Odkritje spomenika braniteljem mesta Ljubljana 1991. Foto: BoBo
Odkritje spomenika braniteljem mesta Ljubljana 1991. Foto: BoBo

Milan Kučan je ob tem poudaril, da "svoboda, človekove pravice in demokracija niso izborjene enkrat za vselej, zanje se je treba potruditi in dokazovati vsak dan posebej".

Kučan je menil, da prisostvuje pomembnemu dogodku, saj spomini nosijo sporočila, spomeniki pa so opredmeten spomin. "Ta spomenik je poseben, ker govori o času, ko so bili Ljubljančani, tako kot tudi večina državljank in državljanov Slovenije, pripravljeni našo demokratično odločitev, da živimo v svoji državi, podpreti s pripravljenostjo upreti se tistemu, ki bi to želel preprečiti," je dejal.

Spomenik stoji na ljubljanskem Trgu mladinskih delovnih brigad.  Foto: BoBo
Spomenik stoji na ljubljanskem Trgu mladinskih delovnih brigad. Foto: BoBo

Dodal je, da je to spomenik takratnim teritorialcem in miličnikom, ki so bili pripravljeni to odločitev braniti z orožjem. Je tudi spomenik odgovornosti in modrosti poveljnikov, ki so preprečili, da bi bilo njihovim borcem treba biti soočeni z orožjem takrat močnejšega nasprotnika. "Spomeniki so tudi vir poguma, vir ohrabritve, vir samozaupanja takrat, ko se je treba soočiti z novimi izzivi," je še povedal Kučan.

Kot je poudaril, mladi zdaj živijo z novimi izzivi in "nanje ne gledajo skozi oči nas starejših, skozi oči naših nedokončanih preteklosti, bojevanih bitk". Mladim je zato treba pustiti, da si ustvarijo prihodnost po svoji podobi, takšni, ki bi jim zagotavljala, kar želijo. "Mir, varnost, možnost, da živijo v človeški skupnosti, ki bo slonela na humanističnem izročilu in ki bo zagotavljala, da jim ne bo treba iti za boljšim kruhom v tujino."

Kučan in Janković. Foto: BoBo
Kučan in Janković. Foto: BoBo

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković pa je pojasnil, da se s spomenikom poklanjajo vsem veteranom, ki so sodelovali v boju, in pri tem ne vidijo razlik. "Ko razlagam, da je Ljubljana najlepše mesto na svetu, govorim o tem, kaj smo Ljubljančani in Ljubljančanke v tem času Evropi dali. Govorim o tem, da živimo skupaj, spoštujemo vse različnosti. Govorim o tem, da pri nas enostavno pomagamo, smo humanitarni in solidarni," je dejal.

Spomenik je delo kipark Metke Zupanič in Lade Sedlaček, postavili pa so ga na pobudo Združenja veteranov 90-91 mesta Ljubljana, Policijskega veteranskega društva Sever Ljubljana in Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ljubljana.