Slovenija
false
Brez zaslug Slovencev po svetu bi si Slovenija veliko težje pridobila samostojnost. Foto: BoBo

Dodaj v

Tudi Slovenci po svetu prinesli pomemben delež slovenski osamosvojitvi

Ob dnevu samostojnosti
26. junij 2016 ob 14:40
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V okviru tradicionalnega tabora Slovencev po svetu so akterji slovenske osamosvojitve poudarili vlogo Slovencev v zamejstvu in po svetu pri osamosvojitvi naše države pred 25 leti.

Slovenci po svetu so bili v tistem času ne glede na strankarske razlike sposobni vztrajati pri skupnih imenovalcih in so "držali kontinuiteto državotvorne ideje", se je na okrogli mizi v okviru današnjega tabora spominjal predsednik prve slovenske demokratično izvoljene vlade Lojze Peterle.

.
Delež rojakov se je poznal tudi, ko je "šlo najbolj zares". Tako se je tudi zaradi dejavnosti Slovencev po svetu, od Buenos Airesa do Chicaga, svetovno javno mnenje začelo obračati na našo stran. "Takrat smo res čutili Slovence na naši strani," je dodal.

Tedanji obrambni minister Janez Janša je pojasnil, da so bili temelji "hiše" slovenske državnosti sicer položeni že prej, da pa so bili vogelni kamni položeni v obdobju med letoma 1987 in 1992, ko smo tudi dosegli mednarodno priznanje. To je bil čas, ko se kot narod nismo delili, in "edini čas v slovenski zgodovini, ko si je narod res pisal sodbo sam".

Jamnik se je zahvalil Slovencem v tujini
Ljubljanski pomožni škof in tajnik tedanjega ljubljanskega nadškofa Alojzija Šuštarja Anton Jamnik se je v imenu Slovenske škofovske konference zahvalil Slovencem po svetu za njihov prispevek k osamosvojitvi. "Vaš delež je bil izjemno pomemben," je poudaril.

"Številne Slovence danes povezuje tudi zaskrbljenost nad stanjem, v kakršnem smo," je še bil kritičen Peterle, Janša pa je poudaril, da si nihče nima pravice lastiti slovenske pomladi.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
brehme
# 26.06.2016 ob 15:06
Hvala vsem Slovencem po svetu, ki ste kakorkoli pomagali samostojni Sloveniji!
jarovit
# 26.06.2016 ob 15:31
@Sonda
# 26.06.2016 ob 15:23
Na koncu se bo izkazalo, da so k osamosvojitvi še največ prispevali Danilo Turk, Kučan MIlan, Aksentijević Milan in vsi, ki so se do zadnjega upirali zgodovinski priložnosti za samostojno Slovenijo
------------------------------------
Nimajo šans proti zaslugam Krkovičevega sina, ki je z zadnjega sedeža Yugota osvobodil še tisti del Slovenije, kar je Janez zgrešil.
Mindmaster
# 26.06.2016 ob 15:17
Ogroženi

Kakšni Slovenci po svetu neki... mene so v šoli učili, da so tam v Clevelandu in Argentini potomci narodnih izdajalcev, ki so po drugi svetovni vojni pobegnili pred roko pravice. Zdaj so pa iz maščevanja podprli rušenje tiste države, ki bi jim pravično sodila za storjene zločine - izdajo svojih bratov sodržavljanov v vojni zoper nacizem in fašizem 41-45.


Ucili so te rezimske zgodovine, ki si jo je za svoje potrebe spisal totalitaren rezim sam.
generusus
# 26.06.2016 ob 17:36
"Kakšni Slovenci po svetu neki... mene so v šoli učili, da so tam v Clevelandu in Argentini potomci narodnih izdajalcev, ki so po drugi svetovni vojni pobegnili pred roko pravice. Zdaj so pa iz maščevanja podprli rušenje tiste države, ki bi jim pravično sodila za storjene zločine - izdajo svojih bratov sodržavljanov v vojni zoper nacizem in fašizem 41-45."

