Spomin na sestanek koalicije Demosa

Slovesnosti so se med drugim udeležili premier Janez Janša, nekdanji predsednik Demosove vlade Lojze Peterle in nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel.

Kot so na družbenem omrežju Twitter zapisali na vladi, je bila na sestanku pred 30 leti zavezanost uresničevanju plebiscitne odločitve o samostojni in neodvisni državi.

Na slovesnosti sta zbrane nagovorila Peterle in Rupel. "Vesel sem, da smo bili takrat sposobni take odločitve. Lahko rečem, da je bil to zadnji veliki Demosov strateški sestanek. Če bi imeli nekaj takšnih sestankov tudi po proglasitvi države v strateškem smislu, o potrebah slovenske demokratične preobrazbe, bi bilo mogoče ob petkih v Ljubljani manj kolesarjev," je poudaril Peterle.

"Naši tekmeci oz. nasprotniki na tranzicijski levici razumljivo gojijo in prilagajajo tista poglavja zgodovine, v katerih so se izkazali ali razglasili kot zmagovalci. Neskončno pa so užaljeni, ker so se pri največjem zgodovinskem dosežku, to je slovenski narodni državi, izkazali kot poraženci," pa je dejal Rupel. Dodal je, da je levi Demos nekaj takega kot desna Osvobodilna fronta.

Demos je bila koalicija je demokratično izvoljenih strank, ki so se združile leta 1990, skupno pa jim je bilo prizadevanje za spremembo političnega sistema. Koalicija je bila zmagovalka prvih večstrankarskih volitve v Sloveniji, po katerih je sestavila vlado. Vodil jo je Lojze Peterle, Janša je postal obrambni, Igor Bavčar notranji, Dimitrij Rupel pa zunanji minister.

Izjava o slovenski spravi