Slovesnost ob obletnici. Foto: Borut Pahor/Twitter
Slovesnost ob obletnici. Foto: Borut Pahor/Twitter

Izrazil je svoje spoštovanje in hvaležnost do vseh, ki so "sprejeli veliko tveganje ter se z vso ljubeznijo do domovine vključili v ta izjemen slovenski državotvorni projekt".

"Organizatorji in pripadniki Manevrske strukture narodne zaščite ste se zavedali, da je treba svojo obrambno moč obvarovati, in hrabro ukrepali. Kot že prej v zgodovini nam, Slovencem, tudi takrat ni bilo nič podarjeno. Vse bitke smo morali dobiti sami," je, kot so sporočili z obrambnega ministrstva, dejal Tonin.

Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da je bil v DZ-ju sprejet popravljen zakon o obrambi, ki zagotavlja vojakom socialno varnost po 45. letu. Izpostavil je sporočilo, da se je slovenska politika še vedno zmožna poenotiti, saj je ob sprejemanju tega zakona dosegla dvotretjinsko večino.

"Enotnost, ki je vas, organizatorje in pripadnike Manevrske strukture narodne zaščite, povezovala v odporu do teženj zveznih oblasti po odvzemu orožja in enotnost, ki je slovenski narod združila v prizadevanjih po samostojni in suvereni državi, je torej mogoča tudi danes," je dejal minister. Pozval je tudi k spoštovanju različnosti, saj nas ta po njegovem mnenju bogati, ne pa deli.

Slovesnosti, ki sta jo organizirali Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever, se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.