Predlagam, da pokličeš kakšnega sina, vnuka, pravnuka ali prapravnuka "narodnega izdajalca" ali pa "narodnega izdajalca" osebno, da ti pove svojo zgodbo. Brez skrbi, z njimi lahko komuniciraš v slovenščini, saj velika večina zgledno neguje slovenski jezik, kulturo in duh slovenstva - za razliko od marsikaterega državljana Slovenije (tu ne mislim narodnostnih manjšin), ki slovensko sploh noče govoriti.
Mindmaster
# 26.06.2016 ob 17:04
Ljudje kot Boris Pleskovic, Marko Kremzar in Joze Bernik bi morali biti poimensko izpostavljeni vsako leto. Na lastne stroske so letali v Slovenijo in vzpostavljali hrbtenico trznega gospodarstva, ki so jo istocasno unicevale partijske podlasice pod Kucanovim patronatom. Ce bi se takrat poslusalo te ljudi, ki so imeli v mezincu leve noge vec intelekta od komunisticnih pomij, bi bili blizje sanjam o drugi Svici. Tako pa je klan bivsih partijcev ustvaril tajkune in obdrzal dogovorno ekonomijo z enim najvisjih delezev drzave v gospodarstvu.
Mindmaster
# 26.06.2016 ob 15:11
V Buenos Airesu je praznovalo vec narodno zavednih Slovencev, kot se je na Kongresnem trgu zbralo tistih, ki so bili tja primorani priti zaradi vzdrzevanja lazne javne podobe.
sprint
# 26.06.2016 ob 14:55
Slovenci po svetu ????!!! Aja. To je tisti "zunanji sovražnik", ki najm je pripeljal Argentinski kapitalizem. No.. naj si ga peljejo nazaj... Torej MMC?? Bomo brisali eno od demokratičnih mišljenj, ki ni v skladu z " družbeno normo??"
krosnjar
# 26.06.2016 ob 16:57
Butasti, ideolosko zaslepljeni komentarji. Zunaj je ogromno uspesnih in bistrih slovencev, ki bi nam se kako koristili za prevetritev Doline Sentflorjanske. A se gremo raje Refjudzes vilkomen, ker doloceni kasti to ustreza. Pa se tiste, ki kazejo dolocen potencial in so tu rojeni je potrebno izgnati. Iz drzave smo naredili Orwelovo Zivalsko farmo.
generusus
# 26.06.2016 ob 23:54
Čas od leta 1941 do 1990 je tako temeljito (v negativnem smislu) pregnetel, popačil in predrugačil vrednostne pole, substanco in karakter slovenstva, da naša družba še 25 let po osamosvojitvi čuti posledice polstoletnega enosmernega razumevanja sveta. V nobeni pokomunistični evropski državi ni pol stoletna totalitarna vladavina naredila toliko škode narodovi bit,i kot pa se je to zgodilo v Sloveniji.
pace
# 26.06.2016 ob 23:42
Meni so všeč ti naši Slovenci po svetu. To slovenstvo in domoljubje, ki so ga ohranili, sedaj že generacije vnukov in pravnukov, kaže na kulturni kapital, ki so ga nekoč dedje (pradedje) in stare matere ponesli s seboj iz matične domovine. V nekdanji Kraljevini Jugoslaviji je bilo normalno, da so Slovenci po petju državne himne "Bože pravde" takoj nadaljevali (ji dodajali) petje Jenkove "Naprej zastava Slave." Fascinira me to, da lahko po njih vidimo duha slovenstva, ki se je ohranjal, ker niso nikoli prešli pod oblast komunistične ideologije.
Sanjski
# 26.06.2016 ob 23:13
Kak da ni? Pac se je imenovala Socialdemokratska stranka Slovenije, ki se preimenovala in to je to :)
Binder Dandet
# 26.06.2016 ob 22:28
Hrvatov je 4,5 mio. In imajo menda 4 mio zivecih v tujini (poslusal intervju s kitarovicevo nekaj tednov nazaj na hrvaskem). Vsi dihajo za hrvasko in drzijo skupaj. Levi, srednji, desni.

Slovencev je 2 mio. Imamo 500.000 zivecih v tujini. Do zamejskih smo macehovski. Za prekooceanske se nam hebe, ker so potomci izdajalcev. Zblojen narod, zal.

