Foto:
Foto:

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije so ob včerajšnji Poletni muzejski noči odprli razstavo Samostojni!, razstavo fotografij o samostojni Sloveniji in vojni.
Postavitev združuje fotografije 46 fotoreporterjev in novinarjev, nekatere od njih so prepoznavne, druge objavljene prvič. Razstava bo na ogled do 18. septembra.

Kot je ob odprtju poudaril slavnostni govornik, predsednik državnega zbora Milan Brglez, nas muzej z razstavo, s katero se poklanja rojstnemu dnevu naše države, hkrati s fotografijami številnih fotoreporterjev in novinarjev slikovito spominja na to prelomno zgodovinsko obdobje, od katerega letos mineva že četrt stoletja.
Ob vse večji časovni oddaljenosti po njegovih besedah pogosto pozabljamo, da je bilo snovanje slovenske države zgodovinsko dejanje, zgodovinski proces, ki je v tistih dinamičnih in prelomnih časih terjal veliko truda, poguma in iskrenega sodelovanja. Prav tako pozabljamo, da se zahtevnosti procesa samega, njegove negotovosti in vprašljivosti tedaj verjetno niti nismo popolnoma zavedali. "Takrat smo zgolj sledili zadanemu cilju, to je odločitvi, da je samostojna država tisto, kar si resnično želimo," je dejal.

Spomini na čase, ki niso bili ne idilični ne enostavni

Sprehod skozi pričujočo fotografsko razstavo po Brglezovih besedah prikliče prenekatere spomine na čase, ki so bili vse prej kot idilični ali enostavni, čeprav si jih radi slikamo kot čase vsesplošne enotnosti in sloge. "Ne, razlike in razhajanja so bila, tako kot danes, tako kot bodo najbrž vedno, temu ni moč oporekati. Res pa je, da smo bili bolj solidarni, da smo imeli več posluha za sočloveka in skupno dobro," je še dejal.
Zbrane je ob koncu povabil tudi v DZ, ki se letos že šesto leto zapored pridružuje projektu Poletna muzejska noč in kjer so v počastitev 25. obletnice samostojnosti razstavili nekaj za osamosvojitev ključnih dokumentov ter izbor primerkov državnih simbolov in v fotografije ujete nepozabne trenutke slovenskega osamosvajanja. Ob odprtju razstave so tudi razvili slovensko zastavo, ki je zaplapolala na slovesnosti ob razglasitvi samostojne Slovenije v Ljubljani 26. junija 1991.
Pred tem so v muzeju odprli tudi razstavo stvaritev učencev, ki so sodelovali na literarnem in fotografskem natečaju ob 25. obletnici samostojnosti.