Foto: Twitter/Vlada RS
Foto: Twitter/Vlada RS

Predsednik vlade je v Parku spomina Tacen položil venec skupaj z Igorjem Bavčarjem, Antonom Krkovičem in Dimitrijem Ruplom.

V Tacnu so bile namreč pred 30 leti sprejete odločitve o dveh operacijah, BOR (za nabavo orožja) in KANAL (za nabavo radijskih postaj), ki jima je bila posvečena slovesnost.

Janša je v nagovoru opisal pot ladje, ki je z orožjem na današnji dan prispela v Tacen. Ladja bi morala prispeti že 10. junija, a je imela zaradi različnih kontrol, ki jih je izvajala jugoslovanska vojna mornarica, zamudo. Član republiške koordinacije za primer izrednih razmer Stane Praprotnik, slavnostni govornik na današnji proslavi, je prek cestnega transporta omogočil, da so te postaje prispele v Tacen.

Ko se je orožje z ladje razdeljevalo, je po besedah predsednika vlade prevladalo stališče, da je Slovenija dovolj močna, da ubrani slovensko osamosvojitev. "S to pošiljko orožja je Slovenija verjetno presegla kritično točko lastne obrambne pripravljenosti, če je ne bi, je veliko vprašanje, kaj bi se pozneje, ko je bila Slovenija napadena, zgodilo," je dejal Janša.