Foto: EPA
Foto: EPA

Ob tem so spomnili na pot, ki jo je Slovenija prehodila v zadnjih 30 letih, in tudi na izzive, ki so pred njo, predvsem predsedovanje Svetu EU-ja v drugi polovici leta.

Današnja slovesnost je na pobudo poslanke Romane Tomc (EPP/SDS) potekala z namenom počastitve dneva državnosti in 30. obletnice samostojnosti Slovenije.

Po besedah Tomčeve smo v zadnjih 30 letih prehodili pomembno pot. Še veliko stvari je, ki bi jih bilo treba popraviti in spremeniti, vendar smo na dobri poti. Menila je še, da smo se tudi zelo učinkovito spopadli s covidno krizo.

Za slovenskega veleposlanika v Belgiji Rada Genoria je "30. rojstni dan velika zadeva", ko lahko rečemo, da smo "že malo ven iz adolescence in moramo pokazati zrelost in s to zrelostjo iti naprej". Izrazil je željo, da bi tako zrelo stopala naprej tudi Slovenija. Ob Genoriu se je slovesnosti udeležil tudi stalni predstavnik Slovenije pri EU-ju Iztok Jarc.

Slovesnosti, ki je potekala ob krožišču Schuman v evropski četrti, se je ob Tomčevi udeležilo več slovenskih evroposlancev, navzoča pa je bila tudi peščica v Belgiji živečih Slovencev.

Ob tej priložnosti so poslanci in veleposlanika skupaj položili šopek rož k monolitu iz marmorja, ki ga je Slovenija podarila v spomin na prvo predsedovanje leta 2008. Na monolitu, ki stoji ob palači Justus Lipsius, kjer so prostori Sveta EU-ja, so vklesani verzi Franceta Prešerna "žive naj vsi narodi" v vseh takrat 23 uradnih jezikih EU-ja.

Poslanka Tanja Fajon (S&D/SD), ki se je dogodka udeležila s poslanskim kolegom Milanom Brglezom, je izrazila željo, da bi se naslednjih 30 let združili v solidarnosti, sodelovanju in delanju dobrih zgodb za Slovenijo, na katero je bila kot dopisnica v Bruslju v času, ko je Slovenija vstopala v EU leta 2004, izjemno ponosna.

"Danes sem žal malo manj in si želim, da bo drugo predsedovanje za Slovenijo uspešno, in da ne bomo tolikokrat, kot smo v zadnjih dneh, črna pika v tujih medijih (...), ampak da bo to zgodba, na katero bomo ponosni," je dejala.

Franc Bogovič (EPP/SLS) je omenil izzive, s katerimi se srečujemo, pri tem pa izrazil upanje, da bomo v času slovenskega predsedovanja imeli veliko stvari, ki jih bomo uspešno rešili. Ob tem je še poudaril, da so slovenski evroposlanci vedno znali stopiti skupaj, tudi ko se je bilo treba potegniti za Slovenijo, in jo tudi ponosno zastopati.

V Bruslju bo tudi v prihodnjih dneh potekala vrsta dogodkov v počastitev 30-letnice slovenske samostojnosti. Na dan državnosti v petek bo tako znameniti bruseljski kipec Manneken Pis oblečen v novo slovensko narodno nošo, ob tem pa bo potekal tudi nastop slovenskih solistk Dade Kladenik in Mojce Potrč.

Slovensko veleposlaništvo v Bruslju pa v sodelovanju z mojstroma svetlobne projekcije Luko Bernetičem in Erikom Krkačem pripravlja svetlobno projekcijo simbolov in lepot Slovenije, ki bo v četrtek in petek vidna na poslopju, v katerem imata prostore veleposlaništvo in stalno predstavništvo Slovenije pri EU-ju.