Lepo bi bilo, ce bi pozabili na zamere nasih ocetov, dedkov in za nekatere pradedkov in stopili skupaj. 25 obletnica je ena taksna lepa priloznost. Zal pa demagogija se vedno zmaguje. Pod tem mislim vse tiste, ki nasedate razdiralnim politikam sedanjosti in preteklosti.
krosnjar
# 26.06.2016 ob 23:46
Po mnenju nekaterih bi torej Kevin Kampl ne smel nastopati za Slovenijo, ker je sin starsev emigrantov? Poskusite mu to osebno razlozit!
generusus
# 26.06.2016 ob 23:25
Prispevki Slovencev po svetu, ki so pripomogli k mednarodnem priznanju Slovenije:
KLIK

Države, kjer slovenski izseljenci živijo organizirani v skupnostih, so prve priznale Slovenijo:
19. decembra '91: Nemčija in Švedska;
13. januarja '92: Vatikan;
15. januarja: Avstrija, Avstralija, Belgija, Francija, Kanada, Italija, Madžarska, Velika Britanija;
16. januarja: Argentina, Čile, Nova Zelandija, Urugvaj.

Vir: Izseljensko društvo Slovenija v svetu (SVS)
MajWill
# 26.06.2016 ob 21:45
@sLoVaN

Pa še to:
Tvoj teza, da ni nič napisano, kaj so zamejci naredili, je zelo na mestu. Odgovor je žal sila preprost: RTV je še vedno prevsem režimski medij, ki pač ni naklonjej tej opciji. Zato je v takem članku predvsem pomembno, da se izrazito pozitivne zgodbe (kar zamejski slovenci so) očrni na način, da se jih poveže z osovraženim slovenskim politikom (Janšo). Ob vsem tem se na koncu - v namen preusmerjanja pozornosti na medsebojno sovraštvo in delitve - spretno doda še stavek: "Janša pa je poudaril, da si nihče nima pravice lastiti slovenske pomladi."

S takim člankom povprečnemu Slovencu potem ni težko "sovražiti" zamejcev, ki pa z enim Janšo nimajo nič skupnega...
Sanjski
# 26.06.2016 ob 23:00
@sLoVan Kak SDS ni obstajala za cajta osamosvojitve? Katere stranke pa je bil predsednik Pucnik in pred njim Tomsic in od kot je prihajal kulturni minister, itd. JJ se je stranki prikljucil leta 1993, po razkolu SDZ, katero je prevzel in se je leta 2003 preimenovala iz SSDS v SDS.
pericon
# 26.06.2016 ob 17:50
Imela sem že napisan odgovor na neprimerne komentarje, pa se mi ne da v tem prazničnem vzdušju polemizirati. Čestitke in zahvala vsem Slovencem doma in po svetu ob našem prazniku
krosnjar
# 26.06.2016 ob 17:13
Mindmaster - nima smisla. ;)
jarovit
# 26.06.2016 ob 15:21
Tedanji obrambni minister Janez Janša je pojasnil, da so bili temelji "hiše" slovenske državnosti sicer položeni že prej, da pa so bili vogelni kamni položeni v obdobju med letoma 1987 in 1992, ko smo tudi dosegli mednarodno priznanje. To je bil čas, ko se kot narod nismo delili, in "edini čas v slovenski zgodovini, ko si je narod res pisal sodbo sam.
---------------------------------
Ena redkih stvari, da se z Janezom strinjam.
Se pa sigurno ne bodo z njegovim mišljennjem strinjali mnogi desničarji, če bodo sploh razmeli kaj je povedal.
Torej.
1.Janez priznava, da so bili "temelji" hiše slovenske državnosti položeni že v bivši jugi,
2.Ugotavlja, tako kot vsi, da je bil čas konec 80. in začetek 90. čas, ko se Slovenci nismo delili.
3.Priznava, da so nas kasneje pahnili v podobnem zos kot pred časom enotnosti.
+hellbastard+
# 26.06.2016 ob 15:12
kdaj se bo končala slovenska pomlad
Aresnica
# 26.06.2016 ob 23:58
23 Tabor Slovencev po svetu in Kulturni program -gospod TONE KUNTNER-veliko SLOVENSKO srce-_- “Ideja je preživela zunaj, preživela v zamejski in izseljeni Sloveniji, ki je ideje svobode demokracije ohranila,”

