Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Radio Prvi • sobota, 17. apr. 2021

Radio Prvi • sob, 17. apr.

00:00
Poročila

Janez Beličič je bil glas Radia Trst A zadnja tri desetletja. Svojo radijsko pot je začel z oddajo od Milj do Devina, pisal je tudi za časopis Gospodarstvenik in fotografiral za Primorski dnevnik. Ker so bili njegovi starši iz Slovenije, je govoril drugače kot njegovi preostali zamejski sodelavci. 30 let je bil edini moški napovedovalec na Radiu Trst A. Z velikim posluhom za jezik je bil Janez Beličič mentor rodovom radijskih ustvarjalcev, ki so svojo pot začeli tu. Tudi po upokojitvi bo njegova govorna zapuščina še leta odmevala po radijskih studiih, saj je njegovo znanje neprecenljivo. Po svoji poklicni poti, ki jo je posvetil tržaškemu radiu, se bo Janez Beličič na nočnem obisku sprehodil z Boštjanom Simčičem.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

Figa je roman prepletajočih se zgodb o Aleksandru in Jani, Vesni in Safetu, pa Jadranu in Anji. In drugih. A predvsem o Jadranu, ki iz mozaika zgodb, sestavlja veliko zgodbo povezav med njimi, da bi razumel svojo. Ker ne razume, zakaj je Anja odšla iz njunega skupnega življenja, si poskuša razložiti, zakaj je, domnevno s pomočjo sumljive stekleničke zdravil, odšel njegov dedek Aleksandar. Poskuša razumeti odhajanje babice Jane, razkroj njenih spominov, njeno pozabo, njeno življenje v svetu demence. Jadran se trudi razumeti odhod očeta Safeta, njegovo izginotje iz Ljubljane v prvem letu balkanske vojne. In svojo mamo Vesno, njeno nerazložljivo jezo na dedka, njeno zamolčano razočaranje nad očetom. Iz drobcev spominov in védenja, Jadran sestavi veliko zgodbo preteklosti, da bi razumel svojo sedanjost. Ko pa je zgodba sestavljena, vzroki pojasnjeni, povodi osmišljeni in motivi razkriti, spozna, da nas preteklost ne odvezuje odgovornosti za prihodnost.
Zvočno knjigo Figa, posneto na Radiu Slovenija, poiščite na https://cutt.ly/figa

04:00
Poročila

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor ali ljubiteljski glasbeni kulturi ali narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Po vseh slovenskih regijah in krajih iščemo in predstavljamo lokalne junake, ki zavzeto, nadpovprečno in predano opravljajo svoje delo ali prostočasno dejavnost.

Prisluhnimo Duhovni misli, ki jo pripravil katoliški duhovnik in pisatelj dr. Karel Gržan. Razmišlja, kako obuditi veselje v človeku, veselje do dela, do življenja sploh. Ljudje smo dostikrat zamorjeni zaradi različnih dogodkov. Verni se v takih preizkušnjah obračajo k molitvi.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Osrednja jutranja informativna oddaja, Jutranja kronika, prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Strnjena, verodostojna in zmeraj aktualna. Ob nedeljah ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Poklical nas je poslušalec, ki je opazil, da napovedovalci in novinarji v radijskem etru za opisovanje močnega vetra in burje uporabljamo enak glagol, ki pa ga naglasimo drugače. Primer: “Medtem ko se je veter okrépil, se je burja okrepíla.” Tako naglaševanje je pravilno. Do premika naglasnega mesta za en zlog v levo pride samo pri deležnikih na -l v moškem spolu ednine. Miha Zor, napovedovalec in mentor za govor na Radiu Slovenija, v oddaji opredeli nekaj skupin glagolov, pri katerih se zgodi premik.

08:00
Poročila

22. april je dan Zemlje, takrat pa praznujejo tudi taborniki. Radijski ringaraja z Laro tokrat prinaša ekološke teme: od pravilnega recikliranja, varstva narave in ugašanja luči. Otroci iz Osnovne šole Mladika na Ptuju dobro vedo, kako skrbeti za naš planet, po tleh ne mečejo papirčkov, v šolo hodijo peš ali s kolesom in razumejo, da globalno segrevanje ni dobro za pingvine in severne medvede. V soboto ob 8.05 na Prvem.

Violinček velikokrat ugotavlja, kako so skladatelji ujeli dogodke iz narave v glasbo. Le kako so zvočno orisali recimo letne čase, živali ali kakšen poseben zvok? Danes bo Violinček raziskoval zanimiv vremenski pojav, ki prinese blisk, grom, točo in dež. Kako v glasbi zveni nevihta? Ne vem, prisluhnite našemu radijskemu glasbeniku.

09:00
Poročila

Tokratno oddajo Hudo bomo namenili zelo priljubljenemu zimskemu športu, katerega sezona se s prihodom pomladi počasi končuje. Govorili bomo namreč o alpskem smučanju, v studiu pa se nam bodo pridružili mladi smučarji in njihov trener. Pogovarjali se bomo o tem, kako so potekali treningi in tekmovanja med epidemijo in kako se bodo poleti pripravljali na prihajajočo smučarsko sezono.

Po telefonu se nam bo oglasil tudi alpski smučar Štefan Hadalin, ki bo s poslušalci delil vtise letošnje smučarske sezone. Povedal nam bo, kako so potekala tekmovanja brez navijačev in kako je, ko si več tednov zaprt v mehurček zaradi epidemije.

