Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Poslušalec nam je pred kratkim poslal naslednjo pobudo:

»Že nekaj dni se z vnukom sprehajava ob Ulici Pohorskega odreda, Štantetovi in Proletarskih brigad. Srce me boli, ko vidim, koliko dreves se je posušilo zaradi bele omele, ki je je nenormalno veliko. Je to res takšna enormna investicija, da se to ne da rešiti?«

Za drevesa na javnih povšinah skrbi Nigrad

Kot odgovarjajo v Nigradu, težavo zaznavajo, in to ne le v Novi vasi, temveč tudi drugod, od Pobrežja do Borove vasi. Kot pravijo, pa lahko sami skrbijo le za obcestne zelenice v pristojnosti mestne občine, kjer opravljajo intervalne obreze. Tako so letos spomladi to počeli ob cesti Proletarskih brigad, ob Europarku, Pobreški in Vrbanski cesti ter Kajuhovi ulici. Načrtujejo pa še obrez drevoreda na Čufarjevi. Letos bodo tako uredili okoli 120 dreves.

Zakaj se torej omela še vedno širi?

Težavo predstavljajo zasebna zemljišča in funkcionalna zemljišča blokovskih naselij. Nigrad prav tam zaznava žarišča bele omele, a nima pristojnosti ukrepati. Kako to urediti? Tako odgovarja predsednik sveta Mestne četrti Nova vas Vinko Virtnik:

»Problemi, ki jih zaznavamo že zadnjih nekaj let, so predvsem zanemarjanje dreves z belo omelo in nestrokovna skrb za drevesa, kar vodi v neodpornost in hitro odmiranje dreves, preden dosežejo svojo popolno rast. Zato nastajajo gospodarska škoda in dodatni stroški ter potreba po nadomeščanju z novimi drevesi. A stara, bolna drevesa imamo in jih ne nadomestimo z boljšimi, novimi.

Prostovoljci skupine pri Iniciativi mestni zbor pod vodstvom arboristke Tanje Grmovšek so marca 2021 izvedli pregled, pri čemer ugotavljajo, da je povprečno stanje dreves slabo in da je vrednost zelo padla.

Trend padanja vrednosti dreves bi morali obrniti, saj povzroča nižanje kakovosti bivanja in obenem tudi gospodarsko škodo. Treba bi bilo sprejeti odlok mestne občine Maribor, ki bi zagotavljal ustrezno skrb za drevesa tako na javnih kot zasebnih površinah. Zakaj? Vemo, kdo so etažni lastniki, ki se umikajo svojim odgovornostim. Za pravice vedo, odgovornost, da bi poskrbeli na svojem zemljišču, pa zanemarjajo, da bi poskrbeli v skladu z neko etiko.

Mestna četrt Nova vas že 8 let daje načrt aktivnosti glede problema bele omele, ki se razrašča in uničuje drevesa na Štantetovi, Kardeljevi, Cesti proletarskih brigad, Antoličičevi … Skratka, v mestni četrti.«

Na občino smo poslali vprašanja, ali na tem področju načrtujejo kakšne spremembe. Odgovore bomo objavili.