Foto: Google Maps
Foto: Google Maps

V devetih naseljih mariborske krajevne skupnosti Malečnik - Ruperče živi okoli 2800 ljudi. Kljub temu da so del mestne občine, gre za podeželsko okolje, znano po kmečkem in vinskem turizmu. Osnovne storitve zagotavlja mariborska občina, nekateri krajani pa menijo, da je razvoj prepočasen in da bi bila prihodnost skupnosti svetlejša, če bi ustanovili lastno občino.

V »Iniciativi za občino« tožijo nad skromnimi in nesistemskimi naložbami, na primer v ceste, komunalo in internet. Sosednje občine se razvijajo hitreje, pravi predstavnik Milan Železnik:

"Ne govorimo, da je Maribor mačehovsko ravnal s tem območjem. Mi govorimo, da če bi bili samostojni, bi lahko več, ker je logično, da so potrebe mesta bistveno drugačne, kot so potrebe teh občanov."

Samostojna občina naj bi imela proračun v višini 2,2 milijona evrov, od tega 600 tisočakov za investicije in možnost prijav na evropske razpise.

Mariborski podžupan Samo Peter Medved komentira, da je odcepitev demokratična pravica, a poudarja, da občinske investicije krepko presegajo omenjeni znesek:

"Z začetkom šolskega leta smo predali v uporabo novo postajališče za šolski avtobus pri osnovni šoli. Zgradili bomo 10 kilometrov kanalizacije. V okviru participativnega proračuna bomo uredili kolesarski poligon 'pump track'. Izvedli bomo zadnjo etapo rekonstrukcije ceste v Trčovi. Smo pred nakupom zemljišča za potrebe krajevne skupnosti in vrtca. V realizaciji je projektna dokumentacija za ureditev središča samega Malečnika."

Takšnih obljub so številni naveličani, predsednik sveta krajevne skupnosti Jožef Škof pa pravi, da je sodelovanje z mariborsko občino zdaj vendarle dobro. Opozarja še, da bi nova občina podedovala težave, kot so zaprto odlagališče nevarnih odpadkov v Metavi, dotrajan malečniški most in poplavno nevarna struga Drave.

Več pa v oddaji:

KS Malečnik-Ruperče - Maribor, imamo problem!