MajWill
# 26.06.2016 ob 22:48
@sLoVaN

Ne vem zakaj želiš (niti nočem ugibati) relativizirati napore kogarkoli, ki si je prizadeval za samostojno Slovenijo... Jaz se tebi za fizičen upor, kot ga opisjuš, da si ga izvajal, iskreno zahvaljujem.... So bili pa načini borbe za samostojnost različni (in kjerkoli po svetu je tako): tvoj je bil pač fizični napor (uniforma, skrivanje orožja), obstaja pa tudi intelektualen upor (sem spada predvsem lobiranje za priznanje drugih držav in s tem pritisk na agresorja), ki pa je še kako pomemben...
Na koncu ti verjetno ni
MajWill
# 26.06.2016 ob 21:34
@sLoVaN

Spodaj konkretno (ne abstraktno):

Argentina je novo državo Slovenijo kot prva v Južni Ameriki priznala že 16. januarja 1992. K temu je veliko pripomoglo posredovanje Slovencev v Argentini. Že decembra 1990 se je začelo zbiranje podpisov v podporo slovenski samostojnosti. V Zedinjeni Sloveniji so pomembnim osebnostim v Argetnini poslali prek 350 dopisov, da so jih seznanili z dogajanjem v Sloveniji. V dneh od 28. do 30. junija 1991 so organizirali množične manifestacije v središču Buenos Airesa in pred jugoslovanskim veleposlaništvom. Udeležilo se jih je več tisoč ljudi.
O položaju Slovenije so argentinsko javnost seznanjali s televizijskimi in radijskimi nastopi ter članki v časopisih. Posredovali so tudi pri senatorjih, poslancih in predstavnikih vlade. Že 19. julija 1991 sta dva argentinska senatorja predstavila predlog resolucije o Republiki Sloveniji. Novembra se je takratni predsednik Zedinjene Slovenije Avguštin Vivod srečal s predsednikom Argentine Carlosom Menemom in ga pozval k priznanju Republike Slovenije, kar se je zgodilo dva meseca pozneje.
svatne
# 27.06.2016 ob 07:32
Vsakdo ima pravico zapustiti svojo domovino. To je temeljna človekova pravica in nikomur ni mogoče nič očitati, če jo izkoristi - Bog mu požegnaj. Ne sme se pa potvarjati dejstev. Tisti, ki so 45ga in pozneje odšli, so odšli "na varno in na boljše", kajne? Na varno zagotovo! Na boljše pa tudi - živeli, ustvarjali in uveljavljali so se v "svobodnem svetu"! Tisti, ki smo ostali v komunistični diktaturi, pa smo prenašali boljševistično nasilje in se z odpovedovanjem trudili, da smo ohranili domovino - in jo za povrh nazadnje še demokratizirali in osamosvojili. Če bi MI tako ne ravnali, bi nihče, ki je zapustil domovino ne imel za kaj demonstrirati in po svojih močeh pomagati. Če bi MI, ki smo ostali doma, ne ohranili domovine in jo organizirali kot suvereno državo - kam in kdaj bi se lahko kdo vrnil?
Sonda
# 26.06.2016 ob 22:51
Binder Dandet - Slovencev je 2 mio. Imamo 500.000 zivecih v tujini. Do zamejskih smo macehovski. Za prekooceanske se nam hebe, ker so potomci izdajalcev. Zblojen narod, zal.

Ta tvoj stavek v sebi skriva precej odgovorov. Do zamejcev je mačehovska le ena politična opcija, ki je desetletja zatirala zdrav duh Slovenstva in ga razčlovečevala. Prav tako je komunistična pošast načrtno diskreditirala tudi-kot praviš-prekooceanske Slovence in Slovenstvo, ki je bilo vse od konca svetovne vojne bolj plemenito, kot pa vse revolucionarno besedičenje, laganje in pranje zdravega razuma na naših tleh skupaj! Tudi tvoja definicija o potomcih izdajalcev je svoje korenine odgnala v revolucionarnem močvirju in zato ni čudno, da bi nekateri radi vse skupaj malo pozabili.

V nasprotju s tem, je treba tej indoktrinirani polovici zaslepljenih nesrečnikov, ki jim je pranje možganov omejilo razum, podati resnico, ki jim je bila dolga desetletja zamolčana in prikrojena, da bodo lahko osvobojeni in prebujeni sprejeli realnost.

