Predsednika obeh veteranskih zvez Tomaž Čas in Ladislav Lipič med polaganjem venca. Foto: Facebook Zveze veteranov vojne za Slovenijo
Predsednika obeh veteranskih zvez Tomaž Čas in Ladislav Lipič med polaganjem venca. Foto: Facebook Zveze veteranov vojne za Slovenijo
Sorodna novica 30 let poskusa razorožitve slovenske TO, ki je bila zametek državne vojske

"Oba dogodka, tako preprečitev oddaje orožja Teritorialne obrambe (TO) kot delovanje Manevrske strukture narodne zaščite, sta za slovensko zgodovino, še posebej vojaško, izrednega pomena. Zato danes ne potrebujemo nobenih prerekanj in dokazovanj, kdo je bil pomemben ali še bolj pomemben, ni potrebno nobeno dokazovanje kontinuitete ali diskontinuitete, še najmanj pa pomoči nekakšnih razsojevalcev, ki v celotnem procesu obrambno-varnostnega osamosvajanja sploh niso sodelovali," je v nagovoru dejal predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič.

"Slovenska milica se je srečevala z grožnjami s strani federalnih organov bivše Jugoslavije, ki so zahtevali, da mora milica preprečevati določene demokratične procese, ki so potekali v Sloveniji, tudi z organiziranjem protestov in demonstracij. Vsi vemo, da slovenska milica ni preprečevala javnih prireditev, protestov in demonstracij, ki so potekala brez dovoljenj, temveč jih je varovala in zagotavljala javni red in mir, nikoli v vsej zgodovini se milica in policija ni ukvarjala z vsebino, nameni in cilji demonstracij, saj je za to poklicana politika, oblast in tisti, proti katerim so demonstracije usmerjene," pa je v svojem nagovoru dejal predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever Tomaž Čas.

Ob dnevu veteranov iz desetdnevne vojne za Slovenijo leta 1991 in v spomin na vse umrle vojne veterane v preteklem letu je skupna delegacija Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Zveze policijskih veteranskih društev Sever položila venec k spomeniku padlim v osamosvojitveni vojni na ljubljanskih Žalah. Venec sta položila predsednika obeh zvez Lipič in Čas. V delegaciji pa so bili tudi predstavniki MSNZ-ja Vojko Adamič, Bojan Lunežnik in Bojan Končan.

Spomin na zavrnitev razorožitve TO-ja

Letošnja obeležitev dneva veteranov je bila drugačna, saj ukrepi za preprečevanje epidemije novega koronavirusa niso omogočali tradicionalne prireditve na Geometričnem središču Slovenije na Vačah pri Litiji. So pa v obeh zvezah skupaj pripravili videoposnetek z nagovoroma obeh predsednikov Lipiča in Časa, ki je od sobote zvečer na voljo na spletni strani in na Facebook strani zveze veteranov.

Dan veteranov vojne za Slovenijo, 17. maj, je spomin na ta dan leta 1990, ko je bila ustanovljena Manevrska struktura narodne zaščite (MSNZ) kot odgovor na ukaz o premestitvi orožja Teritorialne obrambe iz lastnih skladišč v skladišča pod nadzorom Jugoslovanske ljudske armade. Tako so preprečili popolno razorožitev takratne Teritorialne obrambe in vzpostavili obrambne sile novo nastajajoče države Slovenije.

Zveza veteranov vojne za Slovenijo je bila ustanovljena tri leta kasneje, 17. maja 1993. Povezuje tiste, ki so aktivno sodelovali v osamosvojitveni vojni oz. v pripravah nanjo, je zveza zapisala na svoji spletni strani.

Spomenik padlim v osamosvojitveni vojni za Slovenijo na ljubljanskih Žalah. Foto: Facebook Zveze veteranov vojne za Slovenijo
Spomenik padlim v osamosvojitveni vojni za Slovenijo na ljubljanskih Žalah. Foto: Facebook Zveze veteranov vojne za Slovenijo