Foto:
Foto:

Slovenija si je z uspešno izvedbo plebiscita ustvarila politične in pravne podlage, s katerimi je lahko zagotovila ustanovitev lastne države po demokratični poti, je ob 25. obletnici plebiscita povedal nekdanji dolgoletni poslanec Miran Potrč. Med Demosom in opozicijo je po njegovih besedah kljub istemu cilju vladalo nezaupanje.

"Na teh podlagah bi lahko uspešno delovali tudi naprej, če ne bi nekatere naslednice Demosovih strank namesto poštenega sodelovanja spreminjale zgodovine in si prilaščale vse zasluge za našo osamosvojitev," je menil in poudaril pomen sporazuma o skupnem nastopu strank na plebiscitu, ki so ga podpisali 6. decembra 1990.

"Različne poti za dosego istega cilja, samostojne in neodvisne Slovenije, so imele za posledico medsebojno nezaupanje med strankami o resničnih in iskrenih prizadevanjih obeh političnih taborov," je pojasnil. Zato so se stranke Demosa in opozicije dogovorile, da naj o odločitvi za samostojnost glasujejo volivci na plebiscitu.

Da bi razlike presegli in poglobili zaupanje, so se vse stranke dogovorile, da sprejmejo sporazum o skupnem nastopu na plebiscitu, je pojasnil. Sporazum je po njegovih besedah med drugim predvidel, da bo za veljavnost odločitve potrebna absolutna večina volilnih upravičencev, kot tudi, da si nobena stranka ne bo lastila zaslug za uspešno izvedbo plebiscita.

Dolgoletni poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli pa je opozoril na pomen stalne skrbi za vrednote, ki jih vzpostavlja in varuje ustava. Glede prihodnosti Slovenije je poudaril, da je ne moremo graditi z inštrumentarijem iz preteklosti.

Najkrajši mogoč odgovor na zahtevna vprašanja v zvezi s sedanjostjo in prihodnostjo Slovenije je po njegovih besedah pravzaprav strnjeno vsebovan že v besedilu ustave. "Je v stalni skrbi za vrednote, ki jih ustava vzpostavlja in varuje in ki so kot take samostojnost in suverenost tudi osmislile."

"Prihodnosti se ne da graditi z inštrumentarijem iz preteklosti, s katerim naj bi prav ustava, ki med drugim temelji na evropskih vrednotah, demokratično opravila," je še dodal Battelli.