Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Pogovori - Arhiv

Slovenski plebiscit: Hrvaška vidi model za posnemanje, Srbija pa rušenje Jugoslavije

Dan samostojnosti in enotnosti Slovenski plebiscit: Hrvaška vidi model za posnemanje, Srbija pa rušenje Jugoslavije

26.12.2022

"Srbska reakcija na slovenski referendum je bila, no, vidite, rušijo Jugoslavijo, mi jo bomo branili," je povedala profesorica zgodovine s filozofske fakultete v Beogradu Dubravka Stojanović. V Srbiji so nacionalisti Slovenijo videli kot antipod in zlo.

Zadnje poglavje Jugoslavije: Ni vse vodilo v tragedijo, potem pa je prišel Milošević

Knjige Zadnje poglavje Jugoslavije: Ni vse vodilo v tragedijo, potem pa je prišel Milošević

6.12.2022

Prva se je z neustavnim divjanjem svojega predsednika Slobodana Miloševića od Jugoslavije pravzaprav odcepila Srbija. To je ena izmed tez, ki so jo postavili zgodovinarji z vseh vetrov nekdanje Jugoslavije, ki so oblikovali skupen pogled na konec države.

Intervju o gospodarskem osamosvajanju "Teze pred 30 leti se niso uresničile: Slovenija ni druga Švica, osamosvojitev ni prinesla kolapsa"

25.6.2022

V času osamosvajanja in samostojnosti Slovenije je potekal eden najpomembnejših procesov: ekonomska preobrazba. Če so nekateri pričakovali drugo Švico, so drugi napovedovali polom. A tranzicija po 30 letih še ni povsem končana.

Jerovšek: Naša ustava je covidno krizo pričakala urejena; Cerar: Najbolj skrbi razdvojenost v družbi

Slovenija Jerovšek: Naša ustava je covidno krizo pričakala urejena; Cerar: Najbolj skrbi razdvojenost v družbi

26.12.2021

Razdvojenost ustavnega sodišča je normalna, četudi bi bilo bolje, če bi ustavni sodniki dosegli višje soglasje, se strinjata Miro Cerar in Tone Jerovšek. Večji problem vidita v politični kulturi in razdvojenosti družbe.

30 let ustave "Pri izdelavi ustave smo imeli pred očmi: parlamentarna ureditev, pravna država"

23.12.2021

Pred 30 leti je Slovenija kot samostojna država dobila svojo ustavo. Predlog je bil sicer napisan v nekaj dneh, a do sprejetja je preteklo še leto dni. Največ polemik je bilo pri vprašanju splava, se spominja eden od avtorjev ustave pravnik Franc Grad.

Slapar: Vrednost tistega, kar smo dosegli v tej vojni,  je nekaj izjemnega

Intervju Slapar: Vrednost tistega, kar smo dosegli v tej vojni, je nekaj izjemnega

5.7.2021

"Poskušali smo ohraniti omejene spopade, da bi se izognili večjim frontalnim spopadom. Odgovornost smo prenesli na podrejene poveljnike. Odločali so se glede na razmere na terenu," se osamosvojitvene vojne spominja nekdanji načelnik TO-ja Janez Slapar.

Barbara Čeferin:

30 let Barbara Čeferin: "Kot da ne bi rekla sama − vojna se je začela"

2.7.2021

Presenečenje, šok, izpraznjene pisarne na letališču, lov za tankom sredi žitnega polja, novi kolektivizem in dvojna ekspozicija metropolita Alojzija Šuštarja. To je le nekaj utrinkov, ki jih je v fotoobjektiv med vojno za Slovenijo ujela Barbara Čeferin.

30 let Slovenije "Tistega pozitivnega vzdušja nam danes primanjkuje, to moramo popraviti"

30.6.2021

"Takrat se mi je zdelo, da je čisto vse mogoče. Pozitivno vzdušje in mišljenje, pozitiven odnos do prihodnosti je bil povsod. Dobro je, da si bil takrat zraven. Prišel je pravi trenutek," meni fotoreporter Srdjan Živulović o času osamosvajanja Slovenije.

Čas negotovosti

Pogovori Čas negotovosti

29.6.2021

10-dnevna obrambna vojna je danes za mnoge, ki so jo občutili na svoji koži, le še trpek spomin, večina si jo je zapomnila po tekanju v zaklonišča in Kacinovih tiskovnih konferencah iz Cankarjevega doma.

Joco Žnidaršič:

Intervju Joco Žnidaršič: "Če delaš, moraš delati z ljubeznijo, sicer ni kakovosti"

29.6.2021

Joco Žnidaršič, dolgoletni urednik fotografije časopisa Delo, je skozi objektiv lovil pomembne dogodke in razpoloženje v času, ki je vodil do prelomnih sprememb v naši družbi. Izbor svojih slavnih fotografij je zbral na razstavi Leta preloma.

