Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV

"Na tako majhnem koščku živi toliko izjemnih ljudi. Potruditi se moramo, da jih ne izgubimo."

Tanja Kozorog Blatnik, Anja P. Jerič, Dolores Subotić
Foto: MMC RTV SLO

Novinarja Barbara Vidmajer in Marko Valadžija, glasbeniki Sašo Avsenik, Nino Ošlak, Challe Salle, režiserka Kukla, športnika Klemen Kosi in Živa Dvoršak - vsem je skupno, da so bili rojeni, ko je nastajala samostojna Slovenija. Kaj o njej menijo danes?


S klikom na fotografijo si lahko ogledate videopogovore.


Skoraj sočasno s Slovenijo so se rodili tudi nekateri uspešni znani Slovenci. Marko Valadžija je Mariborčan, zunanjepolitični novinar TV Slovenija. Rodil se je novembra 1991. Je tudi eden prvih otrok, rojenih v Sloveniji, ki so bili spočeti s pomočjo umetne oploditve, zato je njegov oče poln hvale na račun takratnega zdravstva. Novomeščanka Barbara Vidmajer, novinarka in voditeljica na TV Slovenija, je bila rojena mesec in dan za osamosvojitvijo, zato se vedno rada pohvali, da šteje toliko let kot država.

Priljubljeni glasbenik Challe Salle s pravim imenom Saša Petrović pravi, da je zelo hvaležen svojim staršem, ker sta se odločila za selitev v Slovenijo malo pred njegovim rojstvom, saj misli, da imamo tu ene najboljših možnosti za življenje. "Vsi, ki smo ali bomo letos dopolnili 30 let, drugače gledamo na državo kot naši starši, ker nismo nikoli živeli v prejšnjem sistemu," ugotavlja Kukla oz. Katarina Rešek.

"Slovenci smo – kljub temu, da smo majhen narod – zelo pisani in raznoliki. In znamo to kreativnost ponašati v svet," ob 30-letnici Slovenije pravi glasbenik Nino Ošlak. Ustanovitelj narodno-zabavnega ansembla, Sašo Avsenik pa pravi, da smo Slovenci na tem ozemlju doma že zelo dolgo, in trditi, da nas je oblikovala samo ena zgodovina, samo zadnjih 30 let, ni ustrezno.

Čeprav Živo Dvoršak pred odhodom na olimpijske igre čaka pomembna življenjska prelomnica, 9. julija praznuje 30. rojstni dan, so vse njene misli usmerjene v Tokio. Ponosna je, da Slovenijo predstavlja na velikih tekmovanjih skozi športno pot, del sebe pa vedno podari tudi navijačem. Alpski smučar Klemen Kosi je 30. rojstni dan praznoval 19. junija. "Zelo sem vesel, da se je Slovenija osamosvojila v istem tednu, kot sem se rodil." Skupaj s Slovenijo je rastel, tudi osebnostno, pravi: "Vedno sem jo z veseljem zastopal na vseh ravneh tekmovanj, mislim, da dobro in uspešno."

Kako gledajo na dejstvo, da so stari toliko kot Slovenija, na katerih področjih je država zablestela in kje morda malo zašla, pa izveste v videopogovorih.

Barbara Vidmajer: Zdi se, da bolj kot Švica postajamo Madžarska

Anja P. Jerič

Novomeščanka Barbara Vidmajer, novinarka in voditeljica na TV Slovenija, je bila rojena mesec in dan za osamosvojitvijo, zato se vedno rada pohvali, da šteje toliko let kot država.

Zdi se ji, da smo teh 30 let živeli zelo dobro, a opozarja, da v zadnjem času bolj kot Švici postajamo podobni Madžarski. Motita jo tudi odsotnost stanovanjske politike za mlade in premajhna vlaganja v javni potniški promet.

Hvaležna je staršem, da so se v tistih napetih časih odločili za novo življenje, a ni bilo vedno preprosto. Njena mama je bila med osamosvojitveno vojno v devetem mesecu nosečnosti in je z družino ob opozorilih za zračne napade hodila v bunker, oče pa je s seboj vedno vzel nož in lopato, če bi jih zasulo.

Klemen Kosi: Zelo vesel, da se je Slovenija osamosvojila v istem tednu, ko sem se rodil

Dolores Subotić

Alpski smučar Klemen Kosi je 30. rojstni dan praznoval 19. junija. "Zelo sem vesel, da se je Slovenija osamosvojila v istem tednu, kot sem se rodil." Skupaj s Slovenijo je rastel, tudi osebnostno, pravi. 

"Vedno sem jo z veseljem zastopal na vseh ravneh tekmovanj, mislim, da dobro in uspešno."

Ponosen je tudi na Zdravljico, a ne le zato, ker je himna, temveč tudi zato, ker jo je uglasbila glasbena skupina Lačni Franz, v kateri že od začetka nastopa njegov oče. To je le ena izmed zanimivih povezav Klemna Kosija in Slovenije … Več pa v zgornjem videu.

Živa Dvoršak: Ponosna sem, da državo predstavljam skozi športno pot

Dolores Subotić

Čeprav Živo Dvoršak pred odhodom na olimpijske igre čaka pomembna življenjska prelomnica, 9. julija praznuje 30. rojstni dan, so vse njene misli usmerjene v Tokio.

Želje in cilji so na tretjih olimpijskih igrah, na katerih bo nastopila, visoki: "Na vsako tekmo odhajam z željo po zmagi!" Po koncu olimpijskih iger bo čas za proslavljanje zmag in rojstnega dne. Ta je še toliko bolj poseben, "ker sem bila verjetno eden prvih otrok že rojenih v Sloveniji".

Ponosna je, da Slovenijo predstavlja na velikih tekmovanjih skozi športno pot, del sebe pa vedno podari tudi navijačem …

Kukla: Naša sodobnost je sistem, ki je zdaj

Tanja Kozorog Blatnik

"Vsi, ki smo ali bomo letos dopolnili 30 let, drugače gledamo na državo kot naši starši, ker nismo nikoli živeli v prejšnjem sistemu," ugotavlja Kukla oz. Katarina Rešek. 

Glede na to, kako smo majhna država, imamo ogromno res velikih ustvarjalcev na mnogih področjih, opominja glasbenica in režiserka ter dodaja, da se ji zdi ta uspešnost Slovencev zelo zanimiva ob tem, da od države ni vedno dovolj podpore določenim področjem.

Sama sicer dosti razmišlja o selitvi v tujino, sploh ker po njenem mnenju država ni najbolj naklonjena mladim profesionalcem na katerem koli podočju. To, da se mladi odločajo za selitev v tujino, se ji po eni strani zdi popolnoma normalno, "saj mladi morajo potovati, morajo spoznavati druge kulture, druge izobraževalne sisteme". Po drugi strani pa priznava, da je Slovenija super država za obdobje, ko imaš otroke, saj je varna, ima veliko narave, svež zrak.

Challe Salle: Staršem sem zelo hvaležen, da so se odločili za selitev v Slovenijo

Tanja Kozorog Blatnik

Priljubljeni glasbenik Challe Salle s pravim imenom Saša Petrović pravi, da je zelo hvaležen svojim staršem, ker sta se odločila za selitev v Slovenijo malo pred njegovim rojstvom, saj meni, da imamo tu ene najboljših možnosti za življenje.

Priljubljeni glasbenik Challe Salle s pravim imenom Saša Petrović pravi, da je zelo hvaležen svojim staršem, ker sta se odločila za selitev v Slovenijo malo pred njegovim rojstvom. Čeprav sta starša imela na začetku težave s prilagoditvijo na življenje v Sloveniji, sam tega, pravi, ni nikoli občutil. Priznava, da je prvo desetletje še bilo nekaj diskriminacije do otrok staršev, ki so se v Slovenijo preselili iz drugih balkanskih držav, danes pa tega ni več.

Kot glasbenik ugotavlja, da je slovenski trg sicer dobro razvit, a si želi, da bi se (še) bolj podpiralo in cenilo domačo glasbo. Kljub vsemu pa meni, da je Slovenija kot država na pravi poti, saj so tu "eni najboljših pogojev za življenje".

Nino Ošlak: Najpomembneje je, da ohranimo slovenski jezik

Tanja Kozorog Blatnik

"Slovenci smo - kljub temu, da smo majhen narod - zelo pisani in raznoliki. In znamo to kreativnost ponašati v svet," ob 30. obletnici Slovenije pravi glasbenik Nino Ošlak, ki meni še, da nikoli ne bi smeli pozabiti na pomen slovenskega jezika. 

30 let je absolutno neka prelomnica v življenju človeka in tudi države, meni Nino Ošlak. Sam se obdobja osamosvajanja seveda ne spominja, a so mu, pravi, starši in bližnji dosti pripovedovali o tem času: "To so stvari, ki jih drugače doživljaš, če ti o njih pripoveduje nekdo, ki ga poznaš, kot pa če o tem prebereš v nekem učbeniku."

Z vidika glasbenika ocenjuje, da je Slovenija kljub vsemu morda malo premajhna, da je priložnosti za glasbenike premalo, kar je tudi eden od razlogov, da se je veliko njegovih prijateljev in znancev, predvsem klasičnih glasbenikov preselilo v tujino, a po drugi strani se tudi vsi radi vračajo nazaj.

Sašo Avsenik: Ne smemo pozabiti, da živimo v demokraciji, da vsak glas nekaj šteje

Tanja Kozorog Blatnik

Slovenci smo na tem ozemlju doma že zelo dolgo, in trditi, da nas je oblikovala samo ena zgodovina, samo zadnjih 30 let, ni ustrezno, ocenjuje ustanovitelj narodno-zabavnega ansambla, Sašo Avsenik, tudi vnuk slovitega Slavka Avsenika. 

"Meni je naša dežela zelo všeč – po ljudeh, po krajih ... imamo lep paket vsega," pravi Sašo Avsenik in dodaja, da smo Slovenci na tem ozemlju že zelo dolgo: "Se mi zdi, da smo znali potegniti najboljše iz preteklosti, in to skozi svoj slovenski duh usmeriti v prihodnost."

"Ne boste verjeli: mladi vsepovsod razmišljajo isto. Tisti, ki jih zanima svet, ne glede na to, kje so doma, bi se selili," o selitvah mladih v tujino pravi Avsenik, pri tem pa dodaja, da sreča tudi veliko mladih, potomcev izseljenih staršev, ki obžalujejo, da niso njihovi predniki ostali v Sloveniji. Sam pravi, da mu je všeč, da smo "neka zlata sredina, da smo med Vzhodom in Zahodom".

Sicer pa poudarja, da je vse odvisno od posameznika: "Nekomu je bilo bolje v Jugoslaviji, nekomu pod Habsburžani, nekateri imajo pred sabo še tiste rimske čase in bi jim bil bolj všeč tak sistem ... vsak naj dela, kakor ga veseli, a na koncu nastopi demokracija."

Marko Valadžija: Ne želim si živeti drugje

Anja P. Jerič

Marko Valadžija je Mariborčan, zunanjepolitični novinar TV Slovenija. Rodil se je novembra 1991. Je tudi eden prvih otrok, rojenih v Sloveniji, ki so bili spočeti s pomočjo umetne oploditve, zato je njegov oče poln hvale na račun takratnega zdravstva.

Veliko je potoval po svetu, ko je bil mlajši, je pogosto razmišljal o tem, da se bo odselil v tujino. Danes pa je vesel, da živi, kjer živi, o selitvi ne razmišlja več, saj Slovenija s svojo visoko kakovostjo življenja mladim ponuja veliko priložnosti.

Meni, da morajo mladi na neki točki poplačati državi za brezplačno izobraževanje in ostati tu. Pomemben dosežek se mu zdi, da smo kot država obstali, a opozarja, da svoboda izražanja v zadnjem obdobju stoji na precej trhlih temeljih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov