Kot je povzel predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever Tomaž Čas, je zbornik zbral številne znane in manj znane podatke ter zgodbe o komunikacijah v obdobju, pomembnem za Slovenijo, in sicer od 1967, ko je bil sprejet prvi slovenski zakon o notranjih zadevah in so bile pristojnosti nad takratno milico prenesene na republiški urad, prek osamosvojitvenih časov pa do današnjih dni.

Uporabnikom telekomunikacijskih storitev so danes na voljo funkcionalnosti, ki so bile pred desetletji nepredstavljive. A brez ljudi delovanje sistemov ne bi bilo na ustrezni ravni, je poudaril Čas in opozoril, da so tehnične službe velikokrat neupravičeno prezrte, ker delajo v ozadju. "Zanje vemo šele, ko kaj ne dela ali v kriznih situacijah. Ena takih je bila tudi obdobje ob osamosvojitvenih procesih in vojni leta 1991," je dejal in se zahvalil vsem vezistom in drugim delavcem na področju zvez, ki so tedaj pomagali v vojni za Slovenijo.

Da je zbornik pomemben za preprečevanje "izkrivljanja zgodovinskih dejstev, ki so v zadnjem času postali pogosti", je poudaril generalni sekretar Zveze veteranov vojne za Slovenijo Mitja Jankovič.

Poudarili pomen radioamaterjev

Predsednik Zveze slovenskih častnikov in nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner je poleg vezistov izpostavil tudi pomen radioamaterjev, ki so bili po njegovih besedah v času osamosvajanja "skrita enota vezistov teritorialne obrambe" in so prevzemali njihovo vlogo, kjer vezisti niso imeli dovolj kapacitet. V zbornik so po njegovih navedbah vključili številna pričevanja, zgodbe in tudi dokumente, ki doslej niso bili znani. Na primer dokumente o predaji orožja ali zgodbo o tem, kako jim je v času osamosvajanja uspelo v Slovenijo na skrito uvoziti veliko količino opreme vezistov.

Kot je dejal, tedaj ni šlo vse preprosto, saj je zvezna obveščevalna služba izvedela za ta načrt in na letališču pričakala letalo, na katerem naj bi bila oprema. A so tudi to predvideli in na Brnik je priletelo prazno letalo, celotno opremo pa so s tovornjaki, ki so uradno prevažali meso, neopaženo pripeljali v Slovenijo in dali v uporabo.

"Knjiga je deloma tudi pisanje spominov ljudi, ki so tedaj delali na področju telekomunikacij. Govori o tem, da je bila strategija, kako preprečiti slovensko osamosvojitev, taka, da nam vzamejo orožje, radijske naprave iz prejšnjega sistema in nam preprečijo komuniciranje z zunanjim svetom," je še povzel Šteiner.

"S to knjigo je podoba osamosvojitvene vojne nekoliko drugačna. To je knjiga o komuniciranju, ki je lahko uporabna tudi v današnjem času, ko imamo pred sabo izziv epidemije covida-19," je ob predstavitvi zbornika dejal Štainer.