Tanja Fajon je povedala, da želijo doseči spremembe, s katerimi bodo ljudem povrnili moč, zaupanje in občutek varnosti. Foto: BoBo
Tanja Fajon je povedala, da želijo doseči spremembe, s katerimi bodo ljudem povrnili moč, zaupanje in občutek varnosti. Foto: BoBo

Evropska poslanska Tanja Fajon je ob tem poudarila vprašanje delovnih mest, podnebja, varnosti, migracij in drugih izzivov. "Te evropske volitve bodo prelomne za prihodnost Evrope, ali bomo šli po poti nevarnega razkroja ali po poti močne Evrope," je ocenila Fajonova in poudarila, da bo vsak glas izjemno pomemben.

Med glavnimi poudarki kampanje, ki se bo formalno začela v petek, bo po besedah Fajonove zlasti vprašanje, kako Evropejcem povrniti zaupanje v evropske institucije. Menila je, da te v zadnjih 20 letih vodijo konservativne sile, ljudje po njenem mnenju vidijo nepošteno obdavčitev, multinacionalke, korporacije, bogataše, ki davkov ne plačujejo. Ta trend želijo obrniti, ob čemer je Fajonova poudarila, da je močna in enotna Evropa za Slovenijo izjemno pomembna.

Razdrobljenosti glasov na levem političnem polu se vodilna kandidatka SD-ja ne boji, s konkurenco se, kot pravi, ne ukvarjajo. Po njenih navedbah imajo dobro ekipo, pa tudi sicer na evropskem parketu socialna demokracija spet pridobiva moč, kar je pozitivna smer, kjer vidi možnost za preobrat.

Želja je dva mandata v EP-ju

Po ocenah Fajonove lahko SD dobi tudi dva mandata v Evropskem parlamentu. Na vprašanje, ali lahko rezultat na volitvah vpliva na razmerja med koalicijskimi strankami in tudi na iskanje kandidata za komisarja, je odgovorila z oceno, da bodo izide analizirali po volitvah. Prav tako bodo o kandidatu za komisarja odločali po tistem, ko bo jasen izid. "Tisti, ki bo naslednji komisar iz Slovenije, pa bi moral tudi čez evropske volitve. Ljudje imajo pravico vedeti, kdo bo komisar," je poudarila.

Generalni tajnik SD-ja Dejan Levanič je pojasnil, da bodo tudi to kampanjo organizirali sami, finančni vložek pa bo skromen. Predvsem bodo uporabili razvejano mrežo stranke in bili čim več med državljani. Smiselno se jim zdi ljudem v pogovorih pojasniti, da so te evropske volitve izjemno pomembne in da je tako pomembna udeležba.