Foto: Radio Slovenija/Lidija Kosi
Foto: Radio Slovenija/Lidija Kosi

Njegova dela so postavili na ogled tako v Galeriji Murska Sobota kot v Pokrajinskem muzeju, danes pa so predstavili še katalog Vrečičevih likovnih del iz zbirk obeh kulturnih ustanov.

Ludvika Vrečiča, ki se je rodil leta 1900 v Skakovcih na Goričkem, je želja po znanju vodila na Madžarsko, kjer je v Budimpešti diplomiral na visoki slikarski šoli. Na povabilo Riharda Jakopiča je na Slovenskem prvič razstavljal leta 1928 v Jakopičevem paviljonu v Ljubljani, na prvi letošnji razstavi v murskosoboški Galeriji pa je bilo do konca preteklega meseca prvič na ogled 50 Vrečičevih del na papirju.

Kustosinja Irma Brodnjak, soavtorica predstavljenega kataloga, poudarja, da gre za prve risbe, izdelane za vajo. "Že te skice kažejo na velik talent, ki žal nikoli ni bil popolnoma razvit, saj se je njegovo življenje hitro izteklo po nesrečnem dogodku na železniški postaji pred Budimpešto. Tam je umetnik tudi pokopan."

Kljub zgodnji tragični smrti pa je za Vrečičem ostala bogata zapuščina, pravi Tamara Andrejek iz Pomurskega muzeja Murska Sobota, prav tako avtorica kataloga: "Kajti naša muzejska zbirka se ponaša s 57 slikarskimi deli. Gre predvsem za tehniko olja, bodisi na platnu bodisi na karton, nekatera dela so prilepljena na lesonit. Manjši delež pa odpade na slikarska in risarska dela."

V Vrečičevem opusu prevladujejo krajine, izkazoval pa se je tudi kot izredno zanimiv portretist. Razstava v muzeju bo na ogled še do 2. junija letos.