Foto:
Foto:

"Obdobja osamosvajanja se še danes zelo dobro spominjam, ker je bilo pri meni resnično zelo pestro. Obvezni vojaški rok sem služil v letu 1990 na Hrvaškem, od tega večino v Liki, kjer je bilo področje narodnostno mešano med Hrvati in Srbi. Iz meseca v mesec je bilo več nestrpnosti, nekaj deset kilometrov od vojašnice, kjer sem služil vojaški rok, pa so padle prve žrtve," mesece pred osamosvojitvijo opisuje Milan Kos, ki je danes kot podčastnik zaposlen v Slovenski vojski in od leta 2005 opravlja delo meteorološkega opazovalca na Kredarici.

Po plebiscitu, v prvi polovici leta 1991, je veliko časa kot pripadnik Teritorialne obrambe preživel na orožnih vajah. "Med drugim smo varovali karavanški predor in se čudili velikemu številu smetarskih tovornjakov, ki so vozili smeti v Avstrijo. Šele čez leta smo izvedeli, kaj so v njih vozili iz Avstrije," se spominja. Prve dni vojne je bil doma, zadnje dni pa je sodeloval pri obrambi domovine in pri varovanju ceste Ljubljana-Jesenice in vojašnice na Bohinjski Beli.

"Pričakovanja ob osamosvojitvi so bila pri meni velika, pozitivna in polna optimizma. Ko se zdaj ozrem na obdobje 25 let, lahko rečem, da se jih je precej uresničilo, samo optimizma je zadnja leta vedno manj," je dejal.

Odhod v tujino ga ni nikoli zanimal in o tem ni nikoli razmišljal. "Slovenija kot država, domači kraj in družina mi veliko pomenijo, tu sem srečen in zadovoljen, pa čeprav je tudi res, da bi bilo lahko marsikaj bolje," je še dejal.

"Zame je bilo zadnjih 25 let uspešnih. Ustvaril sem si dom in družino, imam delo, ki izpolnjuje moja pričakovanja in mi pomaga širiti strokovnost. Menim, da je bilo tudi za Slovenijo to uspešno obdobje, saj smo se osamosvojili, dobili mednarodno priznanje, se priključili EU-ju in Natu, prevzeli evro, postali del šengenskega območja .... Je pa tudi res, da smo od začetka gospodarske krize nazadovali, znižal se je življenjski standard, vedno več je črnogledosti, dušijo nas posojila in strah pred prihodnostjo.

Pošteno bo treba zavihati rokave in voz obrniti v pravo smer. To velja tudi za Slovensko vojsko. Leta krize in vedno manjšega vojaškega proračuna so naredila svoje, vse to se pošteno pozna pri opremi in usposabljanju. Tudi mi bomo morali pošteno zavihati rokave," je še dodal Milan Kos.


TV-spot je del nove vizualne podobe TV Slovenija, ki je namenjena zaznamovanju 25-letnice Slovenije.