Foto:
Foto:

Slovenci po svetu so bili v tistem času ne glede na strankarske razlike sposobni vztrajati pri skupnih imenovalcih in so "držali kontinuiteto državotvorne ideje", se je na okrogli mizi v okviru današnjega tabora spominjal predsednik prve slovenske demokratično izvoljene vlade Lojze Peterle.

.
Delež rojakov se je poznal tudi, ko je "šlo najbolj zares". Tako se je tudi zaradi dejavnosti Slovencev po svetu, od Buenos Airesa do Chicaga, svetovno javno mnenje začelo obračati na našo stran. "Takrat smo res čutili Slovence na naši strani," je dodal.

Tedanji obrambni minister Janez Janša je pojasnil, da so bili temelji "hiše" slovenske državnosti sicer položeni že prej, da pa so bili vogelni kamni položeni v obdobju med letoma 1987 in 1992, ko smo tudi dosegli mednarodno priznanje. To je bil čas, ko se kot narod nismo delili, in "edini čas v slovenski zgodovini, ko si je narod res pisal sodbo sam".

Jamnik se je zahvalil Slovencem v tujini
Ljubljanski pomožni škof in tajnik tedanjega ljubljanskega nadškofa Alojzija Šuštarja Anton Jamnik se je v imenu Slovenske škofovske konference zahvalil Slovencem po svetu za njihov prispevek k osamosvojitvi. "Vaš delež je bil izjemno pomemben," je poudaril.

"Številne Slovence danes povezuje tudi zaskrbljenost nad stanjem, v kakršnem smo," je še bil kritičen Peterle, Janša pa je poudaril, da si nihče nima pravice lastiti slovenske pomladi.