Razstava bo v zveznem parlamentu v Columbusu v ameriški zvezni državi Ohio na ogled do 22. aprila, nato pa bo krenila naprej po ZDA. Foto: Tehniški muzej Slovenije
Razstava bo v zveznem parlamentu v Columbusu v ameriški zvezni državi Ohio na ogled do 22. aprila, nato pa bo krenila naprej po ZDA. Foto: Tehniški muzej Slovenije
Sorodna novica Ko je Slovenijo priznala evropska dvanajsterica. "Od danes dihamo lažje."

Pred današnjim odprtjem razstave Mi in oni brez meja (Us and Them Without Frontiers) bo na osrednjem trgu pred parlamentom potekalo slavnostno zaznamovanje 30. obletnice ameriškega priznanja samostojne Slovenije. Priznanje je bilo namreč 7. aprila 1992 izrečeno prav v parlamentu v Columbusu. Po dvigu slovenske zastave se bo delegacija udeležila slavnostne seje senata, kjer ji bo vročeno posebno priznanje.

Jagodni izbor predstavljenih osebnosti
Razstava se osredinja naslednje posameznike: na astronavtko Sunito Williams, inženirja Voyagerja Antona Mavretiča, profesorja eksperimentalne fizike Antona Peterlina, lovko na planete Marijo Strojnik, profesorja elektronike Aleša Strojnika, pionirja Silicijeve doline Franceta Rodeta in izumitelja Petra Florjančiča.

Herman Potočnik Noordung sicer ni nikoli obiskal ZDA, je kot pionir vesoljske tehnologije vplival in navdihnil naslednje generacije znanstvenikov na tem področju, ki je v ZDA, seveda, izrazito razvito in napredno, so zapisali v muzeju.

Povezave in koristi, izvirajoče iz skupnega znanja
Zdajšnja postavitev je zgoščena različica izvirnega projekta Tehniškega muzeja Slovenije z naslovom Znanje brez meja, ki raziskuje fascinantne povezave med slovenskim in ameriškim narodom ter koristi, ki izhajajo iz skupnega znanja.

Še v Betlehem in New York
Columbus pa ni edina postojanka te potujoče razstave, kjer bo na ogled do 22. aprila, nato bo pot nadaljevala še v Betlehem v zvezni državi Pensilvanija in v New York.