Foto:
Foto:

"Bojim se, da smo novinarji v družbi postali samo pripovedovalci zgodb, ki nimajo pravega učinka. In bojim se, da se je tudi javnost nekako sprijaznila s to vlogo. Ko ljudje preberejo neki članek ali pogledajo neki prispevek na televiziji in zadovoljijo svoj skriti sadizem, ko vidijo, da nekomu gre še slabše, in potem se malo bolj umirjeni umaknejo, gredo spat in čakajo do naslednjega dneva, ko se kolo spet zavrti," razmišlja.

Pravi še, da je čas za dejavnega državljana: "Ta se ne zaveda samo svojih pravic in odgovornosti, ampak gleda tudi pod prste elitam in politiki. Aktivni državljan ne sprejema več krivde nase, ampak jo pripisuje tistim, ki so dejansko krivi."

"Mislim, da je zelo pomembno v tem smislu, da govorimo tudi o aktivnem novinarju, ki se ne skriva več za dogmami objektivnosti in nekega lažnega uravnoteževanja, ampak odkrito pove 'to je dobro, to je slabo' in zna to argumentirati," še dodaja Jager.

Čez 25 let si želi napisati zgodbo o državljanu, ki mu ni vseeno za državo. "Želim si napisati zgodbo o ljudeh, ki so se vsaj potrudili, da so izpolnili svoje potenciale. O ljudeh, ki so znova našli v sebi neko pokončnost, za katero morda ne verjamejo več, da jo imajo. In o Sloveniji, ki ni ne balkanska Švica in ne mala Amerika, ampak je Slovenija," sklene.

"Navsezadnje je naša država res zelo lepa in dobri ljudje živijo tu, velika škoda je, kar se zdaj dogaja z njo. In želel bi, da bi ljudje dali te občutke, ki jih zdaj razjedajo, na pravo mesto in izpeljali neko spremembo."


Prisluhnite razmišljanju Vasje Jagra v oddaji Čutim 25 Vala 202, Radia Slovenija