Foto: Radio Maribor/Arhiv
Foto: Radio Maribor/Arhiv

V Mariboru se končuje Evropski teden mobilnosti. Veliko vsebin je bilo namenjenih kolesarjenju, ki ga občina že dolgo spodbuja, a drugo največje slovensko mesto še vedno zaostaja za vodilnimi. Zato smo poizvedeli, kako so v Mariboru urejene kolesarske steze.

Največ pozornosti v zadnjih letih je bilo usmerjene v kolesarske povezave mestnega jedra s preostalimi četrtmi in krajevnimi skupnostmi. Maribor pa se pridružuje tudi medobčinskemu projektu Dravska kolesarska pot. Aleš Klinc iz Urada za komunalo, promet in prostor:

"V zadnjih dveh letih smo zgradili več kot 20 kilometrov novih kolesarskih povezav, jih uredili ali jih kakorkoli drugače rekonstruirali, zato, da so bolj prijazne kolesarjem. Iz tega naslova smo pridobili tudi veliko evropskih sredstev, nadejamo pa se jih še več."

Kljub temu se še pojavljajo kritike, med drugim zaradi težko dostopnih tipk na semaforjih, iztekov kolesarskih poti v mešana območja, slabe povezanosti urbanih območij z ruralnimi in neravnin ter lukenj v asfaltu. Na že urejenih površinah pa se pojavljajo konflikti med kolesarji in pešci. Vodja Mariborske kolesarske mreže in mestni svetnik Josip Rotar poziva k strpnosti:

"Seveda se pojavljajo ti konflikti med različnimi udeleženci, pešci tudi dostikrat stopijo na kolesarsko stezo ... Sestavni del opreme kolesa je tudi zvonec, tako da mislim, da ta komunikacija mora potekati in da brez neke hude krvi gre mimo. Da bi pa zdaj prav namenoma občina tam postavljala neke table in nekaj prepovedovala, se mi pa zdi skrajen primer."

Občina pa želi kolesarjenje spodbujati tudi z vzpostavitvijo sistema brezplačne izposoje koles, ki je načrtovana prihodnje leto.

Več pa v oddaji:

Urejenost mariborskih kolesarskih stez