Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Mariborski nevladniki s področja filmske umetnosti že nekaj časa želijo neodvisen mestni kino, namenjen nekomercialnemu filmu. Občina obljublja, da bo temu namenjena kinodvorana v načrtovanem Centru Rotovž, ne načrtujejo pa nakupa zapuščene in propadajoče dvorane Kina Udarnik – rok razpisa za prodajo te se izteče danes, 4. oktobra.

Najboljši približek mariborskega mestnega kina je bil pred leti Udarnik, a projekt ni bil institucionalno podprt, ljubiteljska pobuda pa ni omogočala dolgoročnega delovanja. O posledicah programska selektorica festivala Dokudoc Maja Malus Azhdari:

"Organizatorji festivalov se moramo kar znajti. Večina festivalov po Sloveniji poteka v kinodvoranah, v Mariboru pa to žal ni mogoče, zato vedno znova vzpostavljamo prostore za prikazovanje."

Udarnik vreden kot kakšno stanovanje

Propadajoča dvorana Udarnika, pogosto tudi tarča vlomilcev, je v lasti državne Družbe za svetovanje in upravljanje. Vzdrževanje ni ekonomično, zato jo prodajajo za predlagano ceno 155 tisoč evrov. Rezultati razpisa in pogajanj bodo znani kmalu.

Kakšna kinodvorana bo v Centru Rotovž?

Občina kulturno ministrstvo že dolgo prosi za brezplačen prenos. Nakupa namreč ne zmore, saj daje prednost gradnji Centra Rotovž, kjer bo tudi kinodvorana za 100 obiskovalcev z vrhunskim projektorjem. Podžupanja Alenka Iskra:

"Nimamo še upravljavskega modela, zagotovo pa tako kot že zdaj se sestajamo in na vsebinski plati sodelujemo s temi društvi pod okriljem konzorcija Film v Mariboru, sem zelo prepričana in ne vidim nobenega razloga, da tudi v tej zadevi ne bomo nadaljevali pogovorov."

Mojca Pernat iz društva Film Factory pa opozarja:

"Mestni kino ni samo dvorana, je tudi programska ekipa, promocijska ekipa, ekipa, ki ustvarja vzgojno-izobraževalne programe in profesionalni program, strokovni program, tako da s tem, ko bomo dobili kinodvorano, smo rešili eno stvar, ne pa v celoti."

Nevladniki menijo tudi, da bi morala občina izkoristiti nizko ceno za nakup Udarnika. Ta bi nato sicer potreboval še drago obnovo.