Takrat bomo kot družba lahko naredili premik iz mesta in z združenimi močmi porinili ta nesrečni voz iz blata!
krosnjar
# 26.06.2016 ob 17:34
Wagra - zakaj si tako preprican, da v svetu ni nobenega sposobnega slovenskega levicarja? Ali antifasista? Jaz mislim, da jih je kar nekaj.
alkum
# 26.06.2016 ob 16:56
SamoRes
Do takrat se nismo delili in smo bili, kot eno zato, ker če si rekel kaj proti režimu in oblasti so šli s teboj in te ni bilo več.....
sLoVaN
# 26.06.2016 ob 22:45
Sonda

Stranka SDS v času osamosvojitve sploh ni obstajala,
zato v svoji nevednosti in slepi veri,
hvališ članstvo Tomšičevih sindikatov, ki so ustanovili Socialdemokratsko zvezo Slovenije..

Janša se je zraven prikoritil 1992.
Bivši uporabnik
# 26.06.2016 ob 19:43
Tudi Slovenci po svetu prinesli pomemben delež slovenski osamosvojitvi

In kaj je slovenska osamosvojitev prinesla Slovencem doma?
krosnjar
# 26.06.2016 ob 17:08
Wagra - vidis, o tem govorim. Slovenci po svetu niso vsi v Argentini in kleriki. Tega ne zmorete in nocete dojeti. Posledice usmerjenega solstva so dosegle svoje. Zunanii in notranji sovrazniki, sovrazna emigracija etc... Poglejte Janso in videli boste sebe.
patriot44x2
# 26.06.2016 ob 15:36
Jugonostalgiki pravijo drugače
Sonda
# 27.06.2016 ob 09:22
Amur -

Natančno tako, kot je definirana!
Amur
# 27.06.2016 ob 08:38
bo lustracija veljala za vse ki so bili v Zvezi komunistov?
Sonda
# 26.06.2016 ob 22:25
Vsi, ki jim je bila samostojna Slovenija intimna opcija, so brez dvoma postorili vse, da je do nje prišlo.

Žal ni malo tistih - in to v vrhovih "naše" politike, ki niso delili teh občutij, danes pa se na proslavah šopirijo v prvih vrstah. No, ljudstvo tega ne spregleda in bo brez dvoma kaznovalo bleferje. Ni brez razloga stranka SDS prva na vseh merjenjih javnega mnenja, kljub pogromu režimskih medijev nad njo.

Vse čestitke zato njenemu članstvu, ki je tudi preko posameznikov zunaj meja domovine, z vso predanostjo po svojih močeh prispevalo za njeno osamosvojitev od bolne ideologije, ki je dolga desetletja zlorabljala in zaznamovala slovenski narod!
Bivši uporabnik
# 26.06.2016 ob 20:31
Mindmaster
Ljudje kot Boris Pleskovic, Marko Kremzar in Joze Bernik bi morali biti poimensko izpostavljeni vsako leto. Na lastne stroske so letali v Slovenijo in vzpostavljali hrbtenico trznega gospodarstva, ki so jo istocasno unicevale partijske podlasice pod Kucanovim patronatom. Ce bi se takrat poslusalo te ljudi, ki so imeli v mezincu leve noge vec intelekta od komunisticnih pomij

Cheeeese!!!
jarovit
# 26.06.2016 ob 15:25
@Mindmaster
# 26.06.2016 ob 15:17
Ucili so te rezimske zgodovine, ki si jo je za svoje potrebe spisal totalitaren rezim sam
----------------------------------------
Ja tebe pa so učil zgodovino s pomočjo rezanih, lepljenih in fotokopiranih dokumentov, da o retuširanju oz. photoshopanju niti ne govorim. Seveda je to tista prava zgodovina.
parsival
# 26.06.2016 ob 14:51
Hvala vsem Slovencem po svetu, ki so v letih 1990-1991 pomagali zrušiti totalitarizem in osvoboditi SLO. Živela samostojna Slovenija.
Sonda
# 27.06.2016 ob 18:57
Amur -

