Foto:
Foto:

Jaka Smrkolj zavrača trditve, da so mladi pasivni in apatični in izpostavlja, da se premalo zavedamo tega, kaj sploh pomeni biti mlad, saj "biti star 18 in biti star 25 ni isto".

"Jaz, ki sem star 18 let in sem na stopnji mature, pa še ne vem natančno, kaj bom študiral ... jaz ne morem biti na enak način mlad kot nekdo drug. Mene motijo druge stvari, zato smo mladi bolj razcepljena skupnost in ne homogena enota. Gotovo so v njej tudi kakšni pasivni členi. Mislim pa, da je pričakovati angažiranost na vseh področjih nemogoče. Vsak si izbere področje, ki ga zanima in na katerem ni pasiven, ampak potem je avtomatično pasiven na vseh drugih področjih ... Ne bi se strinjal s tem, da smo mladi pasivni," pojasnjuje.

In prihodnost? "Več bi morali delati na solidarnosti in komunikaciji. Naučiti bi se morali poslušati drug drugega," še pravi Jaka Smerkolj, dijak Gimnazije Vič, pisec literarnih in gledaliških recenzij ter eden izmed ustvarjalcev revije Novi dijak, ki povezuje kritično razmišljujoče srednješolce z ljubljanskih gimnazij.


Prisluhnite razmišljanju Jaka Smerkolja v oddaji Čutim 25 Vala 202, Radia Slovenija.