Medvedova ulica. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Medvedova ulica. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborska občina se bo kmalu lotila celovitih obnov močno dotrajanih Koseskega ulice in Medvedove, za kar se je zadolžila za več kot 2 milijona evrov. Po januarski preložitvi obravnave letošnjega proračuna pa obljubljajo še več denarja za preplastitve dotrajanih cestišč.

Več kot desetletje načrtovani obnovi Koseskega ulice na Taboru in Medvedove v mestni četrti Koroška vrata se bosta začeli takoj, ko bo vreme primerno. Izvajalec, občinsko podjetje Nigrad, bo ob vozišču in pločnikih uredil še komunalno in energetsko napeljavo, javno razsvetljavo in zelenice, razlaga mariborski podžupan Samo Peter Medved:

"Pridobljeno je bilo soglasje Ministrstva za finance glede zadolževanja za ta dva projekta, tako da imata zagotovljeno financiranje kljub nesprejetju proračuna in gresta v izvedbo."

Ob tem so se oglasili stanovalci naselja Železničarska kolonija, ki že dolgo opozarjajo na slabo stanje v Preradovičevi ulici in se sprašujejo, občina prioritetizira obnovi Medvedove in Koseskega ulice:

"Ne gre za nobeno prioriteto, ker projekti tečejo in imajo tudi svojo zgodovino, se pravi tudi s planiranjem in izdelavo projektne dokumentacije. Preradovičeva tega trenutno še nima. Izdelavo projektne dokumentacije in izvedbo bomo planirali v prihodnjih proračunih."

Dokumentacijo bodo izdelali na podlagi projektne naloge, ki jo že pripravljajo, začetek del pa je predviden prihodnje leto, podrobneje pojasnjujejo na občini.

Podžupan dodaja, da bodo v predlogu dveletnega proračuna, ki naj bi ga mestni svetniki potrjevali na februarski seji, povečali sredstva za preplastitve dotrajanih cestišč. V ta namen je bilo za letos sprva predvidenih le 700 tisočakov, pojasnjuje:

"Glede na prvotni predlog smo to povečali na 1 milijon, v prihodnjem letu pa na 2 milijona evrov."

Seznam cest, ki jih bodo z dodatnim denarjem obnovili, še pripravljajo.