Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Spoštovani, oprostite, da si vas dovolim nagovoriti. Enostavno me preveč muči. V Večeru so bila v več člankih opisana mariborska posebna drevesa. V dobrem in slabem stanju. Nisem zasledila, če je bilo pisano tudi o dveh platanah ob medicinski fakulteti. Prečudoviti drevesi, mogočni spremljevalki veliko desetletij mariborske zgodovine propadata.

V lanskem letu se je že izrazito pokazala posledica zaraščenosti z bršljanom. Nisem iz stroke a morda je letos zadnja možnost, da drevesi rešimo gotovega propada. Bršljan v svoji agresivnosti uniči vsako še tako veliko drevo. Enako se bo zgodilo na Valvasorjevi ulici, kjer platane obrašča bršljan, a se še ni tako hudo razrasel. V času ko nekaterim drevesom pripenjamo spomeniške titule pomena občinske naravne dediščine, druge pustimo propasti.

V parku pred občino raste platana, za katero se že veliko let borijo, da se ne sesede pod svojo starostjo. Zakaj? Ker jo imajo pred svojimi očmi? Ali zato, ker je prav, da poskusimo stare očake ohraniti? A je Trg revolucije tako oddaljen od občinskih oči, da ne zmorejo? Ali želi morda nekdo, da se arhitekturni višek medicinske fakultete v popolnosti razkriva tudi proti jugu in zahodu? Saj je stavba dobro vidna vsem.

Ne morem verjeti, da propadanja niso opazili tisti, ki jih občani plačujemo za to?! Če pa so drevesa v lasti ministrstva za šolstvo, pa bi morala občina od njih pod nujno zahtevati sanacijo stanja dreves. A lahko pri vaši hiši karkoli storite za ta drevesa? Pravzaprav bi v MB rabili nekoga, ki bi popisal vsa ogrožena drevesa. Tudi bela omela bo uničila, kar ne bo bršljan.

Lepo vas pozdravljam, Marjetka Stošič, mestna četrt Magdalena