Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Mariborski župan Saša Arsenovič že nekaj časa opozarja na nevarnost – skuterje in električne skiroje v mariborski coni za pešce, ki jo je občina razširila na Glavni trg in del Koroške ceste, tudi z namenom izboljšati prometno varnost. K ukrepanju pa je pozval tudi policijo.

Vožnja skuterjev in električnih skirojev je v območju za pešce načeloma dovoljena, a omejena, pojasnjuje Boštjan Koletnik z mariborske Policijske uprave:

"Način in hitrost gibanja pa morajo seveda ti uporabniki prilagoditi razmeram v prometu. Njihova hitrost ne sme preseči največje hitrosti, s kakršno se lahko gibljejo pešci. To pomeni, da je vožnja enoslednih motornih vozil, kamor spadajo mopedi in motorna kolesa, v območju za pešce prepovedana."

Policija je minula petka opravila poostreni nadzor in odkrila 20 kršitev, od tega 11 voženj mopedov in prehitrega voznika električnega skiroja v območju za pešce. En mopedist je brez veljavnega vozniškega dovoljenja vozil neregistrirano vozilo z neveljavno tablico, družbo pa mu je delal sopotnik brez ustrezne čelade. Tematiko je obravnaval tudi občinski Svet za vzgojo in preventivo v cestnem prometu in njegovi člani, tudi iz vrst policije, so se namesto zaostrovanja represije zavzeli za več ozaveščanja. Predsednik sveta Vinko Virtnik:

"Iz osnovne šole se je to kolo z motorjem premaknilo v srednjo šolo. V srednji šoli bi naj ti učenci opravljali te izpite. Ravno ti so tisti udeleženci v cestnem prometu. Ne smemo pozabiti na mladost, na vihravost, ampak kljub temu morajo prevzeti določeno odgovornost, kadar uporabljajo določena prevozna sredstva."

Kot je znano, je mariborski župan nekoč ukrepal tudi sam. Voznika skuterja je ustavil, mu začasno odvzel ključe in mu povedal nekaj krepkih. To je obsodil direktor mariborske Policijske uprave Donald Rus.

Več pa v oddaji:

Skuterji v mariborski coni za pešce in nevarna križišča