11:00
Poročila

Ocenili bomo film Sin, dramo o odraščanju v današnjem Sarajevu, pod katero se podpisuje scenaristka in režiserka Ines Tanović, poročali o spletnem srečanju ministra za kulturo Vaska Simonitija in filmskih ustvarjalcev ter objavili esej o novem afroameriškem filmu, ki v zadnjih letih dosega enega izmed ustvarjalnih vrhuncev. Do konca tedna si lahko prek spleta ogledate tudi tri filme, ki so nominirani za nagrado evropskega občinstva lux: danski film Nažgani, romunski film Kolektiv in poljski film Corpus Chisti.

11:50
Obvestila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Poslušamo ponovitev Prve vrste, v kateri so pred dnevi gostovali Leopold I. in Drügi.

13:00
Poročila

13:10
Osmrtnice, obvestila

Ameriški predsednik Joe Biden je tudi uradno napovedal dokončni umik vojske iz Afganistana. Datum je simboličen - Američani naj bi odšli do 11-ega septembra, 20 let po terorističnem napadu na Združene države, ki je bil tudi povod za začetek vojne. Umik iz Afganistana so potrdile tudi članice zveze Nato. Zavezništvo sicer vse bolj skrbi zaostrovanje med Ukrajino in Rusijo. Prav tako marsikoga skrbi ravnanje Irana, ki se očitno odloča za vnovično krepitev bogatenja urana.

14:00
Poročila

14:17
Napoved GLC 17. 4. 2021, Kaj mladi pravzaprav počnejo s svojimi telefoni?

Mladi danes odraščajo z internetom, digitalnimi napravami in različnimi aplikacijami, kjer se družijo in zabavajo, igrajo računalniške igre, objavljajo svoje vsebine, iščejo informacije, berejo knjige in spremljajo novice, v zadnjem letu pa tudi obiskujejo pouk in predavanja. Profesorica doktorica Tanja Oblak Črnič s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani je avtorica znanstvene monografije Mladost na zaslonu, v kateri opozarja na stereotipe in jih presega. Knjiga je prvo celovito delo v Sloveniji, ki mlade, medijsko-komunikacijske tehnologije in širše družbeno-kulturne spremembe proučuje integrativno, zato jo predstavljamo v tokratni oddaji Sobotno branje.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

Vsak človek nosi v sebi bogastvo, ki včasih neupravičeno ostane skrito očem drugih. To pomanjkljivost odpravlja oddaja Razkošje v glavi. V njej rišemo portrete zanimivih ljudi, ki morda nikoli niso bili v svetlobi medijskih luči ali pa je ta svetloba zakrila druge, nič manj pomembne dele njihovih življenj. Vsako soboto ob 16.30 na Prvem.

17:00
Poročila

Kantavtorske pesmi so po glasbeni strani pogosto preproste, v ospredju je namreč sporočilo, izraženo skozi besedilo pesmi. Včasih pa se kljub temu zgodi, da taka pesem zaživi v bogatem orkestrskem aranžmaju. Nekaj jih poslušamo v tokratni Pesmi v žepu.

18:13
Napoved GLC 17. 4. 2021, Na sporedu ob 18.30

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Tokratno oddajo Sledi večnosti bomo namenili pred kratkim umrlemu msgr. Francu Vončini, zadnjemu domačemu duhovniku na Tržaškem. Še do pred kratkim je skrbel za duhovno oskrbo Slovencev v Rojanu, v predmestju Trsta, kjer se je leta 1937 tudi rodil. Služboval je v Bazovici, pri Sv. Jakobu in na Opčinah. Vodil je župnijo v Mačkovljah in Boljuncu. Na prelomu tisočletja je bil vikar za slovenske vernike tržaške škofije. Prizadeval si je za poživitev verskega življenja med Slovenci, bil duhovni voditelj Slovenske zamejske skavtske organizacije in šolski katehet. Spomin nanj bomo obudili v družbi njegovih vernikov in dolgoletnih prijateljev.

... samo v sanjah se lahko igra s kužkom …
Pripoveduje: Majda Grbac.
Napisala: Jana Milčinski.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1976.

V Sobotnem glasbenem večeru urednik Jane Weber poglobljeno analizira širok razpon glasbenih del, predvaja posnetke pomembnejših koncertov domače in tuje glasbene produkcije, prireja žive koncerte in ureja neposredne prenose. Ob sobotah ob 200.00 na Prvem.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

V grotesknem skeču ruskega avtorja ljubimca slikata ljubezenski odnos na različne domišljijske načine. Igro smo uvrstili v spored v spomin na njenega režiserja Jožeta Valentiča, ki je umrl jeseni, za naš radio pa je ustvaril številne radijske igre zelo raznolikih zvrsti.

Prirejevalec Simon Dobravec
Dramaturg Pavel Lužan
Režiser Jože Valentič
Tonski mojster Miro Marinšek
Glasbena opremljevalka Cvetka Bevc

Igralca Violeta Tomič, Simon Dobravec

Traja 8' 31''
Uredništvo igranega programa
Igra je bila posneta v studiih Radia Slovenija maja 1998

23:00
Poročila

Za Literarni nokturno smo izbrali besedilo francoskega pisatelja, prejemnika Nobelove nagrade J. M. G. Le Clézioja. Gre za odlomek iz njegovega romana Vesoljni potop v prevodu Marjete Novak, s katerim je leta 1966, ko je bilo že čutiti hlad med Zahodom in Vzhodom, opozoril na razčlovečenost, odtujenost in tehniziranost sveta. Odlomek v oddaji, ki je bila posneta leta 2015 v studiih Radia Slovenija, bo interpretiral dramski igralec Aleš Valič.

Aprilska invazija reggae singlov – prvič. Od Mykieja Tuffa do Macka B-ja.

3:04
Novice ob 9h
29:44
Glavobol nam lahko zmanjša kakovost življenja
2:12
Novice ob 8h
7:45
Sajenje paprike
21:13
Od danes spet dovoljeno prehajanje med vsemi regijami
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov