Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Pogovori - Arhiv

Naslednjih 30 let

Pogovori Naslednjih 30 let

Kje je danes svet in kje je Slovenija? Kako bomo živeli jutri? Kaj nas o prihodnosti lahko nauči preteklost?

Plebiscit v muzeju:

Intervju s Kajo Širok Plebiscit v muzeju: "Smo panj zgodb, ki gradi čebelnjak nacionalnega kolektivnega spomina"

Slogan 'Deželi s štirimi milijoni pridnih rok se ni bati prihodnosti' je pred plebiscitom s plakatov nagovarjal ljudi. Danes v muzeju budi čustva nagovorjenih in vzbuja zanimanje drugih. "Muzej je prostor čustev in različnih pogledov," pravi Kaja Širok.

Slovenski plebiscit skozi oči radijcev

Pogovori Slovenski plebiscit skozi oči radijcev

Kakšna je bila vloga radia v času, ko smo napovedovali poplebiscitni 'gospodarski vzpon in blaginjo prebivalcev Slovenije, ki ga sedanja država ne zagotavlja' in pozivali 'k medstrankarskemu premirju, ki naj traja najmanj do sprejetja nove ustave?'

Skozi leto 1990

Pogovori Skozi leto 1990

Leto 1990 je bilo za poznejše dogajanje izjemno pomembno. Izvedene so bile prve demokratične in večstrankarske volitve. O takratnih dogodkih bodo spregovorili posanci prve sestave zakonodajnega telesa.

 Kako smo se gospodarsko osamosvajali

Pogovori Kako smo se gospodarsko osamosvajali

Slovenija je z osamosvojitvijo izgubila jugoslovanski trg, uvedla lastno denarno enoto – tolar, sprejela tržno gospodarstvo ter začela privatizacijo. Dobili smo borzo vrednostnih papirjev.

Spomenka Hribar: Imamo možnost, da nekega dne ta država začne delati za svoje ljudstvo

Pogovori Spomenka Hribar: Imamo možnost, da nekega dne ta država začne delati za svoje ljudstvo

"Začelo se je s prodajo orožja. Nikoli ni prišla na sodišče, niti v parlament, da bi se razčistila. Potem je šlo naprej. Danes smo brez imetja, ki so ga ustvarile generacije. To je velika žalost, a imamo državo in je možnost," razmišlja Spomenka Hribar.

Janša: V slovenski politiki sta dva svetova

Pogovori Janša: V slovenski politiki sta dva svetova

"Vsak človek lahko kadar koli vrže puško v koruzo, če se za to odloči. Jaz pač nisem iz te kategorije," pravi Janez Janša o času, ko se je kljub preživetemu času v zaporu odločil za vstop v aktivno politiko in v projekt osamosvojitve države.

Bavčar o izbrisanih: Obžalujem, čeprav je zakon omogočal vsem ureditev državljanstva

Pogovori Bavčar o izbrisanih: Obžalujem, čeprav je zakon omogočal vsem ureditev državljanstva

"Z Janšo sva delala ključne korake za Slovenijo – on sin dolenjskega domobranca, jaz sin primorskega partizana – in to nikoli, kar se poznava, ni bilo odločilno pri najinem sodelovanju," se spominja Igor Bavčar, notranji minister v času osamosvajanja.

Rupel: Sogovorniki so mi govorili, da nikoli ne bomo postali država

Pogovori Rupel: Sogovorniki so mi govorili, da nikoli ne bomo postali država

"Dva resorja sta bila, ki ju je bilo treba od začetka zgraditi - za zunanje zadeve in obrambo," pravi prvi slovenski zunanji minister. Po teh resorjih se po njegovem mnenju meri državnost. Izpostavlja, da so velike države želele ohraniti Jugoslavijo.

Peterle: Demokratična preobrazba, kot vidimo, še vedno ni dokončana

Pogovori Peterle: Demokratična preobrazba, kot vidimo, še vedno ni dokončana

"Prelom seveda pomenijo prve demokratične volitve, na katerih je Demosova koalicija zmagala, če se to ne bi zgodilo, bi slovenski narod ostal pri željah, sanjah, pričakovanjih, deklaracijah," o prelomu s starim sistemom pravi Lojze Peterle.

Kučan: Politika mora povedati: to predlagamo in pri tem vabimo, da nas podprete, kot pri plebiscitu

Pogovori Kučan: Politika mora povedati: to predlagamo in pri tem vabimo, da nas podprete, kot pri plebiscitu

V poletnih mesecih pred 29 leti je pri nas politično že dodobra brbotalo. Ideja samostojnosti je postajala vse otipljivejša. Decembra 1990 je ljudstvo na plebiscitu z 88,5 odstotka podprlo nastanek samostojne države Slovenije.

Pomen maneverske strukture narodne zaščite pri osamosvajanju

Pogovori Pomen maneverske strukture narodne zaščite pri osamosvajanju

Maneverska struktura narodne zaščite je unikum slovenske osamosvojitve, ki je nastajala v izjemno občutljivih varnostnih in političnih okoliščinah, ko je še obstajala stara oblast in se je vzpostavljala nova.

Osamosvojitvena vlada

Pogovori Osamosvojitvena vlada

27-članska ekipa, ki je vladala dve leti (1990–1992), se je v zgodovino zapisala kot najuspešnejša demokratično izvoljena vlada doslej. V njenem času smo Slovenci odšli na plebiscit in ji naložili, naj Republika Slovenija postane samostojna država.

Ujetniki svobode - uporniki z razlogom

Pogovori Ujetniki svobode - uporniki z razlogom

V omizju so se spomnili na vlogo slovenske mladinske organizacije, številnih zvez in gibanj ter medijev, ki so delovali pod okriljem ZSMS-ja, pri procesih demokratizacije in osamosvojitvi Slovenije.

Peterle: Najpomembnejše parlamentarne volitve v Sloveniji

Pogovori Peterle: Najpomembnejše parlamentarne volitve v Sloveniji

"Na cvetno nedeljo leta 1990 je šlo za najpomembnejše parlamentarne volitve v Sloveniji. Ni šlo le za svobodo, osamosvojitev, šlo je tudi za zamenjavo nedemokratičnega režima," pravi Lojze Petrele.

Omizje "Bili smo zraven"

Leto 1989 je bilo zaznamovano z nastankom številnih političnih zvez in to še preden jih je obstoječa oblast uradno dovolila.

Čas za odhod

Pogovori Čas za odhod

"Vzdušje, ko smo odhajali s kongresa, bi lahko opisala kot sunek v želodec, takšen val sovraštva je butnil iz dvorane. Postalo mi je jasno, da ni le konec zveze komunistov in države, ampak da bo vojna," se dogodkov izpred 30 let spominja Sonja Lokar.

Dušan Plut: Le v samostojni Sloveniji sem videl obet za zeleno Slovenijo

Pogovori Dušan Plut: Le v samostojni Sloveniji sem videl obet za zeleno Slovenijo

"Vladala je visoka stopnja osebnega zaupanja, nismo se pogovarjali kot politiki, ampak kot ljudje, ki smo skupaj zaradi širšega interesa," se časa osamosvajanja spominja Dušan Plut, član predsedstva Demosa in predsedstva Republike Slovenije.

Pogovori "Pot do priključitve Primorske so spremljali številni dramatični dogodki"

"Po razmejitvi septembra 1947 je na mejo z Italijo padla železna zavesa. Bila je strogo zastražena," opisuje dolgoletni politik in diplomat Jože Šušmelj, ki je bil nato dejavno vpet v njeno rahljanje v najbolj odprto mejo Vzhodne Evrope.

Pred plebiscitarno odločitvijo za samostojnost tedni priprav, tudi za primer vojaške zasedbe

Pogovori Pred plebiscitarno odločitvijo za samostojnost tedni priprav, tudi za primer vojaške zasedbe

"Na referendum smo se pripravljali z veliko vnemo in v največji tajnosti, ker smo se bali, da ga bo vojska poskušala preprečiti s silo," se dogajanja ob koncu leta 1990 spominja takratni urednik ...

Stran 1 od 2
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov