Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Po nedavnem požaru v zapuščeni zgradbi na robu Magdalenskega parka, ob križišču Jezdarske in Žitne ulice, zelenico med stavbo in pločnikom zdaj kazijo v požaru uničeni predmeti in odpadki.

Nekaj stvari so med gašenjem iz objekta odstranili gasilci, kup odpadkov pa se je kasneje začel še povečevati, pravi bližnji stanovalec in član civilne pobude Iniciativa mestni zbor Matic Primc:

"Tam so jogiji, obleke, obešalnik za perilo in še ne vem kaj in zdaj to veselo leži tukaj ob cesti, se vse lepo namaka na dežju in lepo gnije, tako da že počasi postaja malo neko zdravstveno tveganje. In pač to ostaja in je tu že več tednov, se nič ne zgodi, vsem na očeh. V bistvu je tako neugledno."

Na občini pojasnjujejo, da se težave zavedajo, a ukrepati za zdaj ne morejo. Gre namreč za zasebno nepremičnino in zemljišče, kjer nimajo pristojnosti. Ker zgradba kazi izgled okolice, bi jo sicer radi odkupili, a jim to zaradi smrti tujega lastnika in lastniških zapletov v več letih še ni uspelo. Ustavljen je tudi postopek razlastitve.

Sogovornik iz civilne pobude pa dodaja, da bodo odpadki najbrž k onesnaževanju privabili še koga. Ne glede na to, si tudi sicer želijo hitre rešitve problematike, saj je vprašljiva tudi statika zgradbe, v kateri se pogosto zadržujejo neznanci.

"V tej hiši vsake 'par' mesecev nekaj gori. Jaz sem prepričan, da skoraj gotovo bo spet kak požar. Hvala bogu, da se zdaj še ni zgodilo, da bi vse pogorelo in ogrožalo sosednje zgradbe ali pa kaj podobnega. Ampak če se bo dostikrat to ponavljalo, prej kot slej bo nekaj. Ti odpadki, ki so zdaj zunaj nametani, verjetno ne bodo, ker so na dežju in so gnili," še pravi Primc.

O tem smo povprašali tudi medobčinsko inšpekcijo. Odgovore še čakamo.