Ondina Otta Klasinc (16. julij 1924–14. junij 2016). Foto: SNG Maribor
Ondina Otta Klasinc (16. julij 1924–14. junij 2016). Foto: SNG Maribor

Večer se je začel v Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor s predstavitvijo biografsko-spominske publikacije z naslovom Ondina Otta Klasinc (1924–2016), ki jo je izdala Univerzitetna knjižnica Maribor (UKM) v sklopu zbirke Osebnosti: ob stoti obletnici rojstva. Sledil je koncert v dvorani mariborske gledališke hiše, ki je poimenovana prav po tej sopranistki.

Tudi spomini deseterice sopotnikov
Na slovesnem koncertu so nastopili Simfonični orkester SNG Maribor ter sopranistke Rebeka Lokar, Petya Ivanova in Martina Burger pod dirigentskim vodstvom Simona Krečiča. Na koncertu so zazveneli odlomki iz Verdijeve Traviate, Mozartove Cosi fan tutte, Donizettijevega Don Pasquala, Mascagnijeve Cavallerie rusticane ter Puccinijevih Madame Butterfly, Tosce in Manon Lescaut.

Publikacija, ki jo je uredila Karmen Salmič Kovačič, zajema obsežno biografijo o njenem življenju in umetniški poti, ki jo je napisal Marko Košir. Svoje spomine na sopranistko pa je prispevala tudi deseterica njenih sodobnikov: Milena Morača, Vlatka Oršanić, Janez Lotrič, Nevenka Verstovšek, Samo Ivačič, Vlasta Doležal Rus, Boris Švara, sir Simon Robinson, Stane Jurgec in Majda Emeršič.

Ob predstavitvi zbornika so razstavljeni tudi trije digitalno prepisani umetniški albumi iz zapuščine umetnice, od katerih dva hrani Zbirka drobnih tiskov Enote za domoznanstvo in posebne zbirke UKM-ja, enega pa je za čas digitalizacije knjižnici posodil sin Ondine Otte Klasinc Sergio Otta.

Tudi dokumentarec RTV Slovenija
Spomin so obudili še s projekcijo dokumentarnega filma Ondina Otta, ki ga je leta 2004 v produkciji mariborskega regionalnega centra RTV Slovenija in uredništva kulturno-dokumentarnih oddaj TV Slovenija posnela mariborska režiserka in producentka Dragica Petrović.

Sorodna novica V 95. letu je umrl slovenski igralec Janez Klasinc

V Trstu rojena sopranistka Ondina Otta Klasinc je bila ena najpomembnejših opernih pevk, ki je s svojo umetniško prezenco zaznamovala ne le slovensko operno krajino 20. stoletja, ampak očarala domala ves svet, so zapisali v SNG-ju Maribor.

Karizmatična sopranistka je s svojo bogato kariero prispevala k razvoju in prepoznavnosti mariborske Opere. Prejela je številne nagrade, med drugim nagrado Prešernovega sklada, Betettovo nagrado in zlati red za zasluge Republike Slovenije. Poročena je bila z igralcem Janezom Klasincem, ki se je v 95. letu starosti poslovil pred slabim mesecem dni.