Foto: Google Maps
Foto: Google Maps

Mariborska občina je objavila razpis za gradnjo ogrevalne atletske steze na Poljanah, ki je nujno potrebna za izvedbo atletskih disciplin v sklopu Olimpijskega festivala evropske mladine – tega bo Maribor gostil julija prihodnje leto. Časa za postavitev objekta je izjemno malo, ob tem pa za projekt še vedno ni zagotovljena državna finančna pomoč.

Na mariborski občini so se zaradi časovne stiske odločili, da že objavijo razpis za izvedbo gradbeno-obrtnih in inštalacijskih del za postavitev atletske steze za ogrevanje, čeprav še nima gradbenega dovoljenja. Olimpijski festival evropske mladine – OFEM se namreč nezadržno približuje. Podžupan Samo Peter Medved:

"Festival se začenja prihodnjega julija, mi moramo dvorano še zgraditi, v postopku je tudi pridobivanje gradbenega dovoljenja, za kar imamo pravzaprav že vse, razen soglasja Železničarskega športnega društva. Zaradi časovne stiske smo se odločili, da gremo sočasno tudi v razpis, saj tudi javno naročilo terja svoj čas. Računamo, da bomo do podpisa z izvajalcem imeli tudi vse ostalo urejeno."

Podžupan pri izvedbi projekta računa na državni denar. Brez tega ustrezne atletske infrastrukture ne bo, saj občina sama denarja nima dovolj, opozarja:

"Mi pričakujemo tukaj delež države nekaj čez 3 milijone evrov. Pogovori potekajo, mislimo, da smo zelo daleč. Sigurno so ta trenutek v ospredju volitve, ampak verjamem, da se bo potem vse uredilo, tako kot mora."

To bo največji športni dogodek v samostojni Sloveniji, pravi podžupan in dodaja, da si ne predstavlja, da država pri tem ne bi sodelovala. Obenem svari, da časa za gradnjo atletskega objekta ni več veliko:

"Pravim, da smo celo v časovni zamudi. Radi bi prišli do izbire izvajalca do novega leta in v uvedbo v gradnjo takoj po novem letu, pa še to je izredno kratek čas za zgraditev take dvorane."

Organizatorji mariborskega OFEM-a pričakujejo udeležence iz 48-ih evropskih držav, in predvidevajo, da bo mesto teden dni gostilo 3.600 mladih športnikov in njihovih spremljevalcev.