Slovenci smo imeli po besedah Kovšce ob osamosvajanju jasen cilj, da želimo živeti v samostojni in svobodni državi. Pri tem nas je gnala pripadnost, znali smo se povezati in se odločno boriti za naše vrednote, za skupno dobro, za našo prihodnost.

Po njegovih besedah ne smemo nikomur jemati pravice do svobode govora ali ga žaliti, če ne čuti pripadnosti vrednotam slovenskega rodu in domovine. Za vse je prostor pod soncem, edina prava pot pa je, da napolnimo naš prostor z ljubeznijo drug do drugega, s spoštovanjem do drugačnih in drugače mislečih, vendar z neomajno voljo ohraniti svoj jezik, običaje in vrednote.

"Ali dandanes še premoremo moči, da se o nečem zopet poenotimo, poiščemo skupne točke, ki nas bodo povezale v želji po lepši prihodnosti? Je to sploh še mogoče?" se je vprašal in si odgovoril, naj človeško priznamo in končno začnemo odpravljati napake, ki smo jih povsem življenjsko storili na tej zrelostni poti samostojnosti.

V prihodnje pa naj nam ne zmanjka optimizma in smelih načrtov, kot pri Martinu Strelu, ki znova in znova preseneča v čast in ponos domovine Slovenije, je sklenil nagovor predsednik DS-ja. Strel je namreč v čast 30-letnici Slovenije preplaval 30 kilometrov po reki Muri od Cmureka do Gornje Radgone.

TV DNEVNIK: Dan, ki ga ni mogoče pozabiti (2.7.1991)

Gornjeradgonski župan Stanislav Rojko je kot aktivni borec mladim položil na dušo, naj ohranijo in gradijo slovensko državo prihodnjih tisoč let tako, da se bo izpolnila želja na mostu prijateljstva med RadgonamaNikoli več.