Banka Slovenije je danes enakopravna članica 19 držav evroobmočja s 340 milijoni prebivalcev. Foto: EPA
Banka Slovenije je danes enakopravna članica 19 držav evroobmočja s 340 milijoni prebivalcev. Foto: EPA

25. junij 1991 je Slovenija sprejela zakon o predsanaciji, sanaciji in likvidaciji bank. Država se je odcepila od narodne banke Jugoslavije in stopila na samostojno denarno pot. "Tega sem se najbolj bal, iskreno, da bi nekega dne zavladala panika, kar se deviz tiče," je takratne dramatične razmere opisal prvi guverner v samostojni Sloveniji France Arhar.

V času visoke inflacije so v eni izmed zasebnih britanskih tiskarn natisnili začasno gotovino v obliki bonov. Pravi denar, tolarje, je Slovenija dobila jeseni 1992. Nato je sledila prva bančna sanacija, nujna zaradi slabih posojil, ki so se nakopičila v bankah, negativnih tečajnih razlik ter deviznih vlog prebivalstva, deponiranih pred osamosvojitvijo. Takrat so se zgodili tudi hrvaški varčevalci, z obžalovanjem pove Arhar. "Ta rešitev v Sloveniji je bila takrat edini modus vivendi za nas, da preživimo, drugače bi bili mi blokirani, verjemite," je pojasnil za Radio Slovenija.

Sledila so uspešna leta. Slovenija je znižala javni dolg, trdovratno inflacijo, prilagodila fiskalno politiko ter 1. januarja 2007 prevzela evro. "Država s sprejemom evra ni imela velikih težav, to je bil relativno velik uspeh. Tudi tuje institucije, predvsem Evropska centralna banka, so takrat izrecno pohvalile politiko konvergence Slovenije, kar je omogočilo, da smo kot prvi od novih članic EU-ja prevzeli skupno valuto," je povedal nekdanji guverner v času prevzema skupne evropske valute Mitja Gaspari.

Druga bančna sanacija se je zgodila konec leta 2013. Šlo je za zmes svetovne krize in zelo slabih poslovnih odločitev v posameznih slovenskih bankah. Za dokapitalizacijo je država zagotovila 4,7 milijarde evrov. Nekdanji guverner Boštjan Jazbec za svojimi takratnimi odločitvami stoji. "Vprašanje poplačila razlaščencev druge sanacije je zame politično in ne strokovno vprašanje, zato je bila po mojem mnenju Banka Slovenije po nepotrebnem vpeta v te diskusije," meni Jazbec.

Banka Slovenije je danes enakopravna članica 19 držav evroobmočja s 340 milijoni prebivalcev, vodi denarno politiko evrosistema, nadzoruje poslovanje bank, po novem pa skrbi tudi za stabilen finančni sistem.