko tako rečem, tudi v NBA-ju. Ga še niso uredili. To bo že sam, je pa potrebno, ker vnaša živčnost. Dejstvo je, da igra z veliko čustvi in smo mu lahko samo hvaležni za vse, kar naredi za Slovenijo. Ko bo združil pozitivna čustva in malce manj nervoze, kar je bilo videti na prvih dveh tekmah na Okinavi, bo pa neustavljiv. Praktično je že zdaj," je še povedal predsednik KZS-ja.

Erjavec zadovoljen z delom selektorja Sekulića