Če si morda član SDS in politično postavljen zagrizen komunajzer na pomembni državni funkciji, bom osebno agitiral, da se te ne spregleda ob lustraciji in pospremi iz službe ;)

ps. v sosednji temi si z lažnim navajanjem blatil ime J. Janše, nisi pa pripel povezave do vira ... bo šlo?
Homer.
# 27.06.2016 ob 18:14
Saj ne rečem, da ni bilo veliko takih, ki so dejansko pomagali pri osamosvojitvi....
Še več pa je bilo tistih, ki so prišli s kovčki in trumo otrok, tu pa so dobili dobro plačama delovna mesta (ne delo ali službe, temveč dobro plačane položaje). Nekateri tudi v ustanovi, katere last je ta portal.
Amur
# 27.06.2016 ob 11:40
če to izjavi ameriški veleposlanik bi kot velik domoljub Janša moral protestirati,pa ni.Živim v bližini brniškega letališča ,je kr pokalu tu okoli, bile so žrtve in zato sm razkurjen ko nekdo pravi da je še premalo pokalo,da je bilo premalo krvi in veliki Janša na to ne reagira se mi zdi da se potihem s tem strinja
Amur
# 27.06.2016 ob 10:51
imaš internet pa si najdi,mene zanima samo če bo lustracija zajela tudi člane SDS
Sonda
# 27.06.2016 ob 09:52
Amur -

Natančno tako, kot je definirana!

Mi pa kar naštej nekaj teh držav in predoči, kako so se tega lotili oni, da dobim uvid v tvojo skepso !
Amur
# 27.06.2016 ob 09:24
v različnih državah jo izvajajo različno,kako naj bi jo v Sloveniji?
Amur
# 27.06.2016 ob 09:07
vem kaj pomeni,zanima me kako si jo predstavljaš ti
Sonda
# 27.06.2016 ob 08:57
Amur -

si še vedno nisi prebral, kaj pomeni ta beseda in na koga se tako dejanje nanaša?
svatne
# 27.06.2016 ob 07:21
Generusus
Nima smisla potvarjati, kar je uradno zabeleženo. Kaj imajo za bregom tisti, ki poivajo naprej Vatikan, ki je šele deseti po vrsti?
1. Hrvaška 26. junij 1991
2. Litva 30. julij 1991
3. Gruzija 14. avgust 1991
4. Latvija 29. avgust 1991
5. Estonija 25. september 1991
6 Ukrajina 12. december 1991
7 Islandija 19. december 1991
8 Nemčija 19. december 1991
9 Švedska 19. december 1991
10 Vatikan 13. januar 1992
11 San Marino 14. januar 1992
12 Avstrija 15. januar 1992
in tako naprej
sLoVaN
# 26.06.2016 ob 21:31
ČE je nekdo za nekaj zaslužen,
potem ni problem povedati/napisati par dejanj,
ki so dotičnega naredili zaslužnega.

Oprostite,
v celem članku ni ene, vsaj abstraktno opisane reči,
kaj so ti zaslužni storili.

Ko Krković, ki še danes ne zna povedati
kaj je fizično/psihično/abstraktno
naredila maneverska struktura...
Ko tudi ne ve povedati, da je Občina Kočevje, kjer je bil Krkovič zaposlen na sekretariatu za ljudsko obrambo, orožje TO predala JLA.
vaški stražar
# 26.06.2016 ob 19:23
mene so v šoli učili, da so tam v Clevelandu in Argentini potomci narodnih izdajalcev, ki so po drugi svetovni vojni pobegnili pred roko pravice. Zdaj so pa iz maščevanja podprli rušenje tiste države, ki bi jim pravično sodila za storjene zločine - izdajo svojih bratov sodržavljanov v vojni zoper nacizem in fašizem 41-45.
Mene so pa v šoli učili, da bo socializem zmagal, kapitalizem pa propadel. Pa se je zgodilo obratno. Enako je z vlogami igralcev med 2SV. "Izdajalci" iz komunistične šole so bili v resnici junaki, "osvoboditelji" pa izdajalci. Resnico je zelo lahko najti: je za 180° nasprotna temu, kar so učile tovarišice v komunističnih šolah in kar piše v komunističnih učbenikih.
u qratz
# 26.06.2016 ob 18:49
jaz jih nisem prosil
Kazalo