Janez Janša z zbornikom Bela knjiga slovenske osamosvojitve. Foto: BoBo
Janez Janša z zbornikom Bela knjiga slovenske osamosvojitve. Foto: BoBo
false
Trije akterji slovenske osamosvojitve, takratni minister za obrambo Janez Janša, minister za notranje zadeve Igor Bavčar ter poveljnik 1. specialne brigade Moris Tone Krkovič. Foto: BoBo

Slovenska mirovna koalicija je 7. februarja 1991, pred skoraj 25 leti, predstavila Deklaracijo za mir, ki jo je predsednik SDS-a Janez Janša, takratni minister za obrambo, skupaj s poskusom razorožitve Teritorialne obrambe (TO) in primeri oviranja med osamosvojitveno vojno uvrstil med tri glavne kampanje, katerih glavni namen je bil preprečiti osamosvojitev Slovenije. Jože Pučnik, vodja Demokratične Opozicije Slovenije (DEMOS), je deklaracijo označil za veleizdajo, je spomnil.

Janša je izpostavil, da so jo z izjemo Ivana Omana podpisali vsi ostali člani takratnega republiškega predsedstva: Milan Kučan, Dušan Plut, Matjaž Kmecl in Ciril Zlobec. "Ključen problem je bil prav v tem, da so deklaracijo podpisale štiri petine vrhovnega poveljstva obrambnih sil," je dodal. Osrednja zahteva deklaracije je namreč bila, da naj bi bil v novi slovenski ustavi zapisan t. i. mirovni člen, ki naj bi razglasil, da je Slovenija demilitarizirana država.

"Nekateri bi deklaracijo najraje pozabili"
Deklaracija je po Janševih besedah oboroževanje Slovenije videla kot zgrešeno pot, ki ne prinaša nobene rešitve, lastno vojsko pa kot nepotrebno. Očitno je bila naperjena proti Slovenski vojski in jo je izbrala za glavno tarčo. "Če bi deklaracijo podpisali mirovniki ali podmladki strank, bi jo lahko razumeli tudi kot del procesa demokratizacije. Ker pa so jo podpisali štirje od petih članov predsedstva, je ni mogoče razumeti drugače kot veleizdajo," je sodil Janša in nadaljeval, da se zaradi razočaranja nad deklaracijo del ljudi ni odzval na poziv za vojaško usposabljanje.

Že četrt stoletja si glavni akterji deklaracije prizadevajo, da bi njena vsebina, ki so jo javnosti predstavili le poldrugi mesec po plebiscitu, padla v pozabo, je dejal Janša in dodal: "Enostavno je manipulirati z narodom, če ne pozna svoje zgodovine, svoje identitete."

Kot govorca na okrogli mizi Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (Združenje VSO) sta nastopila tudi takratna minister za notranje zadeve Igor Bavčar in poveljnik 1. specialne brigade Moris Tone Krkovič. Tudi onadva sta mnenja, da je bila Deklaracija za mir namenjena rušenju obrambnih priprav na osamosvojitev.