Foto:
Foto:

"Vsi smo za osamosvojitev nekaj storili, trepetali in upali, da nas bo mednarodna skupnost končno priznala za nacijo. Zaradi spleta okoliščin smo bili nekateri bolj izpostavljeni, uspeli smo narediti nekaj, česar drugi niso mogli, a ta dejanja so bila naša, skupna, saj smo udejanjali vsaj 150-letni sen nekaj generacij Slovenk in Slovencev," je dodal nekdanji predsednik Socialistične stranke Slovenije (SSS).

S plebiscitom, ki ga je predlagala SSS, je Demosova vlada po Žakljevih besedah ob tvornem sodelovanju opozicije, sposobnih podjetnikov in uradnikov ter v tedaj ugodnih gospodarskih razmerah naredila odločilne korake osamosvojitve. "Bili smo evforični, se odločali prav in delali napake," je povedal.

Težave, ki so doletele Slovenijo v naslednjih letih in so se kopičile, so po njegovem mnenju v veliki meri posledica dejstva, da nove politične in gospodarske elite niso in še vedno ne razumejo znamenja časa. "Nismo dojeli, da se vzpostavlja nova družbenoekonomska paradigma, slepo smo in še verjamemo v privatizacijo in strankarstvo, ki naj bi bilo enako demokraciji," je še opozoril Žakelj.

Če človeštvo želi preživeti, mora svet zasnovati družbenoekonomski sistem, ki bo skladen z naravnimi danostmi in bo pravičen, je prepričan Žakelj. Prav to pa je po njegovih besedah "tisto, kar nas je povezalo v osamosvojitveni projekt".