Predsednik vlade je dejal, da je Slovenija ob osamosvojitvi dosegala okoli 27 odstotkov avstrijske kupne moči na prebivalca, in čeprav so nekateri v tistih časih napovedovali zelo črno prihodnost, je po 30. letih stanje bistveno drugačno. Foto: Twitter/Vlada RS
Predsednik vlade je dejal, da je Slovenija ob osamosvojitvi dosegala okoli 27 odstotkov avstrijske kupne moči na prebivalca, in čeprav so nekateri v tistih časih napovedovali zelo črno prihodnost, je po 30. letih stanje bistveno drugačno. Foto: Twitter/Vlada RS

Osrednji govornik na večerni slovesnosti je bil predsednik vlade Janez Janša. Kot je dejal v nagovoru, se nič ne zgodi brez poguma in vizije ljudi, Bistričani pa dokazujejo, da vse to imajo. "Pogum in vizijo smo potrebovali tudi pred tridesetimi leti. Oboje so imeli tisti, ki so se na tem območju v težkih junijskih časih pogajali in bojevali ter ob tem zavzeli eno največjih skladišč JLA-ja. S tem so močno okrepili slovenski obrambni potencial," je poudaril predsednik vlade.

Spomnil je na to, da smo Slovenci v tistih časih imeli ljudi, ki so se bili pripravljeni boriti, a orožja je bilo dovolj le za vsakega petega. Zato je vsako zavzeto skladišče obrambno moč povečalo in v prvih julijskih dneh pred tremi desetletji je bilo jasno, da slovenske osamosvojitve nihče več ne more ustaviti, tudi če pride še bistveno večja sila.

Vsega tega, kar danes vidimo, po njegovem brez tiste vizije in poguma ne bi bilo. Med tistimi, ki so ju imeli, je izpostavil dva velika bistriška rojaka Jožeta in Ivana Pučnika, s katerima je v tistih časih sodeloval v Demosovi koaliciji, v takratni skupščini, na mnogih sestankih, kjer so preštevali, kaj Slovenija ima in koliko časa še ima ter kaj je treba storiti, da Slovencem dejansko omogočijo uresničitev odločitve, sprejete na plebiscitu.

Janša: Neizkoriščene priložnosti so še vedno tu

Predsednik vlade je dejal, da je Slovenija ob osamosvojitvi dosegala okoli 27 odstotkov avstrijske kupne moči na prebivalca, in čeprav so nekateri v tistih časih napovedovali zelo črno prihodnost, je po 30. letih stanje bistveno drugačno.

Bratov Pučnik so se ob letošnji slovesnosti spomnili tudi v bistriški občini in zato v parku pri občinski stavbi odkrili njuna doprsna kipa, sicer delo akademskega kiparja in restavratorja Viktorja Gojkoviča.  Foto: Twitter/Vlada RS
Bratov Pučnik so se ob letošnji slovesnosti spomnili tudi v bistriški občini in zato v parku pri občinski stavbi odkrili njuna doprsna kipa, sicer delo akademskega kiparja in restavratorja Viktorja Gojkoviča. Foto: Twitter/Vlada RS

"Danes se Slovenija po gospodarski krizi in recesiji po letu 2008 bliža evropskemu povprečju, kar smo takrat lahko samo sanjali. Nekateri podatki kažejo, da je Slovenija med prvo deseterico držav na svetu po varnosti in trajnostnem razvoju, prav tako je v EU-ju med državami z najhitrejšo gospodarsko rastjo po epidemiji in hkrati eno najnižjih stopenj brezposelnosti. Torej zmoremo in to dokazujemo vseh 30 let in čeprav so bile v tem času številne priložnosti tudi zapravljene, kaže da smo ravnali prav," je še dodal Janša.

Prepričan je, da so neizkoriščene priložnosti še vedno tu, še posebej če bomo svojo moč črpali iz časov, ki so združevali, torej iz obdobja osamosvojitve, ko slovenski narod ni bil razdeljen in si je veličastno sobo edinkrat v zgodovini napisal sam.

Prelomnica v poteku osamosvojitvene vojne na Štajerskem

Bistriški teritorialci so sicer v osamosvojitveni vojni odigrali pomembno vlogo. V mestu, kjer je bilo v vojašnici okoli 500 vojakov in častnikov JLA-ja, so zavarovali in 2. julija zavzeli skladišče orožja v Zgornji Ložnici ter telekomunikacijski center na Boču, kar je pomenilo prelomnico v poteku vojne na Štajerskem.

Enote teritorialne obrambe v Ljutomeru so v veliki meri prav s tem orožjem zaustavile prodor največje oklepno-mehanizirane kolone armade, ki je dan pozneje prodrla s Hrvaške, hkrati pa so teritorialce opremili s skoraj 5000 tonami eksplozivnih sredstev.