Znani 30-letniki "Na tako majhnem koščku živi toliko izjemnih ljudi. Potruditi se moramo, da jih ne izgubimo."

26.6.2021

Novinarja Barbara Vidmajer in Marko Valadžija, glasbeniki Sašo Avsenik, Nino Ošlak, Challe Salle, režiserka Kukla, športnika Klemen Kosi in Živa Dvoršak - vsem je skupno, da so bili rojeni, ko je nastajala samostojna Slovenija. Kaj o njej menijo danes?

Borut Pahor: Razlike so se presegale z dialogom in sodelovanjem, iskali smo tisto, kar nas je povezovalo

Intervju Borut Pahor: Razlike so se presegale z dialogom in sodelovanjem, iskali smo tisto, kar nas je povezovalo

24.6.2021

"Enotnost ni padla čez noč, ni padla z neba, vendar je bila. Na koncu smo se poenotili, da želimo samostojno in neodvisno Republiko Slovenijo, da želimo njeno uveljavitev v mednarodni skupnosti," glede prelomnih dogodkov pravi predsednik Borut Pahor.

Opozicija: Narod je razklan, politika diskreditirana, med ljudmi vladata apatija in strah

Pogovor Opozicija: Narod je razklan, politika diskreditirana, med ljudmi vladata apatija in strah

21.6.2021

Janševa vlada tudi ob prazniku, ki bi moral združevati, deli ljudi, zato si opozicija želi njenega čimprejšnjega konca, poziva "izgubljene sinove demokracije", naj prestopijo, in se sprašuje, kaj bi šele bilo, če bi Janša zavladal že leta 2018.

Janša: Kakovost političnega dialoga je bila med osamosvojitvijo enaka kot danes

30 let Janša: Kakovost političnega dialoga je bila med osamosvojitvijo enaka kot danes

21.6.2021

Predsednik vlade Janez Janša je dejal, da je bila kakovost političnega dialoga v obdobju osamosvajanja Slovenije enaka, kot je danes, hkrati pa je bila politična razklanost v skupščini večja, kot je danes v državnem zboru.

Kako smo (z)gradili državo

Pogovori Kako smo (z)gradili državo

15.6.2021

Soglasje glede lastne države, usmerjene v Evropo, je bilo ob osamosvojitvi popolno. Toda kmalu so se pokazale politične razpoke in tako je vsak predsedniški in vladni mandat minil v iskanju nacionalnega soglasja in strateških ciljev države.

30 let Ustavnega sodišča RS

Pogovori 30 let Ustavnega sodišča RS

2.6.2021

Slovensko ustavno sodišče praznuje 30 let. Kateri so glavni mejniki v pravnem sistemu, ki ga določajo? Ali se ustavno sodišče ukvarja z resnimi ustavnimi vprašanji? Je njegovih devet sodnikov preveč obremenjenih?

Pogovori "Kako so bili po izpustitvi navdušeni nad svobodo, nad množico"

2.6.2021

Radijski novinar Matjaž Albreht je leta 1988 od blizu spremljal in poročal o aferi JBTZ. Še danes se je ohranil zgodovinski posnetek prenosa z Roške ceste.

Peter Lovšin: Niti na eno državno proslavo nas niso povabili

Pogovori Peter Lovšin: Niti na eno državno proslavo nas niso povabili

2.6.2021

Leta 1988 so pomembno vlogo v protestih v podporo četverici JBTZ odigrali tudi Pankrti, ki so se prav zato znova zbrali na odru. Danes Peter Lovšin opaža, da se ideje zdaj zatirajo v kali, da je kapital glasbo nevtraliziral.

Bavčar: Nismo se zavedali moči, ki smo jo imeli

Pogovori Bavčar: Nismo se zavedali moči, ki smo jo imeli

2.6.2021

Igor Bavčar je v času afere JBTZ vodil odbor za varstvo človekovih pravic. Takrat se mu je zdelo, da se proces osamosvojitve Slovenije začenja in da bo trajal dolgo, v resnici pa se je vse razvilo že v treh letih.

Kako veterani vidijo teh 30 let?

Pogovori Kako veterani vidijo teh 30 let?

26.5.2021

Pred 30. leti smo bili enotni, čeprav se od takrat vrstijo različne interpretacije o pomenu posameznih dogodkov in o pomenu ter vlogi posameznikov v teh dogodkih. Kaj o tem menijo veterani vojne za SLovenijo

Stran 1 od 3
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov