Foto:
Foto:

V desetdnevni vojni za slovensko neodvisnost je sovražnik načrtno poskušal uničiti večino glavnih oddajnih postojank. Škodo so domači in tuji strokovnjaki ocenili na približno deset milijonov nemških mark (okoli 5,1 milijona evrov). Ob letalskih napadih so bile poškodovane naprave na Krvavcu, Kumu, Nanosu, Boču, Pohorju in v Domžalah. Pri odpravi škode je pomagala tudi tujina, zlasti ORF, so zapisali na spletni strani oddajnikov in zvez RTV Slovenija.
Kum napadli dvakrat
Eno od najpomembnejših oddajnih mest je na Kumu. Ta je pomembno vlogo dobil leta 1963 (predvsem zaradi svoje lege), ko se je pričela širiti mreža mikrovalovnih zvez za povezavo s preostalimi višinskimi oddajnimi centri (Krvavec, Pohorje, Plešivec, Trdinov vrh) in povezavo s sosednjimi državami (Hrvaška, Avstrija). Prav tako je pomemben pri napajanju pretvorniške mreže v Sloveniji. Njegove pomembnosti se je zavedala tudi JLA, ki je oddajni center Kum med osamosvojitveno vojno napadel dvakrat. Prav Kum je bil med vsemi napadenimi najbolj poškodovan oddajni center.

Več prispevkov iz časov osamosvajanja Slovenije preberite na portalu 25 let.

Na Krvavcu trije poškodovani člani posadke
JLA je napadla tudi oddajni center Krvavec, kjer so bili ob napadu na svojih delovnih mestih poškodovani trije delavci. V napadu, ta se je zgodil 2. julija 1991, je nastalo okoli pol milijona evrov škode, uničene ali močno poškodovane pa so bile vse mikrovalovne zveze, stari antenski stolp z antenami, transformatorska postaja in objekt sam. Stari stolp je bilo treba zaradi poškodb podreti.
Tudi na Nanos dvakrat
Napad je preživel tudi oddajni center na Nanosu. Napadli so ga dvakrat, 28. junija in 2. julija 1991. V obeh letalskih napadih sta bila UHF-antenski sistem in velik del valovodov za mikrovalovne zveze skoraj uničena.


Škodo po napadih so fotografirali takratni sodelavci na oddajnikih. Fotografije, ki jih objavljamo prvič, si lahko ogledate v spodnji galeriji.