Na Trgu republike v Ljubljani so ob razglasitvi neodvisnosti 26. junija 1991 prvič razvili novo slovensko zastavo.
Na Trgu republike v Ljubljani so ob razglasitvi neodvisnosti 26. junija 1991 prvič razvili novo slovensko zastavo. "Nocoj so dovoljene sanje, jutri je nov dan," je dejal slavnostni govornik predsednik Milan Kučan. : BoBo

V predlogu proračuna za leto 2022 je določeno za 11,01 milijarde evrov prihodkov in za 12,60 milijarde evrov odhodkov. Primanjkljaj bo znašal 1,59 milijarde evrov, to je 3,1 odstotka bruto domačega proizvoda.

V torek sprejeti dopolnjeni predlog se od teh številk ne razlikuje, se pa drugače razporejajo sredstva znotraj finančnega načrta ministrstva za kulturo, so pojasnili na finančnem ministrstvu. In sicer se zagotavlja denar za projekt ustanovitve Muzeja osamosvojitve Slovenije.

"Predlog državnega proračuna za leto 2022 smo pripravili v okoliščinah velike nepredvidljivosti, tako glede razvoja epidemije kot njenih posledic za gospodarstvo in javne finance," so poudarili na ministrstvu. Kot so dodali, je iz dokumenta razvidna izrazita razvojna komponenta, krepijo se predvsem naložbe na področju prometne infrastrukture, zdravstva, socialnega varstva in okolja, ohranja pa se tudi socialna naravnanost.

Zdaj bodo lahko poslanci in poslanske skupine do 11. novembra k dopolnjenemu predlogu proračuna za leto 2022 vlagali dopolnila, do katerih se bodo 13. novembra opredelili člani odbora DZ-ja za finance. V obravnavi v DZ-ju je tudi predlog sprememb proračuna za leto 2021, oba skupaj pa bo DZ predvidoma sprejemal na redni novembrski seji, ki se začne 16. novembra.

Za večino porabnikov denarja več

Predloga obeh proračunov, ki bosta tako kot letošnji še globoko v znamenju ukrepov za blažitev posledic epidemije covida-19, sta 5. oktobra poslancem na izredni seji predstavila predsednik vlade Janez Janša in finančni minister Andrej Šircelj. Kot sta dejala, za večino porabnikov prinašata več denarja, tudi zaradi evropskih sredstev.

Vlada se je na današnji dopisni seji seznanila tudi z mnenjem državnega sveta k predlogu sprememb proračuna za leto 2021. Ta predvideva znižanje primanjkljaja z 9,2 na 5,6 odstotka BDP-ja, državni svetniki pa so ga ocenili pozitivno, zlasti z vidika primernega financiranja občin.

Iz mnenja državnega sveta izhaja tudi zavzemanje za izboljšanje črpanja evropskih sredstev in vlada je v svojem stališču potrdila, da so se letos zaradi izjemnih okoliščin, povezanih z epidemijo, nekateri že pripravljeni projekti upočasnili. Vendar pa vladne službe že preverjajo možnost prerazporeditve denarja na tiste projekte, ki so izvedljivi, je dodala.