Govorci so poudarili velik pomen, ki ga je boj za obstoj naroda nosil skozi zgodovino.

"Slovenci smo svojo državnost in demokratično ureditev izborili leta 1991. Tega leta je k slovenski osamosvojitvi prispevala predvsem dozorelost splošnega prepričanja v Sloveniji, da je treba izkoristiti zgodovinsko priložnost," je povedal glavni praporščak ZVVS-ja Dominik Grmek.

"Ko stojimo pred prapori, se spominjamo naše zgodovine, ko se je slovenski narod moral boriti za svoj obstoj. Spominjamo se ljudi, ki so dali svoja življenja, da bi bila prihodnost lepša," pa je dejal Ladislav Lipič, predsednik ZVVS-ja. Poudaril je tudi pomen organizacije TIGR in partizanov v času prve in druge svetovne vojne ter dodal, da so dejanja leta 1991 sklenila spomin na ta zgodovinski lok. "Dobili smo svojo državo in iz naroda postali nacija," je dodal.

"V razmerah, v katerih se ne nahaja le naša domovina, temveč tudi Evropa in ves svet, bi bilo prav, da jih ne bi zapletali še doma z nepotrebnimi prepiri, obrekovanji, zmerjanji in sovražnim govorom. Vse to doživljamo vsakodnevno. Naša naloga je, da na to opozarjamo in s svojimi dejanji pokažemo, da se bomo temu tudi zoperstavljali," je še poudaril.

Tudi ljubljanski župan Zoran Janković je poudaril pomen partizanskega gibanja v boju proti fašizmu in nacizmu ter pomen osamosvojitvenega boja leta 1991. "Nihče nam skozi zgodovino ne more vzeti tega, kar imamo. Hvaležni moramo biti vsem tistim, ki so zaslužni za to, da je Slovenija danes samostojna," je dejal.

Janković je sklenil z mislijo, da si ob tem dogodku želi, da bi Evropska unija postala trdnejša in bolj povezana, še posebej v trenutnih razmerah, ki jih je prinesla pandemija covida-19.