Foto: BoBo
Foto: BoBo

Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO) sta ob tem zapisala, da je prav enotnost vseh pred tremi desetletji omogočila hiter in uspešen razplet trenj in napetosti.

"Enotnost, ki temelji na spoštovanju različnosti, je danes morda neaktualen pojem, saj velika različnost pogledov težko pripelje do enotnosti, kar je občutiti tudi v slovenskem političnem kontekstu. Izrazita neenotnost Sloveniji škodi in ne koristi ter ni v pomoč Slovencem, ki živimo zunaj slovenske države," sta še opozorili organizaciji.

Trideset let slovenske države je po mnenju SKGZ-ja in SSO-ja tudi priložnost, da "se veselimo trenutka enotnosti in da z optimističnim pogledom zremo v prihodnost slovenskega naroda".

"Prihodnost, ki naj temelji istočasno na pluralnosti in na vrednotah, ki nas združujejo, kot je zavest pripadanja slovenskemu narodu z njegovimi najosnovnejšimi izrazi. Med temi so prav gotovo jezik, kultura in umetnost, vrednote odporništva in demokracija, gospodarski razvoj in socialna pravičnost ter vera v polnopravno sobivanje različnih narodov pod skupno evropsko streho, ki nas povezuje," sta organizaciji še zapisali v skupnem sporočilu.

SKGZ in SSO sta slovenski državi zaželela še veliko uspehov tako na mednarodnem področju kot tudi na domačih tleh v prihodnjih desetletjih. Posebno voščilo za uspešno in učinkovito delo sta obe krovni organizaciji izrekli Sloveniji tudi ob začetku predsedovanja Svetu